Zobacz pełną wersję : 35mm szybkość AF
Od kilku miesięcy jestem posiadaczem Nikkora 35mm f1.8
Zauważyłem że przy słabszym oświetleniu, gdy obiekty są w ruchu ( sala, zabawa weselna ) ma on problem z łapaniem ostrości.
Dla porównania moje drugie szkło Nikkor 18-105mm f3.5 jest znacznie szybsze. Czy to normalne zjawisko czy coś z 35mm jest nie tak?
black_bird
17-08-2010, 23:06
Przecież Twój drugi biektyw jest wyposażony w system redukcji drgań drugiej generacji (ang. vibration reduction, VR) firmy Nikon i silnik SWM (Silent Wave Motor), co zapewnia doskonałe działanie w słabych warunkach oświetleniowych. 35 tego nie ma i na f 1,8 lubi sie troszkę poślizgać ....obrazowanie 35 jednak bardziej mi sie podoba.
Marcin Borkowski
17-08-2010, 23:17
Nikkor 18-105mm f3.5
hę?
takie niby czepianie się ale w stopce masz tak samo napisane :P
Przecież Twój drugi biektyw jest wyposażony w system redukcji drgań drugiej generacji (ang. vibration reduction, VR) firmy Nikon i silnik SWM (Silent Wave Motor), co zapewnia doskonałe działanie w słabych warunkach oświetleniowych. 35 tego nie ma i na f 1,8 lubi sie troszkę poślizgać ....obrazowanie 35 jednak bardziej mi sie podoba.
Co do obrazowania to nie ma co te obiektywy porównywać.
Co do szybkości AF w 35mm to wiedziałem że będzie wolniejszy od tego drugiego ale to bardzo duża równica.
W zasadzie mogę chyba napisać że tym obiektywem zrobienie reportażu z zabawy graniczy z cudem!
Może dodam że w kościele gdzie też jest ciemno czasem ( tyle że młodzi nie ruszają ) się obiektyw sprawdza się znakomicie.
Jak byś przyczepił do D300s,N17-55,to dopiero zobaczyłbyś jak taki duet śmiga :smile:
Ten typ tak ma. 35mm jest niestety dość ślimaczny, ale nadrabia to jakością obrazka, no i ceną.
Czyli już wszystko wiadomo. Szkło fajne i tanie ale nie do dynamicznych zdjęć na sali...
Dziękuję za oświecenie.
Podobnie 50/1.4G - taki sobie ten AF-S w nim jest, cichy, ale powolny i lubi błądzić. Jak ktoś chce mieć killerski AF, no to 24-70/2.8 polecam gorąco... 99% trafień "po ciemku" na weselu podczas tańca, zdjęcia ostre nawet przy 2.8 (ten 1% to raczej moje błedy niż wina AF). Samo "AF-S" jeszcze nic nie znaczy. Nawet się przez moment zastanawiałem, czy nie zamienić 50/1.4G na 50/1.4D, bo ten starszy ostrzy szybciej i pewniej, tyle że głośniej...
Tak więc chyba wszystko gra w Twoim 35/1.8 :-) Szkiełko tak czy owak super, mimo takiego a nie innego AF, do tego bardzo tanie - "must have" dla DX.
P Jak ktoś chce mieć killerski AF, no to 24-70/2.8 polecam gorąco... 99% trafień "po ciemku" na weselu podczas tańca, zdjęcia ostre nawet przy 2.8 (ten 1% to raczej moje błedy niż wina AF).
Ten 18-105mm też na sali daje sobie radę super, tyle że zdjęcia nie mają tego efektu co z 35.
Dziękuję za pomoc
black_bird
19-08-2010, 00:21
Na sali mam sporo trafień z 35 mm - przy wspomaganiu AF z lampy. Lampą już niekoniecznie trzeba blyskac na wprost.
halihead
19-08-2010, 02:27
dołączam się do opinii że w ruchu ten typ tak ma że rozmazuje i to normalne w tym modelu ale do kościółka pierwsza klasa po ceremonii trzeba zmienić na inne i tyle ale bokeh na 1.8 śliczny
mplutek, jeśli chcesz szybszego AF to wymień go na zwykłego 35/2D. Masz w body bardzo silną wiertarkę, która działa szybciej od silniczka w obiektywie. U mnie 35/2 ostrzy w ułamku sekundy, słychać "zium" i jest, ma 100% trafień, AF w tym obiektywie nigdy mnie nie zawiódł. Od 18-105 też jest wyraźnie szybszy. Najlepiej sprawdź go w jakimś salonie foto, od razu zauważysz różnicę.
Na sali mam sporo trafień z 35 mm - przy wspomaganiu AF z lampy. Lampą już niekoniecznie trzeba blyskac na wprost.
Jak to niekoniecznie? Moim zdaniem na wprost to tylko w ostateczności!
Tez wspomagam AF z lampy. Właściwie to na sali bez lampy się nie ruszam.
Co do kościoła to jest super, chyba że jest ciasny kościół wówczas trzeba uważać żeby nie brakło miejsca.
A po komunii Pary Młodej szybko zmieniamy na coś szerszego...
Mathu dzięki za radę ale nie chce inwestować w nowe a podobne szkło. Zostaje przy starym.
Mój egzemplarz 35 działał identycznie. Na ciemnej sali bardzo ciężko było złapać nim tańczącą parę (pomimo wspomagania SB-800). Dość powiedzieć, że dużo lepiej w takich warunkach sprawdzał się... 18-200. :D Głównie dlatego zdecydowałem się sprzedać 35, chociaż do statycznych ujęć był świetny. W moim przypadku skończyło się na tym, że sprzedałem wszystko inne, kupiłem używany 17-55 i zostałem zastrzelony szybkością AF. :)
ja uzywam na zleceniach 35/1,8 i bardzo dużo na sali i w moim mniemaniu jest to bardzo dobre szkło owszem potrafi sie gubic ale rzadko. na sali jak dla mnie 35 mm to idealna ogniskowa.
Uzywałem równioczesnie 50 G/1,4 i sprzedałem bo ślimaczna strasznie i ciasnotaaaa że szok dlatego 35 rządzi z pełną klatką.
Denwer77
21-08-2010, 22:56
ja też potwierdzam, że 35 przy zdjęciach na sali jest zbyt wolna na FX i Dx . Jednak przy zdjęciach bardziej statycznych jest super.
niestety i tak wcześniej czy później zmienić na 24-70 wtedy będzie pewniej nawet kosztem mniejszej dziury.
hmm, ja fotce tym szkłem (35 1.8 ) i D80 i na sali podczas tańca nie jest tak strasznie powolny, tylko ja mam wersję z ultraszybkim silnikiem SWM.. jest dużo szybszy od mojego Tamrona 17-50 :) nie wiem może nie miałem w rękach naprawde szybkiego szkła ale jak narazie nie klnę gdzieś za filarem na 35tkę że jak nie zacznie ostrzyć to ją wywale przez okno :D
W sobotę na weselu miałem trochę czasu i testowałem go na sali. Przy wolnych tańcach jest do akceptacji jego szybkość, ale gdy goście wywijają to już nie. Akurat teraz sala była dość jasna to było łatwiej, ale gdy jest ciemnawo to szybkość AF spada :( Teraz porównując zdjęcia z tej samej sali z 35mm i 18-105mm widać różnicę. Jest duża.
Warto jeszcze podkreślić że 35mm f1.8 uratował mi życie :) Kościół gdzie była ceremonia był bardzo stary, gotycki, bardzo wysoki i bardzo bardzo ciemny - Masakra
Z 18-105mm to byłby upadek.
tak się składa ze ja używam nagminnie 35 na sali oraz w kościele mając w zanadrzu lepsze i szybsze szkła niż owa 35/1,8.Konkluzja z tego taka ze na sali 35 na prawdę daje rade i jest najbardziej wdzięcznym obiektywem ze wspaniałym światłem 1,8 i ostrym obrazem od pełnej dziury.Owszem zdarza się jej nieumiejętność ustawienia ostrości na 10 ślubów zdarzyło mi się to dwa razy ale to były sytuacje naprawdę ciężkie z mieszanym światłem- głownie sala gdzie siedzieli goście.Obiektyw w tańcu nawet dosyć szybkim daje rade w duecie z d700.mam tysiące zdjęć w rożnych warunkach robionych tym obiektywem i dalej sobie go chwale.światło 2,8 w obiektywach takich jak N24-70 lub podobnych często jest za ciemne żeby z niego korzystać nie podwyższając drastycznie ISO.
ja robię na ślubach przeważnie D200 + T17-50, często zakładam 35tkę, ale Tamrona mam znacznie cześciej i jeśli 35tki nie mam na koprusie to moja żona nim i zapasowym body robi zdjęcia. Robi ich mase. Kazałem jej przeczytać ten wątek i ona stwierdziła że nigdy z tą stałką takich problemów nie miała. Ostra od pełnej dziury, szybko jej łapie ostrość, nie błądzi, nie pudłuje. Ja też jak przeglądam jej zdjęcia już w domu na kompie raczej nigdy nie widzę nie trafionych zdjęć. Piszę raczej, bo może kiedyś jakaś jedna fotka była, nie mniej nie przypominam sobie takowej, co świadczy tylko i wyłącznie na korzyść tego szkła.
Mam sztukę kupioną w FOTOJOKERze, made in China. Mimo chińskiego składania, spisuje się rewelacyjnie. Ani ja, ani żona nigdy nie narzekaliśmy na to szkło. Dla porównania na AF w tamronie narzekam ostatnio często.
Ja w kiepskich warunkach oświetleniowych głównie używam tego obiektywu na pojedynczym AF, centralnym punkcie i bez wspomagania z lampy (aparat D700). Według moich obserwacji AF jest szybszy niż w 50/1.4G i dokładniejszy niż w 50/1.4D. Generalnie nie widzę powodów do narzekania.
ja również na pojedynczym go mam ustawionego ale wspomaganie z lampy mam włączone-jakoś jestem spokojniejszy ;-) 50g sprzedałem bo ślamazarny i ogniskowa nie pasowała
i ja i żonka lubimy pojedyńczy AF, w tym żonka używa najczęściej centralnego, a ja mam ustawiony dynamiczny wybór pola - ustawiam takie jakie w danym momencie potrzebuję, ale też pojedyńcze. Moim zdaniem to lekko przyśpiesza AF, bo aparat nie musi szukać punktów gdzie sie przyczepić jak to jest w ustawieniu automatycznego wykrywania punktów AF, tylko ma jeden punkt na który ustawia ostrość... Inną drogą nie trawię automatycznego wyboru pól AF bo jak chce złapać nos to mi łapie na ramieniu i już ostrość nie taka jak bym chciał, to jest jak dla mnie istna loteria, może za 5 a może za 10 razem złapie mi ostrość w tym punkcie w którym ja akurat tego chcę... na ślubach nie ma na to czasu.
i ja i żonka lubimy pojedyńczy AF, w tym żonka używa najczęściej centralnego, a ja mam ustawiony dynamiczny wybór pola - ustawiam takie jakie w danym momencie potrzebuję, ale też pojedyńcze. Moim zdaniem to lekko przyśpiesza AF, bo aparat nie musi szukać punktów gdzie sie przyczepić jak to jest w ustawieniu automatycznego wykrywania punktów AF, tylko ma jeden punkt na który ustawia ostrość... Inną drogą nie trawię automatycznego wyboru pól AF bo jak chce złapać nos to mi łapie na ramieniu i już ostrość nie taka jak bym chciał, to jest jak dla mnie istna loteria, może za 5 a może za 10 razem złapie mi ostrość w tym punkcie w którym ja akurat tego chcę... na ślubach nie ma na to czasu.
święta racja-mam dokładnie te same spostrzeżenia
black_bird
31-08-2010, 14:55
...to moja żona nim i zapasowym body robi zdjęcia. Robi ich mase. Kazałem jej przeczytać ten wątek i ona stwierdziła że nigdy z tą stałką takich problemów nie miała. Ostra od pełnej dziury, szybko jej łapie ostrość, nie błądzi, nie pudłuje. Ja też jak przeglądam jej zdjęcia już w domu na kompie raczej nigdy nie widzę nie trafionych zdjęć. Piszę raczej, bo może kiedyś jakaś jedna fotka była, nie mniej nie przypominam sobie takowej, co świadczy tylko i wyłącznie na korzyść tego szkła.
Mam sztukę kupioną w FOTOJOKERze, made in China. Mimo chińskiego składania, spisuje się rewelacyjnie. Ani ja, ani żona nigdy nie narzekaliśmy na to szkło. Dla porównania na AF w tamronie narzekam ostatnio często.
Gratulacje dla żony, wyczuła szkiełko i zaprzyjaźniła się z nim ...;)
ona ma do tej ogniskowej więcej cierpliwości niż ja :D dla mnie idealne szkło to by było 20mm 1.4 :) ale takiego chyba nie ma :P pewnie są gdzieś szkła z ogniskową po kilkanaście mm i światłem 1.4 ostre chociaż prawie od pełnej dziury, ale pewnie kosztują więcej niż moja duża torba ze wszystkim co mam w środku :D