Zobacz pełną wersję : 40 dychy
Pewnie nikt nie zauważył w tym tłumie, ale jest nas już 40909 :mrgreen:
Kurczę...ja rejestrowałem się na forum było nas niecałe trzy stówki...ech, czasy ;)
2pompony
18-08-2010, 02:27
Ale aktywnych dalej trzy stówki. :)
Ale aktywnych dalej trzy stówki. :)
Hehehe, no:D
No ladnie tyle luda to ma malo ktore forum!
A niech bedzie nas nawet 100 000 - jakie to ma znaczenie skoro aktywnych jest zaledwie kilkaset osób. ja tam bym sie tymi 40 000 tak nie podniecał - skoro pisza wciąż te same osoby :)
J.w wiele osób z tego co zauważyłem, ma po 3 posty a są na forum już 3. lata.
Większość z tych ,,40 dych'' wchodzi na forum, zadaje jedno, dwa pytania i znikają.;)
A inna część należy do osób małomównych (jak ja:-) . Sporo też odpowiedzi na moje pytania znalazłem w zasobach forum.
Stradivarius
18-08-2010, 07:23
Inni chociaż długo stażem mają mało postów bo... dużo czytają
i nie piszą jeżeli nie mają rzeczywiście coś naprawdę wartościowego
do przekazania. :|
Kurczę...ja rejestrowałem się na forum było nas niecałe trzy stówki...ech, czasy ;)
No właśnie: "ech" :)
wszystko sie zgadza - ale tak ogólnie to szkoda ze sie nie udzielaja. BYłoby miło gdybysmy tu mieli aktywnych i gadatliwych z 10 000 uzytkowników... Modzi musieliby miec 24h dyzury :D:D
Valdek_Tychy
18-08-2010, 08:28
Ale przyznasz Jacku,że to forum to już nie to samo
Więc tak:
-Nie wszyscy muszą pisać...zwłaszcza głupoty ;)...a nawet lepiej, że nie wszyscy piszą bo nie szło by tego przerobić :D
-Nie każdy zarejestrowany jest miszczem fotografiki, więc nie wymagajcie żeby każdy się rozpisywał.
-Osobiście znam wielu takich, którzy forum czytają...niektórzy od dechy, do dechy...zarejestrowali się lata temu, a mają po kilka postów...są więc aktywnymi uczestnikami forum, ale biernymi - należy ich z tego powodu przekreślać? Imho, nie...dla nich forum jest kopalnią wiedzy i jak mówią niektórzy, normalnym miejscem w sieci, które nie męczy :)
-Forum jest to samo...natomiast niektórzy ludzi się zmienili :(
-Ja, dzięki forum, poznałem kilkaset osób osobiście, a tysiące on line. Zdobyłem sporo wiedzy...nie tylko z dziedziny fotograficznej :D
-Dla mnie kwintesencją forum są plenery, zarówno forumowe, jak i grupowe...a te organizujemy w sporych ilościach...kto nie uczestniczy, niech żałuje...(ciii...w tajemnicy powiem, że cóś się szykuje) :D
-Forum jest takie, jakie sami tworzymy, więc zamiast marudzić trzeba coś robić żeby było jeszcze lepiej
-Dawne czasy nie wrócą, forum z 2004 roku było miejscem spotkań grupki zapaleńców. Obecnie jest już prawie instytucją społeczną :D
-Dla mnie kwintesencją forum są plenery, zarówno forumowe, jak i grupowe...a te organizujemy w sporych ilościach...kto nie uczestniczy, niech żałuje...(ciii...w tajemnicy powiem, że cóś się szykuje) :D
Jeśli o tą tajemnicę chodzi, to już nie jest tajemnicą ;-)
Na pewno wkrótce plener w Karkonoszach. Już go przyrządzamy od kuchni :)
stecarlos
18-08-2010, 12:32
Może któryś moderator mógłby podać liczbę osób zalogowanych w ciągu ostatnich 2tyg/miesiąca? Może wiadomo by było ilu ukrywa się biernych czytaczy.
2pompony
18-08-2010, 12:36
Właśnie!!! A potem ich zbanujemy, albo coś wreszcie napiszą! Wredni bierni czytacze...
Dawać widły i pochodnie!!!
igusiek21
18-08-2010, 12:39
bo w sumie na te czasy fotografia staje sie coraz bardziej powszechna i lubiana. za niedlugo to wiekszac z nas nie bedzie mogla wybic sie z tlumu :razz:
Właśnie!!! A potem ich zbanujemy, albo coś wreszcie napiszą! Wredni bierni czytacze...
Dawać widły i pochodnie!!!
Oj, Teodorze... ;)
Kto z Mieciem wojuje, ten od Miecia ginie... ;)
2pompony
18-08-2010, 12:55
Ja tam widłami nigdy nie wojowałem, to jest broń mi obca. Ja wojowałem językiem, co się niektórym nie potrafiącym odpowiedzieć nie podobało.
I oczywiście (uwaga nie dla Ciebie, bo Ty czytasz świadomie) w moim apelu o widły i pochodnie jest sporo - nomen omen - palącej i ostrej ironii! :)
Nie wiem jak było kiedyś bo mnie Tu nie było jak forum powstawało .
Natomiast cieszę się że istnieje miejsce gdzie można porozmawiać nie otwierając nawet gęby ;)
... a tak poważnie to dużo przyszło ale i sporo też już ludzi nie widzę na forum od chwili kiedy się zarejestrowałem ...
Mam nadzieję że forum będzie dalej istniało i to nie tylko dla zasady "by było" .
Pozdrawiam Serdecznie Gadas
StachersDTR
19-08-2010, 00:01
bo w sumie na te czasy fotografia staje sie coraz bardziej powszechna i lubiana. za niedlugo to wiekszac z nas nie bedzie mogla wybic sie z tlumu :razz:
Żeby nie skłamać, odkąd wyszedł d5000 i cena d3000 poszła dość mocno w dół, 4 moich znajomych kupiło sobie ten drugi model.
Oczywiście poza lepsza jakością zdjęć ich fotografie nie różnią się niczym od tych wykonanych małpkami, ale jednak na weselu "u kuzynki" przynajmniej na kilku szyjach wisi czarno żółty pasek- nie wspominając o kilku czarno-czerwonych:)
Jakiś czas temu rozmawiałem ze znajomym o postępie w sprzęcie fotograficznym i jego wpływie na zawód fotografa.
I współczuje w tej chili zawodowym fotografom (starej daty). Kiedyś był to zawód rzadki, wręcz prestiżowy. Chyba nie przegnę jeśli powiem że porównywalny z zawodami wolnymi. Dzisiaj każdy może mieć swoją własną ciemnię na HDD.
miron19j
19-08-2010, 00:32
Kiedyś był to zawód rzadki, wręcz prestiżowy...
parafrazując pewne powiedzenie:
kiedyś był pan fotograf, teraz jest pan i fotograf.
forum dalej utrzymuje swój duży poziom dyskusji
natomiast brakuje wielu starych użytkowników ....
wolnyslimak
19-08-2010, 01:08
Ale przyznasz Jacku,że to forum to już nie to samo
Zawsze się tak mówi a później żałuje, że nie ma świeżej krwi, która podoła sama ponieść na swych barkach tego co STARZY juz nie mogą, nie chcą, brak im czasu lub chęci... Nie narzekaj bo mam sporo zainteresowań i sporo for odwiedziłem (polsko języcznych) a to jest serio na poziomie. Oby takowe pozostało. Pozdrawiam tych Starych jak i Nowych z otwartymi umysłami.
ewolucja forum potwierdza moją tezę o ewolucji fotografii w kierunku pełnej demokratyzacji. Pamiętacie zapewne, jak w lutym pisałem, że od kwietnia do lipca 2010 będzie miała miejsce największa w historii świata sprzedaż lustrzanek. Późniejsze wydarzenia w pełni potwierdziły moje słowa i historia przyznała mi rację ...
A w przyszłości będzie tylko więcej i więcej oraz lepiej i lepiej ... Na razie śmiejecie się z fotografii na nk i innych portalach. Ale nie pośmiejecie się zbyt długo. Ci ludzie na początku muszą się wyszaleć małpkami, ale efekt konkurencji przez porównanie zadziała błyskawicznie, jak tsunami i odmieni obraz fotografii na zawsze ...
StachersDTR
19-08-2010, 11:34
A w przyszłości będzie tylko więcej i więcej oraz lepiej i lepiej ... Na razie śmiejecie się z fotografii na nk i innych portalach. Ale nie pośmiejecie się zbyt długo. Ci ludzie na początku muszą się wyszaleć małpkami, ale efekt konkurencji przez porównanie zadziała błyskawicznie, jak tsunami i odmieni obraz fotografii na zawsze ...
Śmiem wątpić. Jeśli ktoś nie potrafi skadrować zdjęcia zwykłą małpką, to nawet najbardziej zaawansowany technologicznie aparat mu w tym nie pomoże.
otóż mylisz się, Stacher - jak ktoś kupi lustrzankę, to się też bardziej zainteresuje tym, co robi ...
p.s.: czy ktoś z rozsądniejszych moderatorów mógłby przywrócić mój post powyżej ?
miron19j
19-08-2010, 15:09
otóż mylisz się, Stacher - jak ktoś kupi lustrzankę, to się też bardziej zainteresuje tym, co robi ...
niekoniecznie. Mam znajomego, któremu nie wychodziły zdjęcia z wakacji. Więc zakupił lustrzankę, Olka 410. Ale zdjęcia mu dalej nie wychodziły. Przyszedł do mnie po poradę. Gdy zacząłem mu, rzecz jasna z grubsza, wyjaśniać sprawy ISO, GO, zdjęć po światło i doświetlania pierwszego planu, stwierdził, że o nie dla niego. Sprzedał Olka i kupił bardziej wypasionego kompakta. Z większą ilością programów tematycznych.
miron ... ja tak mam zawsze, gdy rozmawiam z kobietami ... gdy im mówię o ZASADZIE, to one zaraz walą mi jakimś przykładem w stylu "a właśnie, że nieprawda, bo moja koleżanka ma znajomą które\a ..." itd. ...
Ja wtedy cierpliwe tłumaczę: "tak, Kasiu, zgadza się. Ale JA mówię o ZASADACH, a ty o jakimś szczególnym przypadku" ...
I wtedy Kasia mówi mi "jakiś TY mądry!", po czym rzuca mi się w ramiona i o nic już nie pyta ...
I wtedy Kasia mówi mi "jakiś TY mądry!", po czym rzuca mi się w ramiona i o nic już nie pyta ...
Serio?
Na mnie Kasia zwykle krzyczy wtedy, że jestem nieżyciowy i się wymądrzam i w ogóle jej nie słucham. Po czym się obraża.
jak kobieta czuje, że jest przy niej MĘŻCZYZNA, to nie ośmieli się krzyknąć ...
trzeba ją tylko przytulać i pieścić ...
jak kobieta czuje, że jest przy niej MĘŻCZYZNA, to nie ośmieli się krzyknąć ...
trzeba ją tylko przytulać i pieścić ...
Uboot jesteśmy na forum fotograficznym, a nie na jakiejś erotycznych wyznaniach co trzeba robić z kobietą;)
Zmierzając do meritum wątku,
jak ktoś kupi lustrzankę, to się też bardziej zainteresuje tym, co robi ...
Wątpie by tak się stało, mam 2-óch znajomych z lustrzankami i owi znajomi dalej pstrykają zdjęcia jakby nigdy nic, dla nich różnicą jest tylko to, ile aparat ma pixeli i że jest trochę większy:)
Jeśli o tą tajemnicę chodzi, to już nie jest tajemnicą ;-)
Na razie jest tajemnicą ;) Ale już, tuż tuż coś się wykluje :D
Kordian d70
19-08-2010, 16:29
UBoot ty chyba jesteś lepszy nawet od agenta Tomka, masz jakieś portfolio?
Pochwal się ;-)
co do opinii na temat forum to jestem pewien, że jest to najlepsze forum na, którym amatorzy zaczynający dopiero swoja przygodę z fotografią mogą liczyć na celne wskazówki i cięte riposty, wiem bo doświadczyłem kilku ostrych opinii.
Fakt faktem, że czasami zdarzają się wątki i wypowiedzi, które są zupełnie nie na miejscu, ale mimo to uważam, że jest to super miejsce w sieci, będące ogromna bazą wiedzy doświadczonych kolegów.
Dzięki Bogu oni raczej nie pozostają bierni na forum i zawsze mozna liczyć na ich opinię, tak trzymać ;-)
StachersDTR
19-08-2010, 16:49
co do opinii na temat forum to jestem pewien, że jest to najlepsze forum na, którym amatorzy zaczynający dopiero swoja przygodę z fotografią mogą liczyć na celne wskazówki i cięte riposty, wiem bo doświadczyłem kilku ostrych opinii.
Fakt faktem, że czasami zdarzają się wątki i wypowiedzi, które są zupełnie nie na miejscu, ale mimo to uważam, że jest to super miejsce w sieci, będące ogromna bazą wiedzy doświadczonych kolegów.
Dzięki Bogu oni raczej nie pozostają bierni na forum i zawsze można liczyć na ich opinię, tak trzymać ;-)
Odnośnie wysokiego poziomu forum zgadzam się w 100%.
Co do ciętych ripost-
pierwszy raz zalogowałem się tutaj nieco ponad rok temu. Najlepsze jest to, że byłem wówczas pewien, że "takie piękne zdjęcia" wychodzą prosto z matrycy:) Szybko zostałem sprowadzony do parteru, i dzięki kilku wiadomościom na pv od starszych stażem użytkowników zaprzyjaźniłem się z obróbką.
stachers - dokładnie do tego samego doszedłem. Choć prawda jest taka, że dobry obiektyw i ewentualnie niektóre filtry trzeba mieć.
Ale najważniejsza w tym wszystkim jest obróbka i nad tym teraz pracuję ...
Na razie jest tajemnicą ;) Ale już, tuż tuż coś się wykluje :D
No to teraz czuję się zaintrygowana :cool:
stachers - dokładnie do tego samego doszedłem. Choć prawda jest taka, że dobry obiektyw i ewentualnie niektóre filtry trzeba mieć.
Tak. Obróbka najważniejsza.
Jeśli tego właśnie nauczyłeś się tu na forum to znak, żebyś przestał tu zaglądać, bo to nie służy Twojemu rozwojowi... jakkolwiek zresztą szeroko rozumianemu.
cinspire
19-08-2010, 21:15
A ja głupi myślałem, że najważniejsza w tym jest własna frajda.
Od dziś zaczynam zarywać noce dla obróbki. Jak dojdę do etapu, że nie będę mógł patrzeć na aparat, a "spust" będę naciskać z bólem (bo później obróbka, obróbka, obróbka), znaczyć będzie pewnie, że zbliżam się do szczytu :P
(Nie mylić szczytów :D )
na szczęście jest tysiące tutoriali w internecie, filmiki pokazujące co i jak kliknąć, żeby obróbka była poprawna. Obecnie wyławiam z sieci ogromną ilość takich informacji i je segreguję, aby potem sukcesywnie je oglądać i ćwiczyć.
Ponieważ wiele informacji w nich się powtarza, więc tak naprawdę nie jest tego aż tak dużo. Zasadniczo trzeba zapanować na światłością, balansem bieli, nasyceniem, kontrastem, rozmyciem, wyostrzeniem i tyle ...
Najgorsze w tym jest to, że te parametry nawzajem na siebie wpływają.
wolnyslimak
20-08-2010, 04:19
Kużwa chłopaki...to jest forum fotograficzne do cholery. Jak czytam, że obróbka najważniejsza to ja już nie wiem co jest co? I tak wiem mało ale takie dyrdymały...echhh.
sprocket
20-08-2010, 04:41
Nie przejmuj sie :) sa chyba juz dwa watki w ktorych udowadnia sie ze D200 to najgorsze co bylo z wszystkich puch i jak dobrze pamietam ktos napisal ze absolutnie nie nadaje sie to do sportu czy slubow, kiedys fotografowalo sie na negatywach i wychodzilo, przez 100 lat wychodzilo :) a wiadomo kazdemu ze miedzy analogiem a matryca z D200 praktycznie roznicy nie ma, jakos ta sama czy nawet lepsza z cyfry.
ślimak: to dlaczego ja byłem ciągle krytykowany ? właśnie dlatego, że moje fotografie nie były obrabiane. A ja ciągle myślałem, ze coś xle robię z ustawieniami aparatu ...
sproket: oglądnij sobie książki podróżnicze z lat 70-tych, jakie w nich były fotografie. Są tak niewyraźne, że można pomylić dziewczynę z wulkanem .... A potem zobacz sobie najnowsze albumy krajoznawcze z górnej półki. Jakoś się ZMIENIA, technika idzie NAPRZÓD !!!Jak ludzie opatrzą się fotografiami wysokiej jakości, to potem razi ich brak tej jakości ...
Odkąd zacząłem fotografować (czyli zaledwie od 7 miesięcy !!!) to zaczęła mnie bardzo razić zła jakość !!! A wcześniej na to nie zwracałem uwagi ...
Valdek_Tychy
20-08-2010, 15:22
Zawsze się tak mówi a później żałuje, że nie ma świeżej krwi, która podoła sama ponieść na swych barkach tego co STARZY juz nie mogą, nie chcą, brak im czasu lub chęci... Nie narzekaj bo mam sporo zainteresowań i sporo for odwiedziłem (polsko języcznych) a to jest serio na poziomie. Oby takowe pozostało. Pozdrawiam tych Starych jak i Nowych z otwartymi umysłami.
Nie wiesz o czym mówię.Zarejestrowany jesteś od 2009 więc nie wiesz jakie to było wcześniej forum.Nie mam nic przeciwko "świerzej krwi" choć szlag mnie trafia kiedy czytam na forum takie tematy jak "jakie gumy"
Kużwa chłopaki...to jest forum fotograficzne do cholery. Jak czytam, że obróbka najważniejsza to ja już nie wiem co jest co? I tak wiem mało ale takie dyrdymały...echhh.
Kiedyś było coś takiego jak aparat,film,ciemnia,dzisiaj ciemnię zastępuje komputer który umiejętnie użyty spełni tą samą rolę.Oczywiście czasami granica między fotografią a grafiką w skutek obróbki zaciera się ale cóż, takie czasy.
Jakoś się ZMIENIA, technika idzie NAPRZÓD !!!Jak ludzie opatrzą się fotografiami wysokiej jakości, to potem razi ich brak tej jakości ...
Do dzisiaj ważniejsze w zdjęciu jest ostrość typu żyleta,kolory oczoj....e i tym podobne elementy.To wszystko jest ok. dopóki jakość nie zmieni się w jakoś
dopóki jakość nie zmieni się w jakoś
!!! :)
No ładnie powiedziane.
gregory_21
20-08-2010, 23:44
-Nie każdy zarejestrowany jest miszczem fotografiki, więc nie wymagajcie żeby każdy się rozpisywał.
Proponuję zapodać cudzysłów ;)
Bardzo mylnym jest twierdzenie o tak małej aktywności na forum. Znam statystyki i zapewniam Was że w błedzie są ci którzy myślą że aktywnych jest garstka. Fakt że czytających jest spokojnie z 60% co nie zmienia faktu że są obecni na forum. Często wystarczy spojrzeć również w statystyki chwilowe. Np w tej chwili mamy 318 użytkowników (163 osoby zalogowane i 155 gości). Info na PW które dostaję regularnie często sprowadza się do słów: "czytam Was od lat, teraz postanowiłem się zarejestrować". Część ludzi pisze, część czyta. Nie ma w tym nic dziwnego. Fakt jest taki że przez te lata ponad 40 tys ludzi postanowiło wypełnić formularz rejestracyjny. Dużo czy mało nie mnie to osądzać. Dla mnie ważniejszy jest poziom który staramy się trzymać najwyżej jak potrafimy.
Kordian d70
21-08-2010, 18:32
Dla mnie ważniejszy jest poziom który staramy się trzymać najwyżej jak potrafimy.
i za to my owieczki Twoje dziękujemy, Amen ;-)
Władca Pixeli
21-08-2010, 19:25
Jakoś się ZMIENIA, technika idzie NAPRZÓD !!!Jak ludzie opatrzą się fotografiami wysokiej jakości, to potem razi ich brak tej jakości ...
Technika naprzód, wiedza do tyłu :mrgreen:
Ja mam całkowicie odwrotne spostrzeżenia. Zalew potwornie kiepskiej fotografii powoduje, że masowy odbiorca zaczyna traktować to jako standard i widząc dobre zdjęcie twierdzi że jest złe.
Nie dalej jak kilka dni temu pokazuję idealnie naświetlone zdjęcie. I co słyszę? Dlaczego to zdjęcie jest tak prześwietlone!
Na pytanie jak powinno wyglądać poprawnie naświetlone zdjęcie, dostaje plik totalnie niedoświetlonych zdjęć o kilka podziałek.
Niestety nie jest to odosobniony przypadek.
i za to my owieczki Twoje dziękujemy, Amen ;-)
Kolego co Ty wdychałeś - "kadzidło" ?