Zobacz pełną wersję : d700 grip akumulatory AA
witam
posiadam d700 gripa i akumulatorki fujifilm 2700mAh
moje pytanie: czy jestem w stanie focic z predkoscia 8fps, bo z tego co widze to nie :)
co robie nie tak? a moze potrzebuje innych akumulatorkow?
dzieki za pomoc
mateo912
18-08-2010, 16:12
A na pewno masz ustawiony tryb szybki? Ch?
Sprawdź czy na pewno aparat bierze prąd z gripa a nie z baterii w aparacie( zmień kolejność w menu)a najlepiej wyciągnij z aparatu i na samych paluszkach w gripie.
w d300s jak odpalisz główny wyświetlacz to pokazuje 7,7 kl/s zobacz co Tobie pokazuje i poszukaj rozwiązania
w aparacie mam ustawione pierwszenstwo gripa, jak wyjme baterie z aparatu to nie ma zasilania wogole, czy to oznacza ze jest cos z gripem? czy tak ma byc? na ekranie menu pokazuje mi 5fps
oczywiscie tryb ch :)
dzieki za odpowiedzi
Skoro bez baterii nie działa to grip wogóle nie daje prądu. Na górnym wyświetlaczu po podłączeniu gripa pokazuje BP ? Zapala sie lampeczka przy przykręcaniu gripa ? Mam nadzieję, że kolega dobrze powkładał paluszki oraz że są naładowane ?
No i jeszcze jedno bateria główna w koszyczek i zobaczyć czy tak działa ? Bo może koszyczek od paluszków sie zepsuł
mateo912
18-08-2010, 16:34
Sprawdź czy jest grip dobrze dokręcony, dociśnij go i zobacz czy reaguje, sprawdź aku itp
grudzinsky
18-08-2010, 16:40
grip oryginal czy zamiennik Alpha lub jakis inny "noname"?
1. po podlaczeniu gripa nie pokazuje BP
2. sam grip dziala poprawnie
3. przy przykrecaniu zapala sie lampeczka
4. paluszki dobrze naladowane wlozone tak jak pokazane na gripie
5. Bateria glowna to standardowa bateria nikona, ktora nie daje 8fps :) ale sprawdze czy wogole sie wlacza (fakt :))
6. Grip oryginal
7. docisniety na maksa :)
8. Wlozylem paluszki duracela alkaiczne nowki i tez nie dziala
9. moze rzeczywiscie cos z koszyczkiem :)
10. dziekuje bardzo wszystkim...
hehehehe
pewnie mnie uznacie za totalnego idiote, ale myslalem ze on dziala na 4 baterie, nie bijcie prosze :P
dziekuje bardzo jeszcze raz wszystkim :)
hehehehe
pewnie mnie uznacie za totalnego idiote, ale myslalem ze on dziala na 4 baterie, nie bijcie prosze :P
dziekuje bardzo jeszcze raz wszystkim :)
haha ;) spoko ważne, że rozwiązałeś swój problem
PS kup sobie 8x eneloop. Inwestowanie w zwykłe alkaiczne sie nie opłaci ;)
co ludziska się uparli na te eneloopy..
ja korzystam z 8x GP 2650, jest nieźle, nie narzekam etc..
co do 8fps, w menu może być ograniczone do chyba 6ciu.. jak podłączysz w końcu to sprawdź ;]
tak na marginesie po co wam te 8kl/s ? nie lepiej kupić baterie oryginalne jak juz tak bardzo chcecie strzelać maszyną i nie przejmować się.
d700 mam od 2tygodni ...swiezo wrociłem z zlotu militarnego w Bornym sulinowie... na eneloopach w koszyczku zrobilem 16GB całą karte RAw'ow,,, kilka serii 8/fps, poziom naładowania na wyswietlaczu BP nawet nie spadł :).... pomocy jak je rozładowac ??? ;)
Szprychu
19-08-2010, 00:23
d700 mam od 2tygodni ...swiezo wrociłem z zlotu militarnego w Bornym sulinowie... na eneloopach w koszyczku zrobilem 16GB całą karte RAw'ow,,, kilka serii 8/fps, poziom naładowania na wyswietlaczu BP nawet nie spadł :).... pomocy jak je rozładowac ??? ;)
Nie martw się, z AA jest tak, że spadnie do jednej kreseczki (skala dwustopniowa jest z AA) to zostaje ~100-150zdjęć. ;)
KZC - jest 8 :)
po co mi 8? Do sportu. Kolosalna roznica w porownaniu z 5
[QUOTE=avatarr;2035505]tak na marginesie po co wam te 8kl/s ?
Hm...
Jak w D200 było 5kl/s to ludzie pytali: "Po co Ci aż 5kl/s?"
Jak w D300 było 8kl/s to pytali: "Po co Ci aż 8kl/s?"
Jak w D3 było 11kl/s to pytali: "Po co Ci aż 11kl/s?"
Mam nadzieję, że jak D4 będzie miało 12kl/s to ludzie się już nauczą do czego one są ;)
Piłka ręczna: napastnik biegnie, skacze, rzuca, upada. Całość trwa ok. 1s.
Mając D200 - mamy 5 zdjęć z czego żadne nie jest odpowiednie (zamnięte oko, noga za nisko, piłki nie widać)
Mając D3 - mamy 9-11 zdjęć to o jakieś 100% więcej, czyli dwa razy więcej możliwości wyboru. O... okazuje się, że jedno jest dobre!
To zdjęcie mogłem zrobić tylko dlatego, że dysponowałem szybkością 8kl/s To był moment, którego nie złapiemy "palcem".
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.imageshack.us/img412/4972/ski6399b.jpg)
mateo912
21-08-2010, 00:28
Skibek palcem nie ale za to piłką tak;)
skibek, bolało ;) ?
i jeszcze mam ważne pytanie: jak wypada pojemność 8x eneloop w porównaniu do jakiegoś zamiennika en-el4a. za oryginał nie będę tyle płacić bo to jest chore...
teoretycznie osiem enlupów ma 16000mAh nie wydaje mi się żeby bateria tyle miała... ale tak jak zawsze pytam od strony praktycznej.
no!
dzięki :)
osiem enlupów ma 16000mAh nie wydaje mi się żeby bateria tyle miała...
ehh elektrycy/matematycy :)
teoretycznie:
8 enelopów ---> 2000mAh / 10V
EN-EL4a ---> 2500mAh / 11V
Pozdrawiam
Łukasz
Slawek Wojtczak
22-08-2010, 22:24
To ia sie jeszcze o cos spytam, tak bardziej z ciekawości ;)
Mianowicie na 8xAA d300 daje mi 7,5kl/s, a wszedzie pisze ze 8. aku 1,2v, moze to za mało na 8 klatek?
czyli innymi słowy jednakowoż jest sens kupować en-el4a, już chciałem cwaniaczyć ;)
matematyk ze mnie żaden, lektryk tym bardziej. cóż każdy jest przeznaczony w życiu do swoich "dziedzin wiedzy" :mrgreen:
używa ktoś gripa razem z baterią ENEL3e ?
u mnie pokazuje ze można robić max 5 klatek , używam zamiennika 1600 mA , dopiero po włożeniu baterii AA jest 8 . czy to jest normalne ?
Slawek Wojtczak
31-08-2010, 09:15
normalne :mrgreen:
Szprychu
31-08-2010, 11:48
używa ktoś gripa razem z baterią ENEL3e ?
u mnie pokazuje ze można robić max 5 klatek , używam zamiennika 1600 mA , dopiero po włożeniu baterii AA jest 8 . czy to jest normalne ?
Przeczytaj instrukcję. Strona 87.