Zobacz pełną wersję : Tamron-F AF telekonwerter 1.4x
krolewicz
17-08-2010, 01:35
witajcie,
zainteresowałem się telekonwerterem jak w temacie, spodziewam się, że to żadne cudo - do kupienia za ~250zł
chciałbym to ożenić z n80-200 f2.8 - 112-280 f4
czasami po prostu brakuje mi mm, ale nie na tyle często, żeby kupować kenko za 800zł
z drugiej strony, na fotkach wyglądają bliźniaczo podobnie, więc może jakość jest podobna?
byłbym bardzo wdzięczny za jakieś sampelki :D
mibartek
17-08-2010, 01:51
ja mam, czasem używam z Sigmą 70-210/2.8.
Jakość obrazka jakoś bardzo nie spada, tylko AF robi się strasznie wolny.
postaram się jutro zrobić jakieś przykładowe sample
ja kupiłem za 240zł i uważam, że dobrze wydana kasa ;-)
Mam dwa TC Tamrona oba x1.4 i x2.
Przy 1.4 spadek jakosi obrazu jest niezauwazalna, ale przy x2 jednak sporo trzeba przymknac i to moze ciagle jednak byc wiele uzytecznych foto.
Ale TC to jakis spadek jakosci zawsze bedzie, sek w tym, ze mniej to wazy i kosztuje niz np 300mm f4.
Mam wiele fotek z obu konfiguracji, ale w exif nie zapisuje sie zmiana ogniskowej wiec nie latwo sie doszukac. Bede pod koniec miesiaca robil jakies porownania to moge wrzucic. Chetnie zobaczyl bym fotki z Kenko.
A prawda AF jest wolniejszy i to odczuwalnie. Ciekawi mnie czy tak samo to z Kenko wyglada.
Ciekawostka, takie TC da sie podlaczyc jeden na drugi.
Ja robilem zdjecia x1.4 x2x 300mm f4 teleskop sie robi MF tylko wtedy.
krolewicz
18-08-2010, 00:12
dzięki za zainteresowanie
no właśnie, czasami brakuje mm, a miejsca na trzysetke w budżecie szybko nie będzie
czekam na sample, zakładam, że sigma jest wolniejsza niż nikkor, wiec i z TC powinno być lepiej