Zobacz pełną wersję : D200 i manualne szkła
Witam
Przesiadam się z Pentaxa na Nikona, właśnie leci do mnie d200 i mam pytanie odnoście manualnych szkieł, których chciałbym używać. Jak to jest z pomiarem światła w d200 -> czy może podobnie jak w k10d, gdzie na ustawieniach manualnych, musiałem sprawdzić przyciskiem/wajcha ekspozycję (widok drabinki), czy też w inny nieznany mi sposób? I czym się różnicy współpraca d200 ze szkłami NAI od NAIS?
Pozdrawiam, Łukasz
Slawek Wojtczak
16-08-2010, 18:31
W d200 bedzie normalny pomiar światła z manualami.
wspolpraca ze szklami manualnymi wyglada tak, ze zakladasz szkielko. w menu ustawiasz parametry obiektywu, tzn. przyslona max i ogniskowa. teraz masz pomiar swiatla i domykanie przyslony do wartosci roboczej. bajka.
jesli chodzi o uzywanie obiektywow NAI i NAIS to z body D200 nie ma zadnych roznic.
Dzięki, w takim razie poza wprowadzaniem danych obiektywu do body nie widzę większych różnic. Praca w trybie A jest możliwa?
Jak najbardziej.
Mozna tez korzystac ze szkiel pre-AI, po przerobieniu ich, co mozna zrobic samemu w 15 minut :)
Interesujące - w jaki sposób można to zrobić? Jest to kwestia indywidualna dla każdego obiektywu, czy też zabieg powtarzalny dla każdego pre-AI?
Najpierw trzeba pozbyc sie widelek przenoszacych przeslone (dwie male srubeczki i juz).
Potem trzeba zdjac pierscien przeslon (to wymaha odkrecenia bagnetu, ale tez jest proste) i wypilowac w niej pilnikiem wglebienie w odpowiednim miejscu. Zalozyc z powrotem, skrecic i cieszyc sie ;] Nikon przerabial fabrycznie pre-AI w AI-converted w podobny sposob, z tym ze wymienial pierscien przeslon, zamiast go pilowac ;] Ja przerobilem 50/1.4 w taki sposob, trwalo to wlasnie ok 20 minut i dziala piknie :)
Dzięki wielkie, w takim razie będę polował też na szkła pre-AI