PDA

Zobacz pełną wersję : Flickr

2pompony
17-08-2010, 14:23
Ostatnio mnie coś nosi. Z jednej strony jestem uziemiony przy kompie i przy pracy, a z drugiej nie mając czasu na jakieś plany fotograficzne zaczynam szukać jakiegoś erzatzu, czy alternatyw...

Tak mi wpadło do głowy, czy by się nie zarejestrować na przykład na Flickera, czy gdzieś indziej...

No i pytam zatem: jesteście na Flickerze, czy to raczej jakaś niedowarzona inicjatywa? A jeśli nie tam, to gdzie i po co? Słowem chciałbym otworzyć luźną dyskusję na temat modnych ostatnio portali społecznościowych - ale portali fotograficznych.

Przy okazji chcę nadmienić, że nie mam konta na facebooku, Naszej Klasie i w innych takich miejscach. Uważam nawet, że kiedyś szpanem będzie powiedzenie, że się tam konta nie ma! :) Jestem za to na 1x.com i to w zasadzie wszystko. A przecież podobnych miejsc jest więcej - devian, i tyle, co znam. :)

I co Wy na to wszystko?

swider
17-08-2010, 14:36
Jestem za to na 1x.com [...]
I to jest właśnie szpan ;)

stock
17-08-2010, 14:38
ja tam jestem tylko na twarzoksiążce - żadne majspejsy, grona, flikery i devianty mnie nie interesuja. No ale ja staroświecki jestem... :)

Sebastianito
17-08-2010, 14:50
Ja natomiast mialem etap ŻE sie rejestrowalem gdzie tylko popadnie... troche mi juz przeszlo :) obecnie tylko Facebook, NK (nie bijcie) i Deviantart, na reszte zagladam sporadycznie ale zarejestrowany jestem w razie czego aby zapytac autora o jakies wskazowki. A tak przy okazji na NK fajnie sie inwigiluje ludzi :)

Ruppel
17-08-2010, 14:54
Jestem na flikrze, ale głównie w celach dzielenia się zdjęciami z wypadów ze znajomymi. Trochę pełni też funkcję archiwum, ma jakieś tam ficzery, z których w zasadzie nie korzystam. Jak się nauczę w końcu wordpressa to se zrobię tam stronkę:).

2pompony
17-08-2010, 15:02
I to jest właśnie szpan ;)

O tak, to jest szpan i ja się nawet z tym nie kryję! :)

A wracając do portali społeczno - fotograficznych... Na niektórych można sprzedawać zdjęcia, na niektórych są jakieś obowiązki, niektóre mają spore wymagania (jak np. rzeczony 1x.com), są moderowane, są jakiś luźne, są znane z wysokiego poziomu, a są znane z upiornych HDRów (wiecie o jakich mówię, co?)... Są takie, że czasem człowieka wydrukują w gazecie (za frajer, ale miło), są takie, że nikt nic nie zrobi, a już zwłaszcza nie za darmo...

W sumie, to sam nie bardzo wiem, czego oczekuję; mam wrażenie, że na to - żeby mnie ktoś nienachalnie przekonał, że jest sens znaleźć się na jakimś takim portalu, że któryś jest fajny i do czegoś - najogólniej mówiąc - 'się przydaje'.

Przy okazji, jeśli macie jakieś doświadczenia, zarówno in plus jak i in minus - akurat będzie miejsce, żeby się tym pochwalić.

Błażej
17-08-2010, 15:03
Ja natomiast mialem etap rze sie rejestrowalem gdzie tylko popadnie... (...)

Ekoneeeeeeet!!!!!!

2pompony
17-08-2010, 15:04
Też to zauważyłem, ale proszę o poprawkę i ominięcie wtrętów ortograficznych.

Strus
17-08-2010, 15:18
bombel, chyba Ci się naprawdę musi nudzić :mrgreen: Ja się swego czasu na fotografia.interklasa zarejestrowałem. W pogadanki nigdy nie wnikałem ale za ilość przemega fajnych zdjęć spowodowała że dość regularnie tam zaglądam. FB uważam za beznadziejny trend i konto choć mam to nie jest używane. Na NK konto mam bo to jednak najlepszy sposób na wytropienie jakiegoś bliższego lub dalszego znajomego w razie W :D Stricte fotograficzno -społecznościowych to poza flickr'em chyba nie ma

szelas
17-08-2010, 15:51
zarejestruj się na forum.nikoniarze.pl - czasami można nawet o zdjęciach tam pogadać ;)

Marcin_krk
17-08-2010, 16:00
1x dla mnie to za wysokie progi. Mam natomiast od jakiegos czasu konto na photo.net i czasem cos wrzuce. Darmowa wersja ma limit zdaje sie 4 zdjec tygodniowo. Poziom zdjec moze jest nizszy niz na 1x, jednakze zdecydowanie wole tam zagladac niz na plfoto.

2pompony
17-08-2010, 16:04
zarejestruj się na forum.nikoniarze.pl - czasami można nawet o zdjęciach tam pogadać ;)

Nie, tu o zdjęciach już dawno się nie rozmawia. Tu się chwali odrzuty, a komentarze mają po 12 znaków. Równie dobrze można by się porozumiewać za pomocą chrząknięć.

Ale oglądam od czasu do czasu takiego Flickra i jest tam cała masa pożytecznych rzeczy: ludzie opisują z detalami jak zrobili dane zdjęcie (exify, setupy), jak zrobić coś z niczego (różne śmieszne DIY wynalazki), opowiadają wszem i wobec o tajnikach swojego warsztatu. Samo dobre. Tylko dotrzeć do odpowiednich miejsc jest wyjątkowo ciężko, skoro samych grup jest milion...

Marcin_krk - dzięki za info, o takie mi idzie, a także o to, po co to komu i czy uważa, że warto.

Sebastianito
17-08-2010, 16:48
Lo dzizas ale pierdzielnąłem... ale to przez nieufage :D Przepraszam!

KaeF
17-08-2010, 17:01
Z portali społecznościowo-fotograficznych najlepsze jest forum Nikoniarze:D Jak już ktoś wspomniał, flickr jest dobrą bazą danych i informacji. Można się podszkolić przez oglądanie i czytanie. Ale też trzeba wiedzieć, jak odnaleźć przydatne informacje.

Na facebook mam konto, ale raczej korzystam z niego jako, hmm... listy kontaktów. Ogólnie wystrzegam się takich portali, bo są to czasozżeracze. Czas (pieniądze też) zżera mi granie w pokera przez sieć, więc resztki wolnego nie chcę tracić na inne "rozrywki" internetowe.

dzej
17-08-2010, 22:18
Ja mam konto na flickrze, sam nie wiem, po co, bo tylko mam kumpla w znajomych. Nie dodaje tam juz zdjec, bo juz jestem na tym etapie, ze musze zaplacic, zeby bylo widac wszystkie moje fotki, a nie tylko 200 najnowszych:)

2pompony
17-08-2010, 22:25
Nawet nie wiedziałem, że jest tam taki zwyczaj... Jeszcze jakieś tajemnicze zwyczaje? :)

elanek
17-08-2010, 23:26
ludzie opisują z detalami jak zrobili dane zdjęcie (...) opowiadają wszem i wobec o tajnikach swojego warsztatu. Samo dobre.

Właśnie :), bo tu zazwyczaj odpowiedzią na pytania dotyczące warsztatu jest zazwyczaj: niech to zostanie moją słodką tajemnicą zawodową... :)

mateo912
17-08-2010, 23:44
Ja mam konto na flickrze, sam nie wiem, po co, bo tylko mam kumpla w znajomych. Nie dodaje tam juz zdjec, bo juz jestem na tym etapie, ze musze zaplacic, zeby bylo widac wszystkie moje fotki, a nie tylko 200 najnowszych:)

Jeśli zależy CI na filckrze jako galerii to polecam Ipernity.com
Jest to serwis wzorowany na flickrze tyle że bez jego ograniczeń;)

dzej
18-08-2010, 17:09
Jeśli zależy CI na filckrze jako galerii to polecam Ipernity.com
Jest to serwis wzorowany na flickrze tyle że bez jego ograniczeń;)

Dzieki, na pewno go obadam i moze sie przeniose.

Quality988
25-08-2014, 10:47
zobacz sobie http://500px.com

ekonet
25-08-2014, 10:50
zobacz sobie http://500px.com
A Ty skąd tego suchara wygrzebałeś? :>

TOP67
25-08-2014, 11:01
Właśnie miałem pytać. Ja bym to zakopał ponownie.

PiKa
03-09-2016, 15:38
Wrzuciłem na flickr'a do prywatnego albumu film. Czy da się jakoś dostać do niego linka, na potrzeby udostępnienia na forum - żeby ludzie mogli go obejrzeć bez logowania na yahoo/flickr'a?

conio
13-09-2016, 17:05
Naiwne pytanie, czy na flickr'ze jest możliwość zarejestrowania się bez podawania nr telefonu?

Matt.
13-09-2016, 17:34
O ile sie nie myle sam niedawno zakladalem konto i nie podawalem nr tel ale moglo sie cos zmienic ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

2pompony
13-09-2016, 17:54
W życiu nei podawałem Flickrowi żadnego numeru. Z tym że rejestrowałem się w czasach, kiedy nie było takiego nacisku na zdobywanie danych wszystkiego i wszystkich.

conio
13-09-2016, 18:13
Heh, to (chyba) się zmieniło. Teraz aby założyć account na flickerze trzeba mieć konto na yahoo, żeby założyć konto na yahoo, trzeba podać nr telefonu ("Mobile phone numer - This is required.").
Być może mając już wcześniej założone konto na yahoo, ponownie telefonu nie wymaga...

2pompony
13-09-2016, 18:21
To już naprawdę staje się denerwujące.

zoom2
13-09-2016, 19:28
Heh, to (chyba) się zmieniło. Teraz aby założyć account na flickerze trzeba mieć konto na yahoo, żeby założyć konto na yahoo, trzeba podać nr telefonu ("Mobile phone numer - This is required.").
Być może mając już wcześniej założone konto na yahoo, ponownie telefonu nie wymaga...

a czy to taki problem podac "jakiś" numer? Taki który sobie właśnie wymyśliłeś

2pompony
13-09-2016, 21:09
Gorzej, jak w ramach dyskretnego sprawdzenia na ten wymyślony numer przyślą hasło do pierwszego logowania. :)

zoom2
13-09-2016, 21:50
ale na razie nie przysyłają

conio
13-09-2016, 23:23
Chyba masz rację: https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20130623121843AAlze4K
"Inclusion of a mobile phone number is now a required field when registering for a new Yahoo! ID. In the event account recovery is needed, this is the safest and most effective method to securely recover your account. Yahoo! will alert you through your mobile device when we suspect unusual login activity on your Yahoo! account.
If you do not have a mobile number, or cannot provide one, you will be unable to complete registration for a new Yahoo! ID.
Please let us know if you have any additional questions."
:)

- - - - kolejny post - - - - - -

A jednak da się bez podawania nr telefonu.
Na rejestracji yahoo trzeba wybrać "Already have an account? Sign in", zapodajemy adres email (jakiegoś) konta pocztowego. Na to konto przyjdzie kod do potwierdzenia rejestracji. Jak potwierdzimy rejestrację i mamy Yahoo ID to już mamy z górki i bezproblemowo rejestrujemy się na flickr.

PiKa
12-11-2018, 11:34
Zmiany na flickr dla darmowych kont (i dla Pro też ale to chyba mniej ważne):

Limit 1000 zdjęć lub filmów
Po 8 stycznia 2019 nie będzie można wgrać zdjęcia jeśli ktoś ma więcej niż 1000
Po 5 grudnia 2019 zdjęcia będą kasowane od najstarszych, aż zostanie 1000

https://blog.flickr.net/en/2018/11/01/changing-flickr-free-accounts-1000-photos/
https://www.flickr.com/

90s
12-11-2018, 11:39
Właśnie kilka dni temu też o tym czytałem, dodatkowo wyższa opłata roczna. Miałem kilka lat opcje Pro, od dwóch jednak już nie opłacam i jak będę się zbliżał do 1000 to po prostu zmienię na 500px.

cybulski
12-11-2018, 17:37
A w czym 500px jest lepszy od flickr ?

500px
"FAIR STORAGE POLICY500px maintains a fair storage policy to ensure stable and fast service to all users. The storage limits set forth in the Terms may be changed from time to time without notice and you are responsible for complying with such changes.

Free accounts are limited to a maximum of 7 new photographs/images per week and 2,000 photographs/images in total (approximately 60Gb of storage). Any additional storage may result in restrictions on your account including limited access to your Visual Content or a requirement to upgrade if the limit is exceeded for several months.

Premium Accounts are limited to maximum of 1,000 new photographs/images per week and 100,000 photographs/ images in total (approximately 3,000Gb of storage). Premium Accounts that exceed a limit for several months will be notified of their excessive usage and restrictions or other penalties may be imposed if usage is not corrected."

Dziwię się że są takie dyskusje. Wszystko za free najlepiej ... a zdjęcia za free też robicie :) ?
7 zdjęć na tydzień za free :) do 500px .... 90s będziesz wszucał ile tygodni :) ... 106 ?

90s
12-11-2018, 18:23
Dziwię się że są takie dyskusje. Wszystko za free najlepiej ... a zdjęcia za free też robicie :) ?
7 zdjęć na tydzień za free :) do 500px .... 90s będziesz wszucał ile tygodni :) ... 106 ?

Kto ja? Panie ja jak wrzucę 3 fotki w miesiącu to znaczy że miałem bardzo owocny miesiąc. Nie latam ze wszystkim co robię na internety.

Przez prawie 10 lat uzbierałem 799 fotek na flickr. Poza tym miałem przez lat sam już nawet nie pamiętam ile konto Pro które nic ze sobą nie niosło poza tym że widziałem statystyki i nie miałem limitu na grupy.
Tak w ogóle to utrzymuje swoją stronę www a to taki mój prywatny śmietnik. Więc 500px spełniać będzie moja oczekiwania gdy wyczerpię flickra. Poza tym jest tam wyższy poziom jak na flickr. Więc i oko będzie się częściej radować z oglądania prac lepszych od moich.

Tak więc same korzyści:) a co do reszty wypowiedzi to nie śledziłem tematu odniosłem się do ostatniego wpisu i zmian które kiedyś i mnie dopadną:)

cybulski
12-11-2018, 18:28
W mojej ocenie opcje oglądania dla nie zalogowanych są gorsze na 500px. Oglądanie 500px to masakra na telefonie bez apki. Moim zdaniem Flickr jest lepszy jako prywatny śmietnik lub do dzielenia się ze znajomymi. Poza tym w 500px pokazują znaczki pocztowe i nie wiem czy są tam opcje takie same share?

PiKa
12-11-2018, 18:33
Po 5 grudnia 2019 zdjęcia będą kasowane od najstarszych, aż zostanie 1000

Pomyłka... miało być po 5 lutym 2019.

Czy któryś mod mógłby poprawić? Nie mogę już edytować.

90s
12-11-2018, 18:37
Nie mam pojęcia szczerze mówiąc, to 500px powiedziałem tak bo pierwsza myśli i alternatywa. Pewnie jak będę się zbliżał do 1000 to zacznę szukać. Co do telefonów to ja flickra też z appki używam. Share fakt flickr ma bardzo dobre i wygodne. Mogą też być firmy 3 a w ostateczności instagram:))))) w końcu może będzie sens tam się pojawić.

cybulski
12-11-2018, 18:53
Gdyby nie opcje share to równie dobrze można korzystać z Google photos. Jeśli upload robi się w kompresji bezstratnej to w opcji free jest nieograniczona pojemność. Oglądanie też jest dobre w Google ale nie ma takiego sharowania jak potrzeba.

90s
12-11-2018, 19:05
W sumie to ja tylko na fora sharuje swoje zdjęcia, tutaj i na większości można już bezpośrednio wrzucać zdjęcia. A jak chce komuś pokazać swój śmietnik to wysyłam link albo przegląda bezpośrednio z tabletu lub telefonu.

crusiek
12-11-2018, 19:18
Gdyby nie opcje share to równie dobrze można korzystać z Google photos. Jeśli upload robi się w kompresji bezstratnej to w opcji free jest nieograniczona pojemność. Oglądanie też jest dobre w Google ale nie ma takiego sharowania jak potrzeba.

O jakim sharingu mówisz? Pytam, bo jeśli chodzi o bezpośredni link do zdjęcia z albumu, np żeby wrzucić na forum, to można dość łatwo, najpierw kopiujesz url prawym przyciskiem myszy na zdjęciu (kopiuj adres), potem wrzucasz np na Bitly, żeby skrócił link, bo ten spod prawego przycisku jest mega długi i już :)
Album wcześniej udostępniłem publicznie.

Dla przykładu bylejaki pstryk pierwszy z brzegu (nie wrzucony na hosting, tylko link bezpośredni do googli):

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://bit.ly/2OHwmgm)

Faktycznie to moja ulubiona baza zdjęć, mam tam już ok 50 000 zdjęć wrzuconych, co prawda w darmowej wersji jest zmniejszany do 16 Mpix ale i tak jest dośc dobrze biorąc pod uwagę brak innych ogranczeń :)

Wind Mill
12-11-2018, 19:23
500px nie pozwala na linkowanie plików (xxxx.jpg). Są opcje udostępniania na fiśbukach oraz "embed".

90s
12-11-2018, 19:24
A są jakieś nowe alternatywny dla tych dwóch hostingów?

OjTam
12-11-2018, 19:40
imgur.com. Z dropboxa też się da.

PiKa
12-11-2018, 20:03
[...] Google photos. Jeśli upload robi się w kompresji bezstratnej to w opcji free jest nieograniczona pojemność. .

Masz na myśli chyba kompresję stratną?

Dla przykładu bylejaki pstryk pierwszy z brzegu (nie wrzucony na hosting, tylko link bezpośredni do googli):

Jesteś pewien, że linki bezpośrednio do zdjęć działają? Kiedyś nie działały ("psuły" się po jakimś czasie).

crusiek
12-11-2018, 21:11
Masz na myśli chyba kompresję stratną?

Jesteś pewien, że linki bezpośrednio do zdjęć działają? Kiedyś nie działały ("psuły" się po jakimś czasie).

Nie jestem pewny, dawno nic na dłużej niż tydzień nie udostępniałem.

cybulski
13-11-2018, 12:17
crusiek (http://forum.nikoniarze.pl/members/79646-crusiek) no nie wiem czy z googla to udostępnianie działa poprawnie, mnie się nie udało łatwo tego zrobić jak piszesz.
Twoje zdjęcie jest już niewidoczne, wyłączyłeś czy przestało działać ?

crusiek
13-11-2018, 14:26
crusiek (http://forum.nikoniarze.pl/members/79646-crusiek) no nie wiem czy z googla to udostępnianie działa poprawnie, mnie się nie udało łatwo tego zrobić jak piszesz.
Twoje zdjęcie jest już niewidoczne, wyłączyłeś czy przestało działać ?

Faktycznie kiszka jakaś....
No to się trochę pozmieniało od ostatniego razu jak próbowałem :(

tandori
13-11-2018, 21:37
Panowie, jesteśmy na forum fotograficznym w wy tu o przeglądaniu zdjęć z Flickr czy też 500px na telefonie. Ile radości Wam to daje ? je niestety nie potrafię przeglądać zdjęć w telefonie bo najzwyczajniej mnie to męczy. Nie prościej na monitorze komputera czy nawet na laptopie ? Nie twierdze też, że tylko telefonu do tego używacie, ale ja takiego przeglądania po prostu nie rozumie. Podobnie sprawa wygląda z oglądaniem prac w galerii i tych samych zdjęć w internecie, chodzi mi o zupełnie inny odbiór i nie czepiam się tego kto i na czym bo to sprawa rzecz jasna indywidualna, tylko wyrażam zdziwienie.

grizz
14-11-2018, 09:50
Wiesz telefony często masz większe od popularnych odbitek ;)