Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Klęska urodzaju.
Nikonozaur
18-08-2010, 00:46
Takie coś ustrzeliłem trzymając aparat nad głową i stojąc na palcach, wielka ta kukurydza... :shock:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
Zapraszam.
GUINNESSts
18-08-2010, 01:01
Masakrycznie ('fotograficznie') dobry dół!!! Zrób rownie dobrze góre. Naturalnie!!! Nie tak hardkorowo. Teraz dziecinada wyszła górą foty;)
Ps: Tytuł przeczytałem...
Mi tam odpowiada......na tym kompie wszystko jest ciemniej i niebo nieco za ciemne, ale sadze ze w domu bedzie oka;)
Mnie się podoba, właśnie ciekawie kontrastuje oświetlona kukurydza z mrocznym niebem :-)
Nikonozaur
18-08-2010, 01:28
Masakrycznie ('fotograficznie') dobry dół!!! Zrób rownie dobrze góre. Naturalnie!!! Nie tak hardkorowo. Teraz dziecinada wyszła górą foty;)
Ps: Tytuł przeczytałem...
Mówisz dziecinada, no dobra, ja się dopiero uczę. Sęk w tym, że niewiele tu ruszałem skupiając się przede wszystkim na wyciągnięciu dołu z cieni.
Nie, no nie mów, że dół wyciągałeś? pierwsza klasa obróbka :-)
GUINNESSts
18-08-2010, 02:00
Mówisz dziecinada, no dobra, ja się dopiero uczę. Sęk w tym, że niewiele tu ruszałem skupiając się przede wszystkim na wyciągnięciu dołu z cieni.
Jak i ja. Pisze co czuje. Jesli tak bylo ok. Opisuje co widze. Nie pasuje mi doł do góry. Tylko moje zdanie.
Jak i ja. Pisze co czuje. Jesli tak bylo ok. Opisuje co widze. Nie pasuje mi doł do góry. Tylko moje zdanie.
Tomku a pasuje Ci różowe nienaturalne niebo z rozmytymi na dole trzema palami i mlekiem zamiast wody, a takich fotografii jest tutaj wiele mało tego również i mnie się podobają choć nie mają w sobie żadnej naturalności
Nie kształtujmy sobie gustów ani nie oceniajmy zdjęć na sztywno w/g kanonów których już dawno niema, bo w dobie fotografii cyfrowej wszystkie a przynajmniej większość są łamane, nie stawajmy się hipokrytami
wracając do fotografii mnie się podoba, mam kilka bardzo podobnych zdjeć ale zamiast kukurydzy jest rzepak (te najlepsze w których niebo było tak niesamowite że razem z Viperm 345 w ub. roku koło Pszczółek w okolicy Gdańska, zatrzymywaliśmy się nie robiąc fot i patrząc na niesamowitość takiego zjawiska) jedyną rzeczą nad którą tutaj można by się zastanowić jest proporcja góry do dołu i odwrotnie - reszta to kwestia gustu :)
Świetny kadr z charakterem.Pozdrawiam
Master95
18-08-2010, 09:34
Jest super !! :)
Bartekkw
18-08-2010, 09:35
szczegółowość dołu mnie rozwala - to chyba domena FF. Zdjęcie i kadrowo i kolorystycznie bardzo mi pasuje
Mi sie ten kontrast podoba, pierwsze wrazenie robi super, a to chodzi. :)
Nikonozaur
18-08-2010, 10:51
Nie, no nie mów, że dół wyciągałeś? pierwsza klasa obróbka :-)
No mówię :), w samej kukurydzy było mocno ciemno, czego pozostałości widać w LD. Materiał zapisany przez matrycę D700 jest bardzo elastyczny w obróbce i pozwala na dużo głębszą ingerencję suwaczkową w porównaniu z D90, którym posługiwałem się wcześniej. Jeszcze żeby był tańszy o te symboliczne 4-5 tys.... :shock:
Ładnie, dopracowane, szczegół jak na dłoni widać, o to chodzi. Podoba się.
jurek1906
18-08-2010, 11:53
Klęski nie widzę :),ale widzę całkiem fajną fotografię :).
świetna podłoga, kadrowo za hrabem, dobre zdjęcie :)
GUINNESSts
18-08-2010, 13:31
Tomku a pasuje Ci różowe nienaturalne niebo z rozmytymi na dole trzema palami i mlekiem zamiast wody, nie stawajmy się hipokrytami :)
Jaka hipokryzja. Gdzie tu falsz i odluda w mojej wypowiedzi.
Napisalem co czuje. W kukurydzy slonce rzucajace dodatkowo ladny cien. Delikatnie i zwiewnie. Frywolnie i letnio.
Na niebie burza i grzmoty. Oczywiscie nad glową swiacilo i to rozumiem.
Moje zdanie na temat tej fotografii: Nie pasuje mi takie zestawienie dwóch swiatów. Ewentualnie brakuje srodka łączącego te dwa światy.
Harb podejdż no do płota jak i ja podchodze;)
oprócz kontrastu i szczegółowości dołu - bardzo dobry też bezkres
wyciąłbym pasek ze środka, równając horyzont - byłby hit
Patrze w domu i jest dobrze, chmurzysko przeszlo nad polem ale jest slonecznie! Pasuje!
Materiał zapisany przez matrycę D700 jest bardzo elastyczny w obróbce i pozwala na dużo głębszą ingerencję suwaczkową w porównaniu z D90, którym posługiwałem się wcześniej.
Jest dokładnie tak jak piszesz. Zwłaszcza z cieni, można ciągnąć w zasadzie w nieskończoność. Ja mam porównanie do D300, które miałem wcześniej. Różnica jest doprawdy znacząca.
Co do zdjęcia. Cóż. Przyzwyczaiłeś nas do bardzo dobrego poziomu, a tym razem jest... chyba jeszcze lepiej ;) Szczegółowość i ostrość na na podłodze jest fenomenalna. Coraz bardziej kusi mnie no szkło. Na jakiej to przysłonie było robione?
Nikonozaur
18-08-2010, 17:15
Coraz bardziej kusi mnie no szkło.
Zaciągaj, warto, to świetne szkiełko - powiedział Głos.... ;)
Na jakiej to przysłonie było robione?
F/11, 1/800s, 16mm, ISO 200.
Mi tu wsio gra i buczy... Bardzo dobry kadr, w rownie pieknej kolorsytyce.
No i to niebo ladnie sie zgralo! :D
Pablo 77
18-08-2010, 20:41
Ładny kolor i świetne szczegóły,ale to już fx:)
niesforna
18-08-2010, 22:34
Świetny przykład perspektywy zbieżnej, która stworzyły zielona kukurydza i fantastycznie ciemne chmury :):):)
krzysztofz24
19-08-2010, 11:11
Bardzo ladny zielony na tej kukurydzy, no i szczegolowosc podlogi na zdjeciu - klasa.
Proac150
19-08-2010, 19:11
Całość bdb i ja w tej focie wolę górę