Zobacz pełną wersję : Pro Show czarno biały podkład jak?
Witam serdecznie mam pytanie jak w szybki sposób zamiast tła pokazu zrobić czarno białe zdjęcie takie samo jak wyświetlany w danym momencie kolorowy slajd. Chodzi mi o to aby również podkład zmieniał sie wraz ze slajdem. mam nadzieje że wyjaśniłem istotę problemu.
Jedna z opcji przejścia załatwia to automatycznie. W tej chwili nie pamiętam która, ale jak je przejżysz to trafisz na pewno.
step.tom
19-08-2010, 14:23
Witam serdecznie mam pytanie jak w szybki sposób zamiast tła pokazu zrobić czarno białe zdjęcie takie samo jak wyświetlany w danym momencie kolorowy slajd. Chodzi mi o to aby również podkład zmieniał sie wraz ze slajdem. mam nadzieje że wyjaśniłem istotę problemu.
Hmm a już myślałem...
Jak sobie otworzysz Slide to w zakładce Background możesz sobie odznaczyć opcję ( On/Off - Override show background... ) Obok masz Edit show Background. Jak tam klikniesz to możesz ... wszystko. Podmieniać kolory, gradienty zdjęcia itp. Możesz skalować i robi inne fajne efekty na które masz ochotę.
:smile:
Pozdrawiam
Witam serdecznie mam pytanie co robię nie tak. Mam zrobiony pokaz i tworze menu wypalam prezentację a na końcu ją zapisuję gdy chcę ponownie wypalić lub wysłac emailem znowu muszę tworzyć menu. Jak zrobić menu i zapisać je aby nie było potrzeby nowego projektowania. I drugie pytanie mam w jakim formacie zapisać pokaz na pendrive tak aby odtworzyć pokaz na stacjonarnym dvd. Za pomoc dzięki
step.tom
28-08-2010, 21:12
Witaj ponownie.
Nie ma chętnych do pomocy...? Ok
Przy zapisie nap DVD pojawia się okno Create DVD z paskiem ustawień 9 Menu, Shows, Options itd... ) W tym oknie ustawiasz sobie co chcesz Czyli, background, ilość miniaturek, tytuł slideshow itp... Jeżeli chcesz tworzyć coś niestandardowego ( bo w standardzie masz po prawej stronie roletę z tłami a pod spodem wygląd layout ) to korzystasz z polecenia Custom ( Create Custom Menu ). I tam znowu sobie do woli ustawiasz. Jak już sobie wszystko poustawiasz to na dole w lewym rogu masz dwa przyciski SAVE THEME i SAVE LAYOUT.
Tam pod jakąś Twoją nazwą zapisujesz sobie ustawienia tła ( Tematu ) i ustawienia Layoutu ( ustawienia wyglądu). Przy kolejnej próbie wypalenia czegokolwiek co wymaga tworzenia menu ładujesz zapisane wcześniej ustawienia.
Co do drugiego pytania to nie wiem po co Ci te kombinacje. Zapisz sobie projekt np. jako Video File 720 lub 1080 jako HD lub AVI potem przegraj na pena i odtwórz na innym PC. Po co tworzyć Ci osobne katalogi ze zdjęciami i muzyką. A tak masz 1 plik i gotowe.
Pozdrawiam
Dzięki serdeczne no właśnie o to mi chodziło. Mam jeszcze jedno pytanie ale aż boje sie sie spytać. Na jaki wymiar kadrować zdjęcie do pokazu aby była najlepsza jakość. Wiadomo jest 4/3 16/9 ?
step.tom
28-08-2010, 22:27
Nie wybierasz się w najbliższym czasie do Bytomia?
Hmm, proporcje znasz i je podałeś. Nie wiem za bardzo o co Ci chodzi. Wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać na końcu. Nie warto pakować do prezentacji plików po 5000 pixeli ani tez za małych ok 500. Co prawda program bardzo dobrze sobie radzi z dopasowywaniem rozdzielczości ale wszystko w granicach rozsądku. Dodatkowo w każdym slide masz opcje: Prawy klawisz myszy na slide i Customize Slide/ Scale Slide Image i tam sobie wybierasz co chcesz osiągnąć.
Lub na skróty:
ALT+0 Scale all layers to Fill Frame
ALT+1 Scale all Layers to Fit Frame
ALT+2 Scale all layers to Fill Safe Zone
ALT+3 Scale all layers to Fit Safe Zone
ALT+4 Scale all layers to Stretch to Frame
Jest jedno niebezpieczeństwo, przy ciasnym kadrowaniu wypełniając zdjęciem slide możesz coś przyciąć. Ale trening czyni mistrza.
Jest to opcja gdy masz jedno zdjęcie w slide. Gdy masz więcej to wszystkie zdjęcia zostają dopasowane do slide. Gdybyś chciał z osobna zdjęcia edytować ( ich wielkość) to musisz skorzystać z opcji Edit Layers w opcjach Slide.
Wszystko jasne mam nadzieję.
Podeślij mi linka z jakimś Twoim projektem może będę mógł Ci coś dopowiedzieć jeszcze... Może być na PW
Pozdrawiam
Dzięki za pomoc oczywiście podeśle tylko sie nie śmiej póki co odkrywam piękno tego programu. Ja do tej pory kadrowałem zdjęcie do wielkości PAL - 720 x 576 pixeli.
Witam serdecznie zgłębiając obsługę i obsługę ;-) Mam pytanie?. W jaki sposób wykonać takie przejście. Potrzebuje aby pierwszym slajdem był 20 sekundowy komercyjny teledysk natomiast drugi slajd to już zdjęcia do prezentacji. Podkład muzyczny to ten z teledysku z pierwszego slajdu. Za pomoc dzięki