Zobacz pełną wersję : Bridge CS5 x64; ACR 6.1 CPU zamulony na 100%
gregory_21
16-08-2010, 13:45
Procesor: Intel Core 2 Duo E6750 2,66GHz
RAM: 4GB
GPU: nVidia GeForce 8600GTS
SDD: OCZ Vertex2 100GB
HDD: Seagate 320GB SATA (na chwilę jako magazyn)
System: Windows 7 Professional x64 (Indeks wydajności systemu: 6,2)
Oprogramowanie: Bridge CS5, Adobe Camera RAW 6.1
Witam,
Przeszukałem ten dział i nie znalazłem rozwiązania.
Mój problem polega na tym, że tuż po włączeniu Bridge lub ACR procesor zostaje obciążony do 100% i ten stan trwa jakiś czas.
Nie wiem za bardzo co moża a czego nie wolno wyłączać, więc wolę zapytać bardziej obeznanych w czym może być problem.
W Bridge'u nie ma znaczenia czy otwieram katalog z jednym zdjęciem czy z 1000 zdjęć - zawsze muli.
W ACR najpierw plik długo się wczytuje (zanim zniknie wykrzyknik i zdjęcie się wyostrzy), po wczytaniu jest okej (procek na max 1%) a później każda ingerencja (na przykład zmiana nasycenia, ekspozycji czy pociągnięcie pędzlem korekty) powoduje momentalne zamulenie i brak odpowiedzi programu. Po kilkunastu sekundach system się odciąża i można wykonać kolejną operację zamulającą kompa.
Czyściłem cache, wyłączałem wszystkie niepotrzebne aplikacje działające obok Bridge'a i nic.
Więcej ustawień w Bridge'u na ten temat nie widzę.
Proszę o jakieś porady w związku z powyższym problemem, bo już nie mogę wytrzymać jak przy przesunięciu obrazu powiększonego 200% ACR każe mi czekać 30 sekund a zdjęcie skacze jak najnowsze gry na wiekowym sprzęcie :(
gregory_21
23-08-2010, 13:53
Aktualizacja...
Problem polega dokładnie na tym, że za każdym razem Bridge mieli każdy plik w otwieranym przeze mnie folderze pod kątem:
- wydzielania miniaturki
- wydzielania podglądu
- wyodrębniania pełnego rozmiaru pliku (najbardziej czasochłonne - folder z 1000 NEFów obrabia 3,5h).
Można zmienić ustawienia (np. zaznaczyć, żeby nie tykał się pliku większego niż powiedzmy 2MB) ale wtedy nie ma żadnej miniaturki (widać tylko ikonę NEF).
I byłoby to nawet do przeżycia, gdyby robił to RAZ po zgraniu plików z karty ale on powtarza cały proces dla każdego folderu za każdym restartem kompa, mimo, iż tuż przed restartem zakończył dokładnie tę samą robotę :(
Czy jest jakiś sposób, żeby wyłączyć ten proces ale zachować miniaturki?
gregory_21
23-08-2010, 14:49
- wyodrębniania pełnego rozmiaru pliku (najbardziej czasochłonne - folder z 1000 NEFów obrabia 3,5h).
Dokładnie chodzi tu o: wydzielanie pełnej wielkości - przepraszam... pisałem z głowy.
A masz wlaczone w prefsach zeby keszowal to co wydobedzie z NEFow? Sorry, nie znam LR, ale w Bridge'u i praktycznie kazdej przegladarce -- tak wlasnie jest. Tzn. mozna to wylaczyc, i wlasnie wtedy sa takie objawy, ze po kazdym odczycie katalogu ze zdjeciami, ponownie wyciaga prevki.
marszull
23-08-2010, 21:42
A masz wlaczone w prefsach zeby keszowal to co wydobedzie z NEFow? Sorry, nie znam LR, ale w Bridge'u i praktycznie kazdej przegladarce -- tak wlasnie jest. Tzn. mozna to wylaczyc, i wlasnie wtedy sa takie objawy, ze po kazdym odczycie katalogu ze zdjeciami, ponownie wyciaga prevki.
Przeciez on pisze o Bridge a nie LR
Przeciez on pisze o Bridge a nie LROki, oki... :) Za duzo watkow o LR mi w miedzy czasie przed oczyma przelecialo, i sie w koncu pokielbasilo. :) W kazdym badz razie -- keszowanie w Bridge'u tez powinno byc wlaczone, zeby za kazdym wejsciem do katalogu nie czytal od nowa prevek.
gregory_21
23-08-2010, 23:40
Że tak dopytam: chodzi o zaznaczenie ptaszka przy opcji "Zachowaj podglądy 100% w buforze"?
Jeżeli tak to może faktycznie to wczytywanie za każdym razem jest z mojej winy, bo jak szukałem rozwiązania na mulenie to coś zmieniałem w ustawieniach i mogłem odznaczyć.
W każdym razie nie zmienia to faktu, że po zgraniu czterech 8GB kart pamięci nie mam kompa przez minimum 4h i strasznie mnie to denerwuje ;)
A probowales calkowicie wyczyscic bufor Bridge'a? Jesli i to nie pomoze -- przenies go na inny fizycznie dysk, niz ten, na ktorym jest aktualnie.
gregory_21
24-08-2010, 00:29
A probowales calkowicie wyczyscic bufor Bridge'a? Jesli i to nie pomoze -- przenies go na inny fizycznie dysk, niz ten, na ktorym jest aktualnie.
No właśnie próbowałem go czyścić i przy tej okazji najprawdopodobniej odznaczyłem wyżej opisaną opcję.
W każdym razie jeżeli chodzi o przenosiny to nie wiem gdzie mógłby mieć lepsze warunki jak nie na SSD, na którym się obecnie znajduje (w sensie: jak tutaj muli przez 4h to czy na zwykłym HDD nie będzie potrzebował pół dnia?) ;)
Jutro odbieram dwa dyski, które chcę sklecić we właściwy sprzęt do obróbki (stały HDD w kompie i archiwum synchronizowane co jakiś czas) - na razie jest SSD i jakaś dziwna kombinacja starych HDD.
Jak wszystko poprzenoszę ze starych dysków to spróbuję zastosować się do wyżej wymienionych rad.
Bardzo dziękuję za zainteresowanie się moim problemem.
No właśnie próbowałem go czyścić i przy tej okazji najprawdopodobniej odznaczyłem wyżej opisaną opcję.Samo "Zachowaj podglądy 100% w buforze" niewiele zmieni. Po prostu podgladane przez Ciebie zdjecia w trybie pelnoekranowym, beda zapisywane w keszu. Nie powinno miec to wplywu na szybkosc generowania miniaturek.
W każdym razie jeżeli chodzi o przenosiny to nie wiem gdzie mógłby mieć lepsze warunki jak nie na SSD, na którym się obecnie znajduje (w sensie: jak tutaj muli przez 4h to czy na zwykłym HDD nie będzie potrzebował pół dnia?) ;)Sprobowac nie zaszkodzi. Moze sie okazac, ze po prostu Bridge sie nie lubi z SSD, albo powstaja jakies konflikty w systemie plikow. Czort wie, i nalezaloby jednak sprawdzic -- ot, chociazby dla pewnosci. U mnie na zwyklym dysku (nie wazne, czy Raptor czy zwyczajny WD 7200 obr, robi to nooo.... szybko. Prevki z ~4 GB NEFow (~300 zdjec, na tym drugim dysku (cache zapisywany w katalogu ze zdjeciami)) generuja sie jakies 10-12 sekund. :)
gregory_21
24-08-2010, 10:48
Sprobowac nie zaszkodzi. Moze sie okazac, ze po prostu Bridge sie nie lubi z SSD, albo powstaja jakies konflikty w systemie plikow. Czort wie, i nalezaloby jednak sprawdzic -- ot, chociazby dla pewnosci. U mnie na zwyklym dysku (nie wazne, czy Raptor czy zwyczajny WD 7200 obr, robi to nooo.... szybko. Prevki z ~4 GB NEFow (~300 zdjec, na tym drugim dysku (cache zapisywany w katalogu ze zdjeciami)) generuja sie jakies 10-12 sekund. :)
W takim razie na dniach się zmontuję i spróbuję zrobić tak jak radzisz ;)
Zaskoczyłeś mnie tymi sekundami... wiedziałem, że mam jakiś problem z prędkością pracy kompa ale nie sądziłem, że aż taki :(
Przy okazji: w Preferencjach -> w zakładce Bufor -> część Zarządzaj - w jakiej pozycji masz suwak opisujący Wielkość bufora?
Ja ustawiłem na środku, między 10000 a 500000 (nominalnie jest chyba bliżej 10000 albo nawet dokładnie 10000).
I jeszcze jedna ciekawostka: wchodząc do katalogu z 1000 zdjęć wydziela pełną wielkość 427 plików. Kiedy po dość długim czasie skończy pracę a ja zamknę Bridge'a i otworzę ponownie w tym samym katalogu to od nowa wydziela pełną wielkość dokładnie 427 plików.
Miejsca na dysku mam ponad 20GB i zastanawiam się czy Bridge do cache'a może potrzebować więcej?
Ale tak jak napisałem: to ciekawostka... jak podepnę dyski i przeniosę na jeden z nich bufor to dam znać czy coś się zmieniło ;)
Przy okazji: w Preferencjach -> w zakładce Bufor -> część Zarządzaj - w jakiej pozycji masz suwak opisujący Wielkość bufora?
Ja ustawiłem na środku, między 10000 a 500000 (nominalnie jest chyba bliżej 10000 albo nawet dokładnie 10000).U mnie jest to blizej 10000 (gdzies tak w 1/5 calej skali).
I jeszcze jedna ciekawostka: wchodząc do katalogu z 1000 zdjęć wydziela pełną wielkość 427 plików. Kiedy po dość długim czasie skończy pracę a ja zamknę Bridge'a i otworzę ponownie w tym samym katalogu to od nowa wydziela pełną wielkość dokładnie 427 plików.Cos musisz miec napieprzone w systemie plikow. Wyglada po prostu na to, ze Bridge w ogole nie keszuje tych zdjec. Przy takim problemie (jesli z Bridge'a korzystasz czesto), to reinstalacja calego systemu jest jak najbardziej wskazana.
Miejsca na dysku mam ponad 20GB i zastanawiam się czy Bridge do cache'a może potrzebować więcej?No nie przesadzaj... Cache miniaturek z katalogu ~300 plikow, nie powinien miec wiecej niz 10 MB, a nawet jesli kazesz mu zrobic z nich pelnoekranowe podglady, to osiagnie jakies 70-80 MB.
gregory_21
24-08-2010, 11:23
Cos musisz miec napieprzone w systemie plikow. Wyglada po prostu na to, ze Bridge w ogole nie keszuje tych zdjec. Przy takim problemie (jesli z Bridge'a korzystasz czesto), to reinstalacja calego systemu jest jak najbardziej wskazana.
System stawiany 2 tygodnie temu - Win7 sam znalazł do wszystkiego sterowniki (taki wariant instalacji polecano mi tu na forum) - nie osłabiaj mnie proszę :( *chlip* *chlip*
Bridge to w sumie moje podstawowe narzędzie do selekcji zdjęć, więc jak nie uda się znaleźć innego rozwiązania to spróbuję zrobić format :(
No nie przesadzaj... Cache miniaturek z katalogu ~300 plikow, nie powinien miec wiecej niz 10 MB, a nawet jesli kazesz mu zrobic z nich pelnoekranowe podglady, to osiagnie jakies 70-80 MB.
W takim razie muszę poczekać na poprawnie skonfigurowany komputer.
Nie znam się aż tak na technicznej stronie kompa ale jedno co mi się do głowy pcha w temacie zwalonego systemu plików to podpięty HDD, który wcześniej działał pod XP.
Może tutaj powstaje jakiś konflikt?
Cóż... teoretycznie jutro powinno się wszystko wyjaśnić.
Nie znam się aż tak na technicznej stronie kompa ale jedno co mi się do głowy pcha w temacie zwalonego systemu plików to podpięty HDD, który wcześniej działał pod XP.
Może tutaj powstaje jakiś konflikt?
Cóż... teoretycznie jutro powinno się wszystko wyjaśnić.Zawsze mozesz wylaczyc komputer, odpiac starego HDD i sprobowac jak to dziala bez niego.
gregory_21
24-08-2010, 12:43
Zawsze mozesz wylaczyc komputer, odpiac starego HDD i sprobowac jak to dziala bez niego.
Racja... tak zrobię!
Ja miałem podobny problem z ViewNx... masakrycznie długo robił miniaturki, a wyświetlenie z "doostrzeniem" również dłuuuugo...
Złożyłem kompa z części w sumie teoretycznie bardziej wydajnych niż miałem w starym. Ram nowsza płyta, procek mocniejszy, szybsze pamięci, świeża instalka XP itd.
Okazało się, że mój WD 750GB (na nim mam katalogi z fotkami) ślimaczy się nawet z kopiowaniem plików Total Commander pokazywał w porywach 3800 kilobajtów(odczyt czy zapis wsio ryba) :(
Zacząłem szukać i po zamianie na płycie głównej miejscami kabli SATA tego dysku i DVD-RW transfer między dyskami wzrósł do +- 30000 kilobajtów co jest wartością prawidłową dla dysków które posiadam w kompie.
W katalogach miniaturki z NEF pokazują się szybciutko. 500 szt. to kilka, no może kilkanaście sekund. Wszystko działa o niebo szybciej.
Zobacz jaki transfer masz pomiędzy dyskami.
P.S. Nie muszę chyba przypominać, że kompa trzeba wyłączyć spod napięcia podczas operacji grzebania w bebechach:P