Zobacz pełną wersję : Obiektyw do dzieci... AF-S 60mm/F2.8 micro nikkor?
Orkaniusz
18-08-2010, 21:40
Od jakiegoś czasu oglądam sobie blog Anny Kuperberg (http://www.kuperblog.com/).
Jako ojciec lubię robić fotki swoim synom no i na blogu Anny spodobały mi się fotki np. takie:
http://www.kuperblog.com/images/content/Stephens2010_38.jpg
Z exifa i informacji o sprzęcie, jakiego Anna używa wychodzi mi, że tu potrzebny jest obiektyw makro.
No i pytanie: Czy wg Was nada się do tego nikonowy Micro Nikkor AF-S 60mm/F2.8?
To jest obiektyw makro, więc czy dla takiego zdjęcia z bliska uzyskam przysłonę F/2.8? Pewnie nie... No to ile?
Co w ogóle sądzicie na temat portretów robionych obiektywami makro?
andrzej_suse10
18-08-2010, 21:47
Po raz kolejny. Niezależnie jakim obiektywem zrobisz zdjęcie z tak bliska, stracisz trochę światła. Obiektywy makro tylko przekazują o tym informację do korpusu!
pioter m
18-08-2010, 22:06
Opcja to 85/1.8 lub koreaniec i pierscien posredni, ale wygoda juz nie ta.
Jasniej i makro to tamron 60/2.
Cholerna edycja postow znowu sie krzaczy...
Zdjecie zrobione c5d i 50/2.5 (makro). Z nikonem 50/1.8 tez da sie dosc blisko podjechac. Sprobuj.
Do takiej fotki nie potrzeba makro. W tym kadrze mieści się tak na oko 12cm, to przy FX daje skalę ponad 3:1. A na DX ok. 5:1. Tyle da prawie każdy obiektyw. A GO przy tej skali będzie malutka nawet na kitowej przysłonie 3.5
Na dx Nikkor 85/f1.8, obiektywy macro mają to do siebie że dość ostro rysują co nie każdemu się widzi w portrecie.
pzdr
Do takiej fotki nie potrzeba makro. W tym kadrze mieści się tak na oko 12cm, to przy FX daje skalę ponad 3:1. A na DX ok. 5:1. Tyle da prawie każdy obiektyw. A GO przy tej skali będzie malutka nawet na kitowej przysłonie 3.5
chyba daje skalę 1:3 bo 3:1 to już jest niezłe makro :wink:
Przecież to jest 50mm ale na FF!
Nie kupuj żadnego 60mm, tylko 35/2D, ostrzy wspaniale z bliska i dostaniesz taki sam kąt widzenia na D300.
A najlepiej zrobisz kupując 35/1.8 DX lub 50/1.4G (jeszcze zależy jaki masz aparat). Ten pierwszy da Ci na DX kąt widzenia podobny do tego, co masz na tym zdjęciu Anny, a do tego jest to śmiesznie tanie i rewelacyjne szkło "do wszystkiego". Natomiast 50/1.4G na DX da Ci już coś w rodzaju krótkiego tele portretowego, a na pełnej klatce to mój ulubiony obiektyw do dzieci właśnie:
http://www.terajewicz.pl/2010/10/ewcia-rodzice-brat/
Z zastrzeżeniem, że pierwsze zdjęcie z kwiatkiem za uchem to jest zoom 24-70/2.8 na f/4 (pozostałe to 50/1.4G na f/2).
Ale to też fajny przykład, że nie potrzeba jakichś kosmicznych przysłon 1.4-2, żeby rozmyć tło - nawet 4-5.6 się da, jak się robi zdjęcie z bliska. Na tych z 50@f2 to już jest mega rozmycie, nie zawsze pożądane :-) Moje ulubione przysłony do portretu to właśnie 2.8-4-5.6, ale to inny temat.
ChollaYi
15-10-2010, 09:10
Mam N60 2.8 i fociłem nim córeczkę robiąc większe zbliżenia. Wiosną i latem, gdy światła było dużo jakoś się dało pstrykać nie wchodząc w wysokie ISO (i nie używając lampy oczywiście) ale później było już troszkę gorzej. Weź pod uwagę, że nie masz cały czas f2.8 - im większa skala tym przesłona się bardziej przymyka (mimo, że to niby stałe 2.8 :)).
Teraz mam N50 1.8 i N35 1.8 i N60 leży od kilku miesięcy w szafie :) No, ale nie robię też już extremalnych zbliżeń źrenic itp ;)
Ja bym, na Twoim miejscu przejrzał ten blog i popatrzył w exify. Zobaczysz co jakim szkłem focone i może wyrobisz sobie opinię. Zajrzyj też na http://www.dzieckowobiektywie.pl/forum/ Jest tam w dziale Linkownia wątek "Inspiracje", w którym są linki różnych stron z dzieciaczkami. Znajdziesz tam też zdjęcia macro - przejrzyj, może też są exify i Ci pomogą.
35/1.8 nie ostrzy tak blisko jak 35D.
Ale ostrzy wystarczająco blisko, a na DX jest lepszym szkłem :-) (i tańszym!)
Zbigniew
15-10-2010, 21:16
Teraz mam N50 1.8 i N35 1.8 i N60 leży od kilku miesięcy w szafie :) No, ale nie robię też już extremalnych zbliżeń źrenic itp ;)
Podpisuję się pod tym. Mając zestaw 35, 50 i 85 mm u mnie 60/2.8 leżał w szafie aż sprzedałem.