PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie filmy polecacie

Tomekk
16-08-2010, 13:17
Witam,
Jakiś czas temu kilka lat wstecz ) fotografowałem analogowymi Minoltami potem kupiłem D200 i tak analog poszedł w odstawkę. Przymierzam się do analoga i moje pytanie jest takie: jakie polecacie filmy do koloru a jakie do cz-b? Kiedy robiłem na filmie to była to Superia kolor i cz-b Illford. Dzięki i pozdrawiam

dariusz_119
16-08-2010, 13:26
hej!
Na tej liście jestem zasadniczo młody mimo ze mam juz swoje 40 lat ale też niedawno wróciłem do analoga i mogę Ci poradzić tyle że slajdy to najlepsza alternatywa.
Jeśli negatyw to raczej cz-b illford.
Pozdro!

Sotowiec84
16-08-2010, 13:28
Z koloru to polecam KODAK EKTAR 100.

Tomekk
16-08-2010, 13:30
Illforda wspominam dobrze a którego konkretnie moglibyście polecić: Pan, Delta czy może coś innego?
PS
Trochu sie napaliłem na analoga...

szelas
16-08-2010, 13:35
Moim zdaniem musisz sam ocenić, który film jest dla ciebie dobry, ew. który nadaje się do tematu, który chcesz sfotografować.

Jak to mówią jedni wolą ogórki a inni ogrodnika córki ;)

Wybór jest nadal olbrzymi, a dostępność jest chyba jeszcze większa niż w czasach analogowych, bo wtedy handel internetowy prawie nie istniał, a sklepy foto w Polsce były zawsze fatalne.

Tak więc jest cała gama filmów:

B&W: kodak(T-MAX 100,400,3200, TRI-X 400), ilford (delta 100,400,FP4, HP5, PAN100 i 400, PAN Fplus), fuji (Neopan 100, 400, 1600), rolle, agfa, adox, foma i kilka innych, do tego filmy do procesu C41
Kolor: fuji, kodak (reszta to podróbki ;) )
Slajdy: fuji i kodak (reszta to podróbki ;) )

Na prawdę jest w czym wybierać

papkorn
16-08-2010, 16:49
A czy jest jakiś portal, spis, etc. z podanymi filmami i przykładowymi zdjęciami? Chodzi mi o podglądnięcie (takie powierzchowne) brw, nasycenia, kontrastów... Kupować w ciemno wszystkie filmy i sprawdzać który jaki obrazek daje to trochę przegięcie :P

szelas
16-08-2010, 17:24
A czy jest jakiś portal, spis, etc. z podanymi filmami i przykładowymi zdjęciami? Chodzi mi o podglądnięcie (takie powierzchowne) brw, nasycenia, kontrastów... Kupować w ciemno wszystkie filmy i sprawdzać który jaki obrazek daje to trochę przegięcie :P

http://www.flickr.com/
http://www.pbase.com/cameras

Tylko, że takie oglądanie zdjęć w necie to jak ssanie lizaka przez papierek ;)
Bez własnych doświadczeń nic Ci te netowe zdjęcia nie powiedzą.

dariusz_119
16-08-2010, 17:47
hej!
A jakie macie doświadczenia z FUJICHROME PROVIA 400X/36 ? Mam ochotę go kupić na wycieczke po górach . A wiadomo w lasach brakuje troche światła .
Chyba że macie inne propozycje?
Pozdro!

Doe
16-08-2010, 18:50
papkorn -> w ciemno nie, ale moim zdaniem dobrze samemu z jedną lub dwie rolki przestrzelać w dziennym świetle, żeby zobaczyć jaki obrazek daje. Oglądając skany filmów na monitorze nie wyrobisz sobie zdania o kolorystyce, czy kontraście.

Kuba
16-08-2010, 19:28
Doe, może nie da to pełni informacji, ale może coś zasugerować ;)
ziarno, kontrast, moim zdaniem jest to w pewnym stopniu pomocne.

http://www.flickr.com/photos/ericconstantineau/collections/72157613865088754
trochę przykładów;)

tu nakręciłem się na Neopana 1600 którego kilka dni temu odebrałem z labu (pierwsze analogowe zdjęcia od chyba 8 lat) i jestem mega zadowolony ;)
czyli mogę go polecić, jeśli szukasz czegoś zaje***ście kontrastowego i wysokoczułego ;)

problemem może być tylko... za wysoka czułość ;) moja minolta ma najkrótszy czas 1/2000, maksymalna przysłona Heliosa którego do niej zamontowałem to 16... i w słoneczny dzień jest problem... ;p

Doe
16-08-2010, 19:53
Co do ziarna to się zgadzam.

emgieb
16-08-2010, 20:44
Do koloru Fuji Reala 100. Cos cu-dow-ne-go.

jtomas26
17-08-2010, 02:20
ja bardzo często jadę na Ilford Delta 400 super film polecam

bobroy
17-08-2010, 07:46
Ja używam Fuji Velvia 50 do przyrody. Fantastyczne kolory! Rzadko Provia 100F, Czasami Fomapan R 100, czyli cz.b.slajdy, ma lekko brązowe zabarwienie. Mnie to odpowiada. Czasem też używam Rollei Retro 100, 200 - klimat z lat 80'.

peque
17-08-2010, 08:12
Velvia 100 jest super, podobnie jak 50, ale to tylko do przyrody. Jeśli ludzie mają być w kadrze, to zostaje Provia 100F. Z cz-b pstrykam na Ilfordzie, najbardziej przypadł mi do gustu HP5+, ale Delta też jest niezła. Ilford PAN sobie odpuść, no chyba że chcesz spróbować swoich sił w ciemni, wtedy na początek może być (jaki skopiesz, to nie żal tak kasy). W przypadku cz-b to też bardziej metoda prób i błędów (jaki film, jaki wywoływacz) pozwoli Ci stwierdzić, co Ci bardziej leży. Z kolorowych negatywów używam Kodak Portra, ale to dlatego że ludzi stawiam przed obiektywem.

hddk
17-08-2010, 08:19
Kolor - Kodak Portra 160VC
Cz-B - Ilford delta, Ilford HP5+
Slajd - Fuji Velvia
tyle odemnie

Rycerz
17-08-2010, 10:18
ja używałem FUJI PRO 160c i 160s i 400h i 800z - czy to jest nadalprodukowane? nie wiem...ale jeszcze można kupić....

tu masz jakieś linki http://www.flickr.com/groups/fuji_pro/ [ nie moje ]

siona
17-08-2010, 10:42
Kolor - Kodak Portra 160VC
Cz-B - Ilford delta, Ilford HP5+
Slajd - Fuji Velvia
tyle odemnie

ja tak samo poza slajdem bo nie robię :)

choć lubię też T-maxa

dziadek77
17-08-2010, 10:43
Filmy BW których używam i mogę polecić:
ilford delta 100+ dd-x genialny do dużych powiększeń,ekstremalnie małe ziarno,
ilford fp4 + id-11 piękne przejścia tonalne,
ilford delta 400 + dd-x do wysokich czułości,z innymi wywoływaczami raczej średnio mi się podobał,

Jeśli znajdziesz w necie zdjęcia z negatywów które Cię zainteresuja to warto sprawdzić w czym były wołane,ten sam film potrafi zupełnie inaczej wyglądać wymoczony w innym wywoływaczu,ale to tylko odnośnie BW.

Dingo
17-08-2010, 20:27
Osobiście lubę:

T-maxa 100 wołanego w T-MAX Developer
Kodaka 125-PX wołanego w T-MAX Developer
HP5 pchanego na 1600 lub 1000 w Microphenie

A z koloru:
Kodak Portra 160 i 400 VC do portretu

Tak jak pisze dziadek77 warto pooglądać jak wyglądają dane filmy wołane w różnych wywoływaczach. Sam wraz z czasem dobierzesz sobie ulubiony film i wywoływacz :)

bobroy
17-08-2010, 20:42
Velvia 100 jest super, podobnie jak 50, ale to tylko do przyrody.
używałem Velvii 50 także do innych celów i było całkiem ciekawie.

siona
17-08-2010, 21:17
a kiedyś był świetny kodak pro gold - strasznie mi go brakowało jak się z niego wycofali :/ - lata temu to było

Dingo
17-08-2010, 23:11
Orwo NP15 w Rodinalu też przyjemnie wychodzi. Szkoda że już ciężko go dostać :(

introll
18-08-2010, 12:37
spector 200 iso polecam mozna kupic tanio

anita-głowacka
22-08-2010, 18:38
Rollei wypuścił dosyć fajną linie negatywów barwnych "Redbird" i "Crossbird". Dają one "komixowe" efekty.
Jedna z ciekawszych opcji kreatywnych negatywów. Są dostępne na mały obrazek i średni format (6x6).

zdyboo
22-08-2010, 19:09
Rollei wypuścił dosyć fajną linie negatywów barwnych "Redbird" i "Crossbird". Dają one "komixowe" efekty.
Jedna z ciekawszych opcji kreatywnych negatywów. Są dostępne na mały obrazek i średni format (6x6).

Jest jeszcze Nightbird 800 ASA. Ja zrobiłem rolkę Crossbirda i wołałem w Rossmanie jako slajd (E-6), o dziwo wywołali tak jak chciałem, bo na kasetce jest napisane tylko C-41. Na rolce 120 są podane oba procesy. Efekt jest taki sobie bym powiedział. W każdym razie skany co były w sieci były bardziej "odjechane". Na moim widać co prawda tą dominantę żółtą, ale do "komiksowych" efektów daleko. Może trzeba było wołać jako negatyw?

Jeszcze będę musiał spróbować Redbirda, tam efekt czerwieni powinien być bardziej widoczny.

anita-głowacka
22-08-2010, 19:30
To wszystko zależy od tego na jakich czasach robisz :)
Nie znam się na wywoływaniu negatywów barwnych, a b&w wywołuję sama także efekty w 99% są zadowalające.
Rossman-zło. Za chorele nie oddałabym tak negatywu :D
Miałam kiedyś wykłady z Dziewczyną, która robiła negatywy barwne, to co widziały moje oczy jest niedoopisania :mrgreen:

Z czarno-białych polecam Rollei'a Retro i Ilforda delte.

zdyboo
22-08-2010, 20:01
To wszystko zależy od tego na jakich czasach robisz

Chodzi Tobie o czas naświetlania klatki czy jakiś inny czas?

Rossman-zło. Za chorele nie oddałabym tak negatywu

Dlatego ja oddałem slajd. :-P
Na poważnie, to mogę oddać slajd do labu, który woła bardzo dobrze i nie mam do niego najmniejszych zastrzeżeń. Ale za wołanie rolki kasują 25 PLNów, a w Rossmanie niecałe 7 PLNów przy powiedziałbym podobnych efektach. W każdym razie jakbym miał naprawdę ważne zdjęcia, to pewnie bym zlecił wołanie do labu, ale przy takim sobie pstrykaniu z wakacji czy ogólnoplenerowym, to nie mam oporów przed oddaniem do Rossmana.

Z czarno-białych polecam Rollei'a Retro i Ilforda delte.

Tego Retro muszę kiedyś spróbować, co prawda czekam, bo kolega już drugą rolkę naświetlił, ale jakoś nieskoro jemu do wywołania tego. Może zatem sam prędzej się przekonam. :)
Natomiast z Ilfordów preferuję HP5 PLUS.

stecarlos
22-08-2010, 21:33
Panie i panowie, to są gadżety przecież. Jak się chce tak eksperymentować to można kupić jakieś tanie filmy i przewinąć je na drugą stronę. Od siebie polecam Neopana, bo lubię jego zachowanie przy świetle ze świetlówek. Kolorowych filmów jeszcze nie testowałem mimo, że Ektar siedzi w lodówce już drugi miesiąc, po prostu nie było okazji, a jednak jest dosyć drogi.

ROMA67
06-09-2010, 22:42
Doe, może nie da to pełni informacji, ale może coś zasugerować ;)
ziarno, kontrast, moim zdaniem jest to w pewnym stopniu pomocne.

http://www.flickr.com/photos/ericconstantineau/collections/72157613865088754
trochę przykładów;)

tu nakręciłem się na Neopana 1600 którego kilka dni temu odebrałem z labu (pierwsze analogowe zdjęcia od chyba 8 lat) i jestem mega zadowolony ;)
czyli mogę go polecić, jeśli szukasz czegoś zaje***ście kontrastowego i wysokoczułego ;)

problemem może być tylko... za wysoka czułość ;) moja minolta ma najkrótszy czas 1/2000, maksymalna przysłona Heliosa którego do niej zamontowałem to 16... i w słoneczny dzień jest problem... ;p

Witam.
Pozostają jeszcze filtry szare i po problemie

Bartek - NinoVeron
22-01-2011, 01:22
a co sądzicie o filmie Rollei R3?

ostatnio obejrzałem bardzo fajne zdjęcia w większości zrobione hasselbladem 503 CW na tym właśnie filmie
http://flickriver.com/photos/missesb/popular-interesting/
powiem, że bardzo mi się podoba (ale to tylko galeria internetowa)
ktoś z Was robi na R3? jakie wrażenia?

JacekCz
04-02-2011, 18:58
Filmy BW których używam i mogę polecić:
ilford delta 100+ dd-x genialny do dużych powiększeń,ekstremalnie małe ziarno,
ilford fp4 + id-11 piękne przejścia tonalne,
ilford delta 400 + dd-x do wysokich czułości,z innymi wywoływaczami raczej średnio mi się podobał

jak zrozumieć filozofię Ilforda, trzy filmy 400, trzy filmy ok.100 - nie nadmiar wewnętrznej konkurencji?
Zwłaszcza te 400 mnie interesują, nie wyczytuję z materiałów marketingowych który do czego i dlaczego (chyba jeden to c41, to rozumiem).

Które 100 i które 400 warto na początek? (Dotychczas za 'nowożytnych' czasów poznałem troszkę Fomy, o dinozaurach FF i HL nie mówię).

Bielik
04-02-2011, 19:11
HP5, Delta, Pan, XP2- wszystko 400, ostatni do C-41. Widzisz, chodzi o to, żeby każdy znalazł coś dla siebie i kupił u nich, a nie u konkurencji.

FP4 jakoś bardziej w Rodinalu 1+25 mi podszedł.

JacekCz
04-02-2011, 19:20
FP4 jakoś bardziej w Rodinalu 1+25 mi podszedł.

Niskoczułe i rodinale mogę powiedzieć poznałem (FF, ruskie czy ORWO 20/22 najczęściej 1:100, fajna ostrość).

Za to jak się rynek otworzył i forsowalne wysokoczułe stały się dostępne, jak byłem na innym etapie rodzinnym :P i nie mam doświadczeń.
Tu kryształki nowsze, tam starsze (Delta HP5+) ... jak to się użytkowo przekłada?
Czy "90% gospodyń domowych" widzi różnice?

JacekCz
04-02-2011, 19:37
a co sądzicie o filmie ...
powiem, że bardzo mi się podoba (ale to tylko galeria internetowa)

1.Czy w ogóle i na ile można sobie wyrobić zdanie o srebrowej fotografii z sampli w necie?

2. Jak ekonomicznie się ustawić, jeśli ktoś będzie nalegał na opublikowanie zdjęcia w internecie? Mowa o doraźnych operacjach. Skanowanie negatywu? Pozytywu? Jeszcze inaczej?