Zobacz pełną wersję : Drukareczka na zdjęcia legitymacyjne itp.
Szukam drukareczki do produkcji zdjęć w zaciszu domowym, szczególnie z naciskiem na legitymacyjne itp.
Najsensowniejszym wyborem (i jedynym znanym mi produktem)wydaje mi się CANON SELPHY CP530.
Jednak jestem bardzo otwarty na Wasze sugestie.
PS: Cena max. 200 pln, no chyba, że będzie coś extra:)
kup zwyklego epsona P50 to sobie czasem A4 tez bedziesz mogl druknac :) kosztuje kolo 380zl a w tym jakies 150zl to wartosc tuszu.
eee wolę termosublimację-atramantówa zaschnie po kilku dniach postoju i kicha. Poza tym za duża jest.
no tak. duza jest. tego sie nie da ukryc. myslalem tylko, ze jak potrzebujesz czegos do legitymacyjnych to przemial bedzie konkretny i problem z zasychaniem odpada. u mnie w robocie stoi sobie P50 czasem po 3 tygodnie nieuzywana i nic nie zasycha. drukuje sobie od czasu do czasu A4 do albumu i nigdy jeszcze nie musialem robic czyszczenia glowic.
nie będzie dużego przemiału bo to bardziej na użytek własny+znajomi tylko;)
...Najsensowniejszym wyborem (i jedynym znanym mi produktem)wydaje mi się CANON SELPHY CP530...
Miałem. Kupiłem na jedno zlecenie. Samą drukarkę za ok 150,00 plus 137,00 na 108 szt papierów. Pracowała non-stop przez kilka godzin. Od czasu do czasu robiła przerwy z powodu przegrzanie ale to normalne. Piszą o tym w instrukcji. Jeno zdjęcie drukuje ok. 1 minutę. Kolory OK chociaż mam wrażenie, że lekko pastelowe. Jak w innych przypadkach materiały eksploatacyjne są sporo droższe od maszynki.
Miałem. Kupiłem na jedno zlecenie. Samą drukarkę za ok 150,00 plus 137,00 na 108 szt papierów. Pracowała non-stop przez kilka godzin. Od czasu do czasu robiła przerwy z powodu przegrzanie ale to normalne. Piszą o tym w instrukcji. Jeno zdjęcie drukuje ok. 1 minutę. Kolory OK chociaż mam wrażenie, że lekko pastelowe. Jak w innych przypadkach materiały eksploatacyjne są sporo droższe od maszynki.
no i bomba:)
Twoja wypowiedź+info z sieci przekanały mnie. Znalazłem na allegro nóweczkę za 119 pln:)
ma ktoś może adres jakiejś stronki, gdzie można poglądowo podejrzeć wydruki z tego cuda w porównaniu do jakichś rozsądnych plujek ?
Wiewioor
20-08-2010, 22:24
Ja użytkuję Canona Selphy CP520. Kupiłem z myślą o zdjęciach do dokumentów (paszporty, legitymacje, wizy, akta) - w tej roli spisuje się znakomicie. Polecam najtańszy model z serii SELPHY - wszystkie drukują tak samo.
Władca Pixeli
22-08-2010, 00:44
Ja użytkuję Canona Selphy CP520. Kupiłem z myślą o zdjęciach do dokumentów (paszporty, legitymacje, wizy, akta) - w tej roli spisuje się znakomicie. Polecam najtańszy model z serii SELPHY - wszystkie drukują tak samo.
Przymierzałem się do kupna 780, ale wiele osób na internecie pisze, że te drukarki przy drukowaniu z komputera drukują nieco za ciemne zdjęcia. Przy drukowaniu bezpośrednio z karty ponoć nie ma tego problemu.
Pokazała się właśnie informacja o najnowszym modelu 800
http://www.dpreview.com/news/1008/10081905canonselphycp800.asp
Lento Violento
22-08-2010, 21:24
Ja dzisiaj kupiłem w fotojoker 780 za 288 zł. Przyznam szczerze, że jakość mnie powaliła, naprawdę nie ustępuje fotolabom, a te marketowe fotolaby zdecydowanie jakością deklasuje. Drukowałem zarówno z komputera jak i karty, nie zauważyłem problemu o którym piszesz. Tak więc model 780 z czystym sumieniem polecam - drukareczka naprawdę rewelacja...
Polecam najtańszy model z serii SELPHY - wszystkie drukują tak samo.
Z tego co wiem nie jest tak jak piszesz, wyższe modele dają lepszą jakość - np. w 530 jest problem z kolorami (są wyblakłe)
używam CP400 kupiona jeszcze za kwotę powyżej 700zł - do dziś zrobiła parę tysięcy karteczek i dalej hula jak złoto - co do jakości nie sądzę aby były różnice pomiędzy modelami (ta sama rozdzielczość, papier i folie) - polecam zakup, niektóre fotki mają już po 4 latka i wiszą na ścianie bez zmian barw, najfajniejszą dla mnie zabawą było zabieranie jej na wyjazdy i wysyłanie widokówek z rodzinką (niektóre kartki mają z tyłu schemat widokówki), a można drukować bezpośrednio z aparatu, najtańszy papier miał Foto Joker, najdroższy "nie dla idiotów" - co do kolorków i jasności odbitek, trzeba raz poświęcić parę kartek i ustawić sobie profil użytkownika, czyli to co lubimy i po kłopocie
Lento Violento
22-08-2010, 21:48
najtańszy papier miał Foto Joker, najdroższy "nie dla idiotów" - co do kolorków i jasności odbitek, trzeba raz poświęcić parę kartek i ustawić sobie profil użytkownika, czyli to co lubimy i po kłopocie
Papieru w FJ nie kupowałem, na allegro kupiłem 15 zł taniej.
Rozumiem, że profil ustawia się z poziomu drukarki, a nie kompa?
A polecicie jakąś drukarkę termosublimacje ale w formacie A3+ , oczywiście z doświadczenia włąsnego jak drukuje.
Władca Pixeli
22-08-2010, 23:21
W takim razie pytanie drugie :mrgreen:
Czy można zainstalować tylko sterowniki drukarki i drukować bezpośrednio z PS.
Nie mam zamiaru instalować całego oprogramowania Canona.
możesz drukować bezpośrednio z ps i we właściwościach drukarki będziesz miał dostęp do ustawień (też nie instalowałem nigdy pełnego softu)
Władca Pixeli
22-08-2010, 23:46
możesz drukować bezpośrednio z ps i we właściwościach drukarki będziesz miał dostęp do ustawień (też nie instalowałem nigdy pełnego softu)
Ogromne dzięki.
W takim razie czekam na wersję 800. Powinna się ukazać niedługo, a 780 w takim układzie to już stara drukarka ;)
masz na myśli zmiany 3 podstawowych kolorów, kontrastu i jasności?? Pytam bo właśnie próbuję zgrać druk z tym co widzę na monitorze i nie wiem jak to zrobić- każdy pojedynczy wydruk ustawiać ręcznie czy są jakieś profile?? Ja u siebie mam dużo, za dużo czerni i b&w wpadają w zieleń.
tak - robię to tymi trzema kolorami, kontrastem i jasnością, nie mam wgranych dodatkowych profili, u mnie trzeba średnio dołożyć 1 stopień niebieskiego i rozjaśnić o jedenstopień
mam canona selphy 760 i trochę mnie dziwi to co piszecie o takiej świetnej jakości , lepszej niż w labach ( naprawdę musicie znać słabe laby) mam też dla porównania atramentówkę epsona p50 oprofilowaną z zamiennikami lysona i ta deklasuje termosublimacje jeśli poszukacie to gdzieś w necie są profile do selphy ale nawet to niewiele pomaga - owszem drukarka drukuje ale z wielkim dystansem podchodziłbym do tych achów i ochów
mam canona selphy 760 i trochę mnie dziwi to co piszecie o takiej świetnej jakości , lepszej niż w labach ( naprawdę musicie znać słabe laby) mam też dla porównania atramentówkę epsona p50 oprofilowaną z zamiennikami lysona i ta deklasuje termosublimacje jeśli poszukacie to gdzieś w necie są profile do selphy ale nawet to niewiele pomaga - owszem drukarka drukuje ale z wielkim dystansem podchodziłbym do tych achów i ochów
Ja mam Selphy 720. Nie mam porównania do innych drukarek ale mnie jakość i kolory z tej drukareczki nie zachwycają. Denerwuje mnie też głośność i długość drukowania jednej pocztówki. Często też pojawiają się białe plamki na zdjęciach i trzeba drukować jeszcze raz. Używam jej jeżeli potrzebuję coś szybko wydrukować a tak to staram się jej unikać.
...... Często też pojawiają się białe plamki na zdjęciach i trzeba drukować jeszcze raz. .......
trzeba dbać o jej czystość, w komplecie powinnaś mieć taki przyrządzik do czyszczenia mechanizmu, wtedy plamek nie będzie, dużą część fotek do tzw albumu rodzinnego mam robione z tej drukarki, bo nie chce mi się jeździć do labu aby zrobić parę odbitek
Ja zdjęcia, które mają znaleźć się w albumie zanoszę tylko do dobrego labu. Zdjęcia z rok zbieram a potem hurtowo zanoszę ;)
Odkopię:)
poprzednią sprzedałem, a teraz znów potrzebuję:)
Ktoś używa CP800? A może coś innego sensownego się pojawiło??
Władca Pixeli
29-06-2011, 19:36
Odkopię:)
poprzednią sprzedałem, a teraz znów potrzebuję:)
Ktoś używa CP800? A może coś innego sensownego się pojawiło??
Mam od kilku tygodni CP800. Jestem zaskoczony szybkością i dość dobrym odwzorowaniem kolorów.
Papier jest upierdliwy :wink:
Mam od kilku tygodni CP800. Jestem zaskoczony szybkością i dość dobrym odwzorowaniem kolorów.
Papier jest upierdliwy :wink:
a co to znaczy "upierdliwy"?
Gdzie i za ile kupiłeś? Najtaniej znalazłem w cyfrowe.pl za 375 pln
Władca Pixeli
30-06-2011, 00:23
a co to znaczy "upierdliwy"?
Gdzie i za ile kupiłeś? Najtaniej znalazłem w cyfrowe.pl za 375 pln
Byłem przejazdem w Chicago i zalazłem z sklepie za coś około $70
Upierdliwość polega na tym, że musisz kupować tzw. Color/Ink Paper Set Canona bo nikt inny tego nie produkuje.
108 sztuk papieru i folii drukującej to koszt $34 czyli wychodzi za zdjęcie około 30 centów.
Nie jest to tanio w porównaniu do labu ale mała wielkość drukarki ma bardzo dużą zaletę przynajmniej dla mnie.
marszull
30-06-2011, 11:42
Byłem przejazdem w Chicago i zalazłem z sklepie za coś około $70
Upierdliwość polega na tym, że musisz kupować tzw. Color/Ink Paper Set Canona bo nikt inny tego nie produkuje.
108 sztuk papieru i folii drukującej to koszt $34 czyli wychodzi za zdjęcie około 30 centów.
Nie jest to tanio w porównaniu do labu ale mała wielkość drukarki ma bardzo dużą zaletę przynajmniej dla mnie.
ale z selphy zawsze tak bylo, jak dla mnie to nie jest jakas straszna wada
a zaleta jest taka ze wiadomo ile "tuszu" starczy na ile papieru ;)
mam pytanko :)
moja CP-510 odmówiła współpracy. objawy są dość dziwne - drukuje połowę szerokości a do tego jakby marszczyła folię. miał ktoś podobny przypadek ?
Podłączę się. Szukam czegoś do druku zdjęć ID. Znajoma poleciła mi HITI S 420. Czy ktoś z Was miał do czynienia z tym sprzętem?