Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S DX 12-24 ED
halihead
17-08-2010, 18:21
witam serdecznie szukałem wątków o tym obiektywie ale nie mogłem znaleźć co myślicie o tym obiektywie rozważam zakup używanego chodzą po ok 2 tys z przeznaczeniem do podróży jest to obiektyw pod dx ja za niedługi czas zamierzam zmienić d60 na d700 czy będzie dobrze współpracował z pełną klatką? a może zaproponujecie coś innego chciałbym jak najszerszy kąt na 14-24 mnie nie stać a nie wykluczone że i jakąś część reportażu bym nim chciał pstrykać ale nie wiem czy się nadaje z f4
jest to obiektyw pod dx
czy będzie dobrze współpracował z pełną klatką?
skoro jest pod DX to to jak może dobrze współpracować z pełną klatką?
Pod pełną klatkę masz np. AF-D 18-35mm lub najnowszy 16-35mm z AF-Sem i stabilizacją.
Władca Pixeli
17-08-2010, 20:33
Pod pełną klatkę masz np. AF-D 18-35mm lub najnowszy 16-35mm z AF-Sem i stabilizacją.
Obiektyw AF-S Nikkor 35mm f/1.8G jest pod DX a połowa forum używa go pod FX i jeszcze chwali. :mrgreen:
O ile pamiętam to N12-24 w górnym przedziale można używać pod FX
O ile pamiętam to N12-24 w górnym przedziale można używać pod FX
autor wątku napisał:
chciałbym jak najszerszy kąt
oraz pyta o "dobrą współprace", ja bym końcówki pracy zakresu 12-24 tak nie nazwał, no ale... ;)
lodzermensch
17-08-2010, 21:00
Od ok. 16-18mm hula również na FXie.
Polecam.
Wiem co mówię, bo mam...
halihead
17-08-2010, 23:17
np N35 1.8 dobrze współpracuje na pełnej klatce stąd te pytanie
halihead
17-08-2010, 23:23
te ogniskowe mi za bardzo nie Pasują bo w planach jest 24-70 f2.8
halihead
17-08-2010, 23:28
Od ok. 16-18mm hula również na FXie.
Polecam.
Wiem co mówię, bo mam...
a 12-16 co nie ostrzy? w sumie to mi zależy na tych najmniejszych ogniskowych może lepiej N10.5 2,8 jasny i 180stopni ale pod typowy dX
a 12-16 co nie ostrzy? w sumie to mi zależy na tych najmniejszych ogniskowych może lepiej N10.5 2,8 jasny i 180stopni ale pod typowy dX
ostrzy ostrzy i to pewnie szybko wszak to AF-S...:razz:
Obiektywy DX projektowane są pod matryce DX i "nie kryją" większej czyli FX.
D700 daje możliwość pracy w trybie DX obcinając część matrycy. Ale czy ma to sens?
Przyjrzyj się jeszcze sigmie 12-24 EX DG HSM. Ona jest pod pełną klatkę a do kupienia za rozsądne pieniądze.
lodzermensch
18-08-2010, 18:22
Róznicę między obiektywami DX a FX wyjaśnił kolega powyżej.
Jeśli lubisz elegancką winietę, to będziesz mógł go używać z pełnoklatkowymi puszkami. Bez przełączania na DX. Tak jak ja czasem z analogiem.
Tylko jaki to wszystko wg Ciebie ma sens: zbierać szklarnię pod DX, a na końcu kupić D700?
halihead
19-08-2010, 00:16
Róznicę między obiektywami DX a FX wyjaśnił kolega powyżej.
Jeśli lubisz elegancką winietę, to będziesz mógł go używać z pełnoklatkowymi puszkami. Bez przełączania na DX. Tak jak ja czasem z analogiem.
Tylko jaki to wszystko wg Ciebie ma sens: zbierać szklarnię pod DX, a na końcu kupić D700?
no w sumie to sensu aż tak dużego to niema i w sumie przekonałeś mnie że balansuję na pograniczu absurdu:P pomysł stąd że niedługo szykuje mi się wyjazd i nie zdążę nazbierać tyle kaski na body
halihead
19-08-2010, 00:21
ostrzy ostrzy i to pewnie szybko wszak to AF-S...:razz:
Obiektywy DX projektowane są pod matryce DX i "nie kryją" większej czyli FX.
D700 daje możliwość pracy w trybie DX obcinając część matrycy. Ale czy ma to sens?
Przyjrzyj się jeszcze sigmie 12-24 EX DG HSM. Ona jest pod pełną klatkę a do kupienia za rozsądne pieniądze.
dzięki za wyjaśnienie sensu nie ma i nie ma co być w gorącej wodzie kąpanym tylko kupić body i wtedy szkła i po raz kolejny forum spełnia funkcje drogowskazu dla tych co na siłę chcą zejść z właściwej drogi..