PDA

Zobacz pełną wersję : Uroczystość

montini
16-08-2010, 11:56
Wczoraj byłem na chrzcinach.
Kiedyś to było wydarzenie, przeżycie duchowe, teraz to jest mieszanina rewii mody (garnitury i muchy dla maluchów) z totalną naparzanką fotograficzną. Na paintballowej bitwie w starej fabryce pod Łodzią pada mniej "strzałów" niż podczas 50 min. mszy. Msza była tylko dla tych dzieci, ich rodziców oraz gości. Wiec od razu zrobiła się swobodna atmosfera.
Dzieci było ośmioro, dwóch fotografów wynajętych i po 5 posiadaczy aparatów (lub aparatów i kamer), tzw. wujków dodatkowo na jedno dziecko.
Każdy krążył, zasadzał się, to z dołu, to z wyciągniętej do góry ręki. Koszmar w temperaturze ponad 30st.
Ksiądz zbłąkany w tym tłumie, rodzice wołający, że naznaczając znakiem krzyża ominął ich dziecko...

Ale jeden wujek był najbardziej godny uwagi. Uzbrojony był w d700 z obiektywem chyba 24-? 85 i leice x1.
Jednym i drugim szastał błyskając z wbudowanej lampy!
Sprzęt za ponad 15k... ech.

Rycerz
16-08-2010, 11:58
jakieś pytania? czy tylko chcesz nam powiedzieć że brakuje ci na leice? ;)

montini
16-08-2010, 12:01
Ty tak od razu o pieniądzach a ja o duchowości i wrażliwości:)

Ale skoro już to mogę podać numer konta;)

Blasius.G
17-08-2010, 00:26
Mialem kiedys lejce ale sparcialy ze starosci bo kon zdechl wieki temu;)

ekonet
17-08-2010, 09:48
Wczoraj byłem na chrzcinach.
Ale byłaś na chrzcinach czy na chrzcie? To nie to samo.

montini
17-08-2010, 09:56
na chrzcie byłem w 76-tym

amirez
17-08-2010, 10:04
I co z tego?
Wszystkie /większość/ uroczystości kościelnych staje się powoli "świecką tradycją".
Ostatnio rozmawiałem z gościem prowadzącym od lat wielogwiazdkową knajpę klasy "s".
W tym roku, po raz pierwszy w historii zdarzyła się komunia /bo, chyba nie święta komunia?/ zakrapiana sowicie gorzałeczką.
Brakowało tylko wodzireja ;)

Michał Jędrak
17-08-2010, 10:13
A czego się spodziewałeś? Te wszelkie chrzciny, komunie, bieżnikowania to pretekst do przygarnięcia owieczek, które później łożą kasę na kościół. Duchowości za wiele tam nie ma i już nie będzie.