PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwna sprawa z wysylką

timi
17-08-2010, 12:45
witam czy ktoś mógł by mi pomoc, podpowiedzieć. Sprawa wygląda tak.Żamówiłem coś na "alledrogo" wartość ok 36 , zależało mi na czasie jako opcje wysyłki wybrałem za pobraniem kurier kolporter za który trzeba było zapłacić+29 zl minęło kilka dni paczka dotarła do mnie ale pocztą polska, za pobraniem w cenie kuriera. Gdzie przesyłka sprzedawce tak naprawde kosztowała 17 zl(brat pocztowiec sprawdził) wyslalem zapytanie do spzredawcy .Odpisal mi ze nastaplia pomylka ble ble paczka powinna byc wyslana kurierm ale kurier poszedl gzdies indziej a do mnie poczta. Zapytalem jak on to widzi teraz , ze zarabia dodatkowe 12 zl. Otrzymalem mysle ze smieszna odpowiedz >
Przy tych obliczeniach nie wziął Pan pod
> uwagę podatek VAT na usługi pocztowe który jest
> zw. i koszt odbioru paczki....

Jak to jest z tym Vatem.? Na razie paczki nie odebrałem , leży na poczcie i coś mi się wydaje ze wroci do nich by dalej szukali "frajera" dziękuje za informacje. pozdrawiam

stecarlos
17-08-2010, 13:26
A tak na prawdę co cię interesuje Vat, wg. regulaminu wszystkie ceny są cenami brutto. Zależało ci na czasie, czas uciekł - do allegro z min, może ostrzeżenie dostanie.

freefly
17-08-2010, 13:29
Pytanie. To sprzedający zapłacił za przesyłkę? Czy dobrze zrozumiałem ?

axer
17-08-2010, 13:51
VAT na usługi pocztowe wynosi 0%, a sprzedający od pobranych od Ciebie kosztów przesyłki musi odprowadzić VAT w wysokości 22% - tak więc jest niejako "do tyłu". Ciebie to nie powinno interesować - umawiałeś się na inny sposób wysyłki i za taki zapłaciłeś, więc albo sprzedający powinien oddać Ci różnicę w cenie, albo nie odbieraj paczki.

kisio
17-08-2010, 14:00
stecarlos reprezentujesz postawę typowego pieniacza, więc Ci wytłumaczę co Cie interesuje VAT.

Kupując towar płacisz kwoty BRUTTO, czyli zawierające podatek VAT. Płacisz za towar, oraz za przesyłkę. Koszt przesyłki to nie tylko opłata pocztowa (czyli, owe 17zł) ale również koszt opakowania (pudełko/koperta/papier/taśma). Jeżeli Poczta odbiera paczki z siedziby sprzedawcy to On za to płaci (w zależności od rejonu nawet 250zł tygodniowo) i jako przedsiębiorca ma pełne prawo doliczyć to do ceny przesyłki w jakiejś zryczałtowanej formie.

I teraz sedno sprawy. Ty za przesyłkę płacisz 29zł brutto, ale ponieważ usługi transportowe są objęte 22% VATem sprzedawca dostaje z tych 29zł tak na prawdę nieco ponad 23zł. Gdyby korzystał z usług kuriera, otrzymałby na wysłanie przesyłki fakturę również ze stawką VAT 22%, który odliczyłby sobie od tego naliczonego ze względu na sprzedaż i wtedy z grubsza mógłby go pominąć. Ponieważ jednak wysłał pocztą, które jest PRZEDMIOTOWO zwolniona z podatku VAT, otrzyma za wysłanie paczki fakturę z takąż stawką VAT (zw. czyli VAT 0% - tak wiem, to nie to samo ale do obliczeń wystarczy).

To, że Jasio wysyłając coś pocztą za 17zł, bo przecież materiały do opakowania podwędził z firmy w której pracuje a godzinę w kolejce odstał bo lubi, to nie znaczy, że jedyny koszt wysyłki to opłata pocztowa. A VAT jest szczególnie uciążliwy właśnie przy korzystaniu z usług Poczty Polskiej.

kisio
17-08-2010, 14:06
axer> logicznym jest, że sprzedawca powinien policzyć za przesyłkę tak, jak w cenniku ma określoną wysyłkę za pobraniem Pocztą Polską (a może ma taką samą stawkę, sprawdziłeś? często przesyłka kurierem jest tańsza niż pocztowa) ale uważanie, że jedyny koszt nadania paczki to opłata pocztowa to podejście do tematu na poziomie 3latka.

Zawołajcie jeszcze korsarza, zaraz napisze esej o tym jak to sprzedawcy na allegro okradają rodaków żeby się nachapać ;)

freefly
17-08-2010, 14:11
Podatnik refakturujący koszty pocztowe, z marżą lub bez, nie ma prawa do takiego zwolnienia z VAT, bowiem "nie jest Pocztą Polską". Stąd też refakturowana przez niego kwota to kwota brutto z VAT 22%. Za kwotę netto podatnik ten przyjmuje kwotę netto bez VAT - cenę usług pocztowych.

W przypadku refaktury obowiązek podatkowy powstanie na takich samych zasadach, jak gdyby podatnik refakturujący sam świadczył usługę.

timi
17-08-2010, 15:03
tak tylko mi cały czas chodzi o to ze on fizycznie za ta przesyłkę zapłacił 17 zl. (zwykła paczka poczta polska) ja kupując przedmiot wybrałem opcje wysyłki za pobraniem kurierem kolporter w wysokości 29 zl. Rozumiem gdyby paczka przyszła pocztą i było do zapłaty za towar ok 36 plus za paczkę 17 zl. Ale nie jest 29 pobranie tak jak za kuriera kolporter. Wydaje mi się za cały czas liczył na to ze odbiorę ta paczkę grzecznie płacąc

kisio
17-08-2010, 15:08
No i właśnie cały czas tego nie rozumiesz.
Czy ten sprzedawca ukradł opakowanie tej paczki? VATu nie płaci bo sprzedaje 'na lewo' a przesyłki mu pakuje i na pocztę zanosi niewolnik? Wypunktowałem Ci szczegółowo, nadal nie rozumiesz, że z Twoich 29zł sprzedawca dostaje 23zł a koszt wysłania paczki to nie tylko 17zł opłaty pocztowej?

Jak za przesyłkę poleconym zapłacisz 7zł a list przyjdzie ze znaczkiem za 4,80zł to też się poczujesz oszukany?

burza1979
17-08-2010, 15:27
ale skoro ktoś ma jasno napisane , że za przesyłkę Pocztą Polską chce 17zł., to w tej cenie powinien mieć wszystko wliczone - pakowanie itd.

stecarlos
17-08-2010, 15:31
Dobra zadam ci pytanie: Na aukcji masz podane koszty wysyłki x złotych, czy na konto kontrahenta wpłacasz x+22%?
Z tego co zrozumiałem zostało zapłacone za kuriera, którego cena w kosztach wysyłki jest wyższa, niż usługa wykonana przez pocztę. Jak dla mnie takie postępowanie to jest zwykłe okradanie klienta.

Albo łopatologicznie np.:
Paczka pocztowa priorytetowa........20pln
Kurier kolporter.......29pln
czyli po zamianie operatora 9pln zostało u nadawcy, a koszty pakowania te same. Więc jak wyjaśnisz opłatę za wysyłkę pocztą identyczną jak kurierem?

statler
17-08-2010, 15:34
Co Timiego obchodzi koszt sprzedawcy?! Zaplacil za kuriera i go nie dostal. Jesli zalezy Ci na przedmiocie, to go odbierz, wystaw odp komentarz i zglos sprawe do allegro. Te 12zl i tak byles gotowy zaplacic a negatyw od kupujacego boli:)

axer
17-08-2010, 15:35
kisio, nie o to chodzi, kwestii VATu nie musisz mi tłumaczyć, sam wysyłam średnio 40 przesyłek w tygodniu i poszedłbym z torbami, gdyby za przesyłkę Klient płacił mi tyle, co ja "za znaczek". Chodzi mi tylko i wyłącznie o to, że nie powinno Klienta interesować to, że ja pomyliłem się w wyborze formy przesyłki. Moja strata. Różnica w cenie pomiędzy jedną formą przesyłki (wybraną przez Klienta - droższą) a tą, którą faktycznie została dostarczona (tańszą) powinna zostać zwrócona. To nie jest tożsame z płaceniem dokładnie tyle, co skasowała poczta.

kisio
17-08-2010, 15:55
Ale ja się tutaj zgadzam. Jeśli sprzedawca w cenniku ma tańszą przesyłkę pobraniową Pocztą Polską to tak powinien naliczyć (zakładając, że tak jest, bo często przesyłka kurierska jest tańsza od pocztowej). Ale koledzy są oburzeni, że sprzedawca liczy coś więcej za przesyłkę skoro na poczcie zapłacił 17zł a to bzdura.

Michał Jędrak
17-08-2010, 16:19
Trzeba sprawdzić co jest w aukcji, czyli ile kosztuje na aukcji wysyłka pocztą polską i niech sprzedawca zwróci różnicę.

KaeF
17-08-2010, 17:47
No i chyba od tego się zaczęło, no nie? Płacę za kuriera 29zł, a dostają paczkę przez Pocztę Polską (17zł), a nie wybranym kurierem. Proste i logiczne: 12zł do zwrotu od sprzedawcy i odpowiedni komentarz.

freefly
17-08-2010, 18:06
No i chyba od tego się zaczęło, no nie? Płacę za kuriera 29zł, a dostają paczkę przez Pocztę Polską (17zł), a nie wybranym kurierem. Proste i logiczne: 12zł do zwrotu od sprzedawcy i odpowiedni komentarz.

Jeśli przesyłka wysłana pocztą za 17 pln dotarłaby do mnie tak samo szybko jak kurierem za 29, to wisiałoby mi, czym to wysłał. Zwłaszcza, gdyby zależało mi na terminie. Mógłby nawet towar dostarczyć osobiście w zębach pod same drzwi.
Awanturę robiłbym, gdy skasował mnie na 29 PLN, a paczkę otrzymałbym po tygodniu, zamiast w następnym dniu.

timi
17-08-2010, 18:43
sprzedawca wedlug tego co informuje na swojej stronie w formie wysyłki jest tylko

Przesyłka kurierska
Kolporter EXPRES:
24 zł

Przesyłka kurierska

Kolporter EXPRES
pobranie:
29 zł

kisio
17-08-2010, 19:54
KaeF nie wiem jak prościej wytłumaczyć różnicę między brutto a netto, o pozostałych sprawach nie wspominając więc kapituluję. Najważniejsze, że 29-17=12. Dobrze, że chociaż z podstawowymi działaniami nie ma problemu..

jaś
17-08-2010, 20:03
zapłacił za kuriera powinien być kurier :) nie ma co gdybać o vatach i pakowaniu - kurier to kurier poczta to poczta dwie różne usługi

jamirq
17-08-2010, 20:14
klienta nie obchodzi VAT itd. mam koszty wysyłki kurierem place za kuriera i dostaje kuriera. Jak dostaje poczta to znaczy ze samo w sobie przeslanie ta droga jest tansze. tak naprawdę koszty wysyłki na aukcjach to jest przekazanie srodkow na to aby ktos mogl do nas wyslac to co kupujemy. Jeżeli forma wysylki zostala zmieniona na tansza powinienes dostac zwrot roznicy. Sprzedajacy tak musi obliczyc ile mam zaplacic za przesyłkę aby mogl z tego zapłacić vaty sraty i inne pierdoły. Z jego tłumaczenia wynika tylko to, ze jakby na prawde wysłał kueirerm to by do interesu dopłacił jeżeli dopiero wysyłając poczta za 17 tak na prawdę wyszedł na równo po Twoich 29zl.

Jak na allegro kupowałem książkę to zapłaciłem za przesylke 15zl, a dostałem zwykłą kopertę (ksiazka nawet nie była w worku) ze znaczkami za 6zl. Napisałem co o tym myśle i dostalm z przeprosinami zwrot polowy kosztów wysyłki.

timi
17-08-2010, 20:19
czyli co teraz spuścić głowę i płacić bo super sprzedawca wielki pan? i nie ważne ze kreci (bajeczka o wysyłce, pomylone wysyłki), bo może mnie negatywem postraszyć. Nie chodzi mi nawet o te 12 zl, ale o sam fakt ze człowiek ma taki tupet .

stecarlos
17-08-2010, 20:26
Pisz do Allegro i na 90% nie będzie Cię mógł postraszyć negatywem, ale znowu zostanę nazwany pieniaczem. Po to jest administracja takich portali, aby nie wdawać się w niepotrzebne spory ze sprzedawcami, ogólnie lepiej jak pomaga je rozwiązać administracja portalu, bo sprzedawcy robią się jacyś bardziej ulegli.

kZC_
17-08-2010, 20:45
no stary..
ujmę to tak; sprzedający zrobił cię na szaro.
Płacisz za kuriera więc przesyłkę masz kurierem a nie pocztą polską za pobraniem.. jak dla mnie śmieszny SUPER sprzedawca. Sprawę powinieneś kierować do Allegro. Spokojnie ją wygrasz, otrzymasz zwrot 12zł od sprzedawcy, on dostanie ostrzeżenie, jeśli jest to kolejne to może się skończyć na zamknięciu jego działalności. Sprzedawca zgodnie z regulaminem nie może zmieniać bezpodstawnie cen kosztu transportu etc

timi
17-08-2010, 21:04
dziękuje wszystkim za odpowiedzi. sprawę zgłosiłem do allegro, czekam za odpowiedzią, na razie paczki nie odebrałem wiec myślę ze jest remis ;-) boje sie tylko ze allegro raczej przychylniej ustosunkuje sie do sprzedawcy -1200 komentarzy( wiadomo wiesze prowizje ze sprzedażny itc) niż do takiego szarego allegrowicza jak ja z 330 komentarzami. Pozdrawiam

adolfik9501
17-08-2010, 21:04
Nie odbieraj paczki. Żadnej się z poczty przecież nie spodziewałeś, czekasz na kuriera.