PDA

Zobacz pełną wersję : Bady na zdjęciach, dlaczego?

Mamooth
17-08-2010, 17:54
Witam
Zauważyłem ostatnio ze mój D60 na wyższych wartościach przesłony rzuca artefakty widoczne na zdjęciu (link poniżej), dodam że takie bady pojawiają się zawsze w tych samych miejscach matrycy, czego to jest przyczyna i dlaczego dzieje się to na wysokich F'ach?
Aparat mam ponad rok z kitowym obiektywem, zrobione ok 5tyś klatek.

http://img641.imageshack.us/img641/3023/dsc3288s.jpg

raddeli
17-08-2010, 18:06
Masz zasyfioną matrycę - czyli grucha w łapę i czyścić.

Demonek
17-08-2010, 18:18
Dokładnie. A jak grucha nie pomoże, to do jakiegoś serwisu na czyszczenie na mokro.

lukiii
17-08-2010, 18:24
ƒ/36 - Oh, mein Gott! :shock::shock::shock:

stig
17-08-2010, 18:26
Ja sie tylko zastanawiam, jak sie nabawiles tych syfow, majac aparat przez raptem rok, fotografujac (jak sie domyslalm -- amatorsko) po zrobieniu 5 tysiecy zdjec, majac jeden obiektyw (ktorego w zwiazku z tym odkrecac od korpusu nie trzeba)... Hmmm... Ja mam tyle smiecia srednio po 20 tysiacach zdjec, i pewnie okolo kilkudziesieciu zmianach szkiel, w czesto naprawde paskudnych warunkach...

Mamooth
17-08-2010, 19:12
...no też się zastanawiam, z aparatem się raczej delikatnie obchodze, szanuje go, nie używany zawsze w torbie spoczywa, obiektyw mam 1 na krzyż, od takie sobie amatorsko strzelam...
a że f/36 :) szukam, uczę się, experymentuje...
Jutro zakupie gruche i powalcze :)

Demonek
17-08-2010, 20:56
Zrób zdjęcie na /f22 jakiejś jasnej jednolitej powierzchni, np. sufitu, i wtedy zobacz czy tak bardzo to przeszkadza. F36 raczej się nie używa... ja testuje czy mam syfki na f22-f29

Gurgul99
17-08-2010, 21:04
A to nie był czasem aparat "ekspozycyjny" z jakiegoś foto-marketu? Jakiś czas temu widziałem, jak pani w dziale foto sprzedawała zadowolonemu klientowi właśnie Nikona, pan siedział na krzesełku, aparat pochodził z "wystawki" - pani zdjeła słoik, położyła body na biurku i poszła na zaplecze szukać zaślepki, body spokojnie się wietrzyło.
Nie wiadomo jak z Twoim aparatem obchodził się sprzedawca, może syfy na matrycy miałeś od początku?
Tak sobie gdybam...

mikkay
17-08-2010, 23:06
Tylko kup gruszkę bez talku.

Magda.K
17-08-2010, 23:48
Ja sie tylko zastanawiam, jak sie nabawiles tych syfow, majac aparat przez raptem rok, fotografujac (jak sie domyslalm -- amatorsko) po zrobieniu 5 tysiecy zdjec, majac jeden obiektyw (ktorego w zwiazku z tym odkrecac od korpusu nie trzeba)... Hmmm...

U mnie po pół roku używania aparatu na f14 było o wiele gorzej niż na tym zdjęciu. Obiektywu wcale nie zmieniałam, był może raz odpięty z ciekawości. Przedmuchałam parę miesięcy temu, ale znowu się syfki pojawiają na f16, z tym że teraz zmieniam obiektywy.

tgollob_jamessuchar
18-08-2010, 00:28
ƒ/36 - Oh, mein Gott! :shock::shock::shock:

no to Was przebiję ;D f/45 w Sigmie 70-200 z TC x2,0 :)
koniecznie chciałem, żeby śmigiełko w samolocie zamknęło koło... no i zszedłem do 1/30s :D na f/45... bywa ;D

znalazłem jeden pyłek na kompie w tym zdjęciu -> D700 (!) 5k zdjęć, ciągłe zmiany obiektywu, także na żużlu ; )

Greg77
18-08-2010, 01:25
Ja sie tylko zastanawiam, jak sie nabawiles tych syfow, majac aparat przez raptem rok, fotografujac (jak sie domyslalm -- amatorsko) po zrobieniu 5 tysiecy zdjec, majac jeden obiektyw (ktorego w zwiazku z tym odkrecac od korpusu nie trzeba)... Hmmm... Ja mam tyle smiecia srednio po 20 tysiacach zdjec, i pewnie okolo kilkudziesieciu zmianach szkiel, w czesto naprawde paskudnych warunkach...

Musisz pamietac ze N18-55 to taki maly odkurzacz a poza tym mysle ze koledze sprawia ogromna przyjemnosc zagladanie do srodka:D
Ja nie czyscilem matrycy ani razu 25k zdjec, system czyszczenia dziala:D
Zmieniam szkla, czesto nawet na plazy:D Kiedys to nawet slyszalem jak paseczek skrzeczy przy zakrecaniu sloika:D

Karbulot
18-08-2010, 11:45
Zdjęcie wali się w prawo... ;)

raddeli
18-08-2010, 17:51
Zdjęcie wali się w prawo... ;)

A mówiłem: kup gruchę i wyczyść matrycę? Wszystko wtedy będzie OK :)