PDA

Zobacz pełną wersję : Monopod w góry (wspinanie)

calek
17-08-2010, 16:55
Witam
Zastanawiam się nad kupnem monopodu pod focenie w górach, zwłaszcza podczas wspinania.
Moim najważniejszym kryterium jest waga - im lżejszy tym lepiej (w ogóle już z samą lustrzanką ciężka sprawa ze wspinaniem a do tego jeszcze monopod).
Nie wiem czy do takich ujęć potrzebna będzie głowica czy nie.
Będę wdzięczny za wszelkie rady co wybrać.

amirez
18-08-2010, 10:11
1 - solidny,
2 - w miarę lekki,
3 - łączący funkcje "jednonogiego statywu" oraz kijka do podpierania podczas wspinaczki.
4 - ceny nie są "zabójczo przyjazne", ale może coś podejdzie. (http://www.raysfoto.pl/SearchByName.aspx?search=monopod)

Reed
18-08-2010, 13:28
A mozesz rozwinac temat/sens noszenia monopodu w gorach?
Po Bieszczadach chodzilem z trojnogiem, po Tarach tylko body + minimalna ilosc szkiel (2).

manfred
18-08-2010, 13:30
Monopod w górach jeszcze może bym przełknął ale podczas wspinaczki to jakaś paranoja. Ciekawe w którym momencie chcesz go użyć?

pukas
18-08-2010, 13:33
Ciekawe w którym momencie chcesz go użyć?

może się przydać do rozpędzania stad dzikich kozic i niedźwiedzi. Przypomnij sobie sytuacje z filmu Cliffhanger, gdyby Stalowy miał wtedy przy dobie tripod lub choćby monopod obronny to wszystko potoczyło by sie inaczej

Yoora
18-08-2010, 13:50
Kilka lat temu w jednym z numerów miesięcznika "npm" był artykuł, w którym opisano w jaki sposób można za niewielkie pieniądze wykonać - przerobić kij trekingowy na monopod. Nie wypowiem się na temat jego użyteczności, gdyż nie robiłem tego ze swoim kijem. Jak masz gdzieś dostęp do numerów archiwalnych warto poszukać i poczytać a w konsekwencji ewentualnie zrobić.

calek
18-08-2010, 14:04
Zamierzam pstrykać na slajdach - w tym na velvii 50. Nastawiam się na wczesne wyjścia o świcie, powroty też mogą być przy zachodzie - raczej ciężko będzie pstrykać w takich warunkach oświetleniowych. A zdjęcia będą nie tylko ze wspinania, ale także ogólno trekkingowo-krajobrazowe. Na razie tylko takie są moje rozważania, a tak kalkulując to 300g mopopodu w plecaku to nie jest taka tragedia (przy masie reszty szpeju).
Przy wspinaniu też można pstrykać jakby się mogło to wydawać dziwne. Często są wygodne stanowiska, na których można się pobawić aparatem.

manfred
18-08-2010, 14:07
Często są wygodne stanowiska, na których można się pobawić aparatem.

Aparatem tak ale nie z przypiętym do niego monopodem. Kolega powie na jakiej drodze chce zdjęcia robić oczywiście z duetem aparat end monopod?

Ruppel
18-08-2010, 14:13
Proponuje opatentować górskie kijki teleskopowe z opcją wkręcenia/przypięcia aparatu do rękojeści. Będziemy wtedy mieli dwa jakże praktyczne monopody.

pukas
18-08-2010, 14:20
Proponuje opatentować górskie kijki teleskopowe z opcją wkręcenia/przypięcia aparatu do rękojeści. Będziemy wtedy mieli dwa jakże praktyczne monopody.

Za późno - już jest cos takiego na allegro :-)

Ruppel
18-08-2010, 14:44
a możesz jakiegos linka zapodać?

calek
18-08-2010, 14:57
Aparatem tak ale nie z przypiętym do niego monopodem. Kolega powie na jakiej drodze chce zdjęcia robić oczywiście z duetem aparat end monopod?
A to będą ogólnie pojęte Dolomity - głównie grupa Selli oraz Tofan:). Kijków teleskopowych nie używam - nie przydadzą się. Chodzi o to, że chcę robić zdjęcia również przed dojściem pod ścianę jak i również szczytowe. Monopod wówczas by się przydał. A ponieważ trzeba to targać ze sobą później w ścianie, no to waga jest kluczowa.

Ruppel
18-08-2010, 15:01
jak jedziesz w dolomity, to akurat teleskopy sie bardzo sprawdzą, nie tyle co przy podejściach, ale przy zjazdach piargami. Bierz kijki, przydadzą się na pewno. Dolomity, to nie tylko ferraty, gdzie kijków się nie używa.

calek
18-08-2010, 15:11
Rzeczywiście fajnie się "zjeżdża" na piargach z kijami, ale to za dużo wszystko waży - na sobie uprząż z całym szpejem, lina połówkowa, plecak z butami zejściowo/podejściowymi, jakiś dodatkowy ciuch, picie, kilka drobniejszych rzeczy i do tego lustrzanka. Kije odpadają w tym przypadku:)

Ruppel
18-08-2010, 15:31
To powiem tak, kijki teleskopowe użyte na podejściu odciążają kręgosłup o ok.8kg/krok, a komplet kijków waży 300-320g.

Pioter_
18-08-2010, 16:07

TU (http://fotozakupy.pl/monopod/hama-statyw-kij-trekkingowy,10846s) jest taki właśnie...

WalZed
19-08-2010, 19:32
Witam serdecznie. To jest mój pierwszy post na tym forum.

A co do tematu, to rzeczywiście są już takie patenty na rynku. Mam właśnie przed sobą swoje stare kijki teleskopowe Leki Makalu z funkcją Photo System.
Po prostu odkręca się się rączkę i na jej miejsce można "nakręcić" aparat. Nie jest to oczywiście wzór stabilności ale funkcja monopodu to nie jest ich główne zastosowanie.
Obecnie dostępny jest inny model:
http://www.leki.com/trekking/trekkingPole.php?pID=46

Pozdrawiam

pukas
19-08-2010, 21:32

http://allegro.pl/item1184135186_statyw_alpenstock_monopod_trekkingo wy_hama_w_wa.html

podsyłam linka ale od razu mówię że nie posiadam i nie posiadałem takiego urządzenia - po prostu szukam sobie monopodu i przypadkowo trafiłem na takie urządzenie, nie wiem jak się będzie spisywało.

de Fresz
23-08-2010, 11:58
Ja bym do takich zastosowań wybrał jakiś mały i leciutki statyw, z wysokością roboczą choćby i pół metra. W skałach wystarcza do większości zasotosowań, praktyczność ciut większa od monopodu.