Zobacz pełną wersję : Synchronizacja błysku na tylną kurtynę a radiowe wyzwalacze
Witam,
Chciałem zapytać czy i ewentualnie jaki sprzęt jest potrzebny, do błyskania z synchronizacją na tylną kurtynę w sytuacji kiedy lampa nie znajduje się na sankach aparatu?
Wiem, że napewno jest to możliwe przy systemie CLS Nikona, ale czy jest jakiś sprytny sposób, żeby osiągnać taki efekt przy radiowych wyzwalaczach?
adolfik9501
16-08-2010, 21:47
Witam,
Chciałem zapytać czy i ewentualnie jaki sprzęt jest potrzebny, do błyskania z synchronizacją na tylną kurtynę w sytuacji kiedy lampa nie znajduje się na sankach aparatu?
Wiem, że napewno jest to możliwe przy systemie CLS Nikona, ale czy jest jakiś sprytny sposób, żeby osiągnać taki efekt przy radiowych wyzwalaczach?
Zdalna lampa w CLS/AWL nie będzie mogła błysnąć na tylną kurtynę migawki. Chyba, że instrukcja kłamie...
Co się zaś tyczy radyjek to zobacz ten (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=125662) wątek, gdyż te radio ma "udawać sanki korpusu w terenie" ;)
Szprychu
17-08-2010, 10:10
Ustawiasz w korpusie Rear zakładasz radyjko np. Yongnuo RF602 (czyli bez TTL'a) i masz już synchronizacje na tylną kurtynę.
adolfik9501
17-08-2010, 10:26
Ustawiasz w korpusie Rear zakładasz radyjko np. Yongnuo RF602 (czyli bez TTL'a) i masz już synchronizacje na tylną kurtynę.
Qrde, na chłopski rozum to tak musi być ;)
Tylko ciekawe, że w przypadku wyzwalania w CLS/AWL tylko lampa na korpusie może błyskać w trybie Rear, a zdalne nie. Mechanizm przecież podobny (impuls-błysk/błysk-błysk), choć bardziej skomplikowany.
Szprychu
17-08-2010, 10:43
Wystawiasz wbudowaną jako Commander(--) z opcją REAR. Lampe błyskową (w moim przypadku SB800) REMOTE i działa na tylną kurtynę bez problemu.
adolfik9501
17-08-2010, 11:04
Tylko instrukcja do sabinek twierdzi, co innego.
EDIT: Str. 59 instrukcji do SB800; D-56 instrukcji do SB900.
Szprychu
17-08-2010, 11:42
Instrukcja D700 str. 380.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img686.imageshack.us/img686/9614/91057716.jpg)
adolfik9501
17-08-2010, 13:23
Widzę to tak: jakiś japoniec chciał przekazać jedno a napisał drugie. Tryb RearSynch jako, że ustawia się w body, można niejako "ustawić na lampie", która jest na sankach korpusu. Gdyby w instrukcji do lampy napisali, że lampa zdalna działa tak jak jej master każe, to i w tym trybie nie było by zamętu. A napisali: "W lampach zdalnych nie można jednak ustawiać synchronizacji na tylną kurtynę migawki" co jest prawdą, bo nie można, lecz jak widać nie znaczy, że lampa zdalna wówczas nie błyska jak należy. Ot takie japońskie niedomówienie.
EDIT:
Wobec tego co napisałem w pierwszym moim poście:
"Zdalna lampa w CLS/AWL nie będzie mogła błysnąć na tylną kurtynę migawki. Chyba, że instrukcja kłamie... "
wypada mi powiedzieć przynajmniej, że instrukcja sieje zamęt i nie jest prawdą co napisałem.
Szprychu
17-08-2010, 13:41
Fakt, nie najlepiej zostało to napisane w instrukcji, ale działa, więc temat już wyjaśniony.
Fajnie, bardzo dziekuje, szczerze mowiac tez myslalem ze w przypadku zwyklego wyzwalacza radiowego nie bedzie to mozliwe, ale tym milsze jest moje zaskoczenie... no i rozwiane watpliwosci co do planowanego zakupu sprzetu.