Zobacz pełną wersję : zakup 35/1.8 gdzie?
Witam
We wrześniu planuję kupić 35 i teraz pytanko gdzie, np. fotojoker lub e-fotojoker.
Wiem, że w fotojokerze jak się kupi to podem gdyby coś było nie tak z ostrością to już tylko serwis (nie ma możliwości wymiany). A jak sprawa wygląda przy zakupie w e-fotojoker z odbiorem w sklepie? Czy w takim przypadku moge oddac lub wymienić na inny egzemplarz?
Mi gość w fotojokerze pozwolił wybrać dowolny egz 35 ze wszystkich które miał na stanie... więc chyba arg z problemami z ostrością odpada;)
To fakt :) A tak w sklepie to jak najlepiej przetestować? Pyknąc parę fotek z bliska, daleka i co na wyświetlaczu tylko ocenić?
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=55208
patryk_wawa
17-08-2010, 09:30
Ja swój zamówiłem w e-fotojoker + odbiór osobisty.
Pozwolono mi bez problemu sprawdzić obiektyw ze swoim body przed zapłatą.
przemyslawcioch
17-08-2010, 09:44
ABfoto - najtaniej i można macać. Pierwszy 85mm jaki dostałem do macania kupiłem bo perfekcyjny ;)
Zibi1970
17-08-2010, 10:38
W Fotojokerze czy e-Fotojokerze w przypadku odbioru osobistego po wyjściu ze sklepu nic już nie załatwisz ze sprzedawcami. Jakakolwiek wada czy usterka to tylko serwis. W przypadku kupna w e-Fotojokerze i odbioru w domu przez kuriera to masz możliwość oddać do 10 dni ale od razu jesteś stratny o koszty wysyłek.
Lepiej posiedzieć w sklepie dłużej i wybrać odpowiedni egzemplarz.
W Fotojokerze czy e-Fotojokerze w przypadku odbioru osobistego po wyjściu ze sklepu nic już nie załatwisz ze sprzedawcami. Jakakolwiek wada czy usterka to tylko serwis. W przypadku kupna w e-Fotojokerze i odbioru w domu przez kuriera to masz możliwość oddać do 10 dni ale od razu jesteś stratny o koszty wysyłek.
Lepiej posiedzieć w sklepie dłużej i wybrać odpowiedni egzemplarz.
O to już wszystko wiem :) Ale kupując w e-fotojoker obecnie obiektyw jest 50zł tańszy. Jak myślicie spadnie cena znowu w okolice 700zł, czy tak zostanie 750-770?
Czekam na wypłatkę i kupuję :) Tylko żeby wybrał celny :)
zielony1996
18-08-2010, 21:38
Kupiłem dzisiaj 35-tkę, zadowolony. Bez problemu w Arkadii w W-wie. Dostałem, pomacałem, popstrykałem, wybrałem, zadowolony. :) Planowałem kupić w nikonie, ale niestety, wczoraj sprzedała się ostatnia sztuka, a było taniej niż w fotojokerze :)
elwis_29
01-09-2010, 22:19
Dzisiaj miałem odebrać swoją 35 kupiona w abfoto w sklepie w poznaniu. Co sie okazało, że na stanie mieli dwie sztuki i obie miały spory BF. Na szczęście najpierw testowałem a później miałem płacić. Oczywiście nie wziąłem, jakie szczęście, że nie kupiłem z dostawą do domu. Pojechałem jeszcze do FJ, mieli jedną sztuke i też BF tyle że już mniejszy. Nauczke mam z tego taką że nie warto kupować przez neta nawet jeśli ma to dać oszczędność 50zł, bo może sie okazać że z oszczędności wyjdzie strata. Nie wiem co teraz jak nie odebrałem z abfoto jutro będe dzwonił myśle, że zgodzą sie na anulowanie zamówienia. Nigdy więcej zakupów przez neta, jeśli chcesz kupić konkretne szkło to pare złoty w tą czy w tą nie powinno mieć znaczenia, najważniejsze żeby było dobre.
Pozdrawiam wszystkich, którym udało sie kupić dobrą sztuke przez net.
trzy sztuki pod rząd z BF?
aż dziwne.
Kupiłem w e-FJ i ostrzy idealnie. Pierwsza sztuka.
A ja swoją wybrałem z 7 szt, cały dzień zwariowany ale za to szkiełko malina. Ze 3 czy 4 (już nie pamiętam) miały BF, kilka było nie super ostrych na f/1.8 itd. Trzeba w szkłach przebierać bo wtedy mamy pewność że będziemy zadowoleni.
elwis_29
02-09-2010, 00:10
Niestety tak :-( sam byłem mocno zdziwiony i bardzo niepocieszony.
Dzisiaj miałem odebrać swoją 35 kupiona w abfoto w sklepie w poznaniu. Co sie okazało, że na stanie mieli dwie sztuki i obie miały spory BF.
Jak to sprawdziłeś na miejscu w sklepie?
Hm, ja swoją 35-tkę kupiłem na e-FJ i nie mam problemów.
elwis_29
02-09-2010, 09:13
Jak to sprawdziłeś na miejscu w sklepie?
Kupiłem w abfoto z odbiorem osobistym w sklepie w Poznaniu w Starym Browarze i najpierw zamiast płacić testowałem.
Kupiłem w abfoto z odbiorem osobistym w sklepie w Poznaniu w Starym Browarze i najpierw zamiast płacić testowałem.
Właśnie chodzi mi sposób tego testu bo jak rozumiem odbył się on w sklepie więc chętnie dowiem się pewnie nie tylko ja jak tego dokonać żeby być pewnym dobrego wyboru
Żeby być pewnym to trzeba dygać do domu. Ja się w ten sposób najeździłem cały dzień, ale warto było.
elwis_29
02-09-2010, 22:15
Właśnie chodzi mi sposób tego testu bo jak rozumiem odbył się on w sklepie więc chętnie dowiem się pewnie nie tylko ja jak tego dokonać żeby być pewnym dobrego wyboru
Wydrukuj kartkę z testem AF ( bez problemu znajdziesz w sieci i weź ją ze sobą bo nie w każdym sklepie je mają, ja trafiłem w jednym) ustawiasz puszkę na statywie pod kątem 45 stopi i pstrykasz (statyw też warto wziąć własny chociaż nie koniecznie ale ja tam wole nie zdawać się na łaskę sprzedawcy, choć wydaje mi się że problemów nie będą robić bo w sklepie pewnie zawsze coś jest). Powiem tak, dla mnie to co zobaczę na ekranie aparatu w zupełności mi wystarcza ale warto spisać numery seryjne i jeszcze popatrzeć w domu. W końcu szkło nie zając i na wyścigi się nie kupuje.
elwis_29
17-09-2010, 22:19
Dopisze jeszcze parę słów bo w końcu stałem się szczęśliwym posiadaczem 35 1.8 :-). W sumie sprawdziłem 14 szt. i każda miała większy albo mniejszy BF. Załamka. Już porzuciłem pomysł kupna 35 :-( Ale zacząłem się zastanawiać, że to chyba niemożliwe, tyle sztuk i wszystkie BF? Objeździłem wszystkie sklepy w Poznaniu i nie znalazłem dobrej sztuki? A może to puszka ma BF? I jak sie okazało tak było. Na szczęście mam puche jeszcze na gwarancji i zrobili mi to w serwisie nikona za darmo a zajęło im to dokładnie 10 dni od oddania do sklepu w którym kupiłem do odbioru. Błyskawica! Przy odbiorze pierwsza 35 z brzegu ostrzyła idealnie a w zasadzie wszystkie jakie mieli na stanie i nie tylko bo sprawdzałem jeszcze 85 1.8. Ale wiem jedno na pewno nigdy nie kupie szkła przez internet. Parę złoty nie robi różnicy a warto zawsze przed zakupem pomacać co się kupuje i nie ma wtedy niespodzianki.
Dopisze jeszcze parę słów bo w końcu stałem się szczęśliwym posiadaczem 35 1.8 :-). W sumie sprawdziłem 14 szt. i każda miała większy albo mniejszy BF. Załamka. Już porzuciłem pomysł kupna 35 :-( Ale zacząłem się zastanawiać, że to chyba niemożliwe, tyle sztuk i wszystkie BF? Objeździłem wszystkie sklepy w Poznaniu i nie znalazłem dobrej sztuki? A może to puszka ma BF? I jak sie okazało tak było. Na szczęście mam puche jeszcze na gwarancji i zrobili mi to w serwisie nikona za darmo a zajęło im to dokładnie 10 dni od oddania do sklepu w którym kupiłem do odbioru. Błyskawica! Przy odbiorze pierwsza 35 z brzegu ostrzyła idealnie a w zasadzie wszystkie jakie mieli na stanie i nie tylko bo sprawdzałem jeszcze 85 1.8. Ale wiem jedno na pewno nigdy nie kupie szkła przez internet. Parę złoty nie robi różnicy a warto zawsze przed zakupem pomacać co się kupuje i nie ma wtedy niespodzianki.
No ja przećwiczyłem 2 sztuki 50mm 1.4G kupione przez net.
Za każdym razem FF, serwis mi nie pomógł bo wg nich aparat i obiektyw spełniają normy producenta.
Cud, że sklep e-fotojoker zachował się ok i przyjął mi ten obiektyw mimo, ze minęło ponad 10dni.
Kiedyś miałem kłopot z 18-105mm Nikona to e-cyfrowe olało mnie.
Ogólnie to nie lubię kupna obiektywów.
To prawie jak małżeństwo, trudno dobrać sobie udaną parę aparat + body ;);)
No chyba, że ja miałem pecha.
Podepnę się pod ten temat, bo za bardzo nie wiem, gdzie zapytać.
Pytań wiele, a wszystko wynikło przy zakupie 35mm 1.8 DX...
Kupiłem sobie to szkiełko w e-FJ. Obiektyw przyszedł kurierem, bardzo szybko, paczkę odebrałem, po czym po otworzeniu okazało się, że opakowanie obiektywu jest zgniecione :( Zgniecenie jest takie, jakby coś upadło na pudełko leżące na boku.
Zgnieciona jest też wewnętrzna wkładka tekturowa chroniąca obiektyw w pudełku, a obiektyw odcisnął się na tekturce od środka - znaczy się jakoś tam sciśnięty musiał być.
I teraz tak... zgłosiłem to u kuriera i w FJ, ale nie wiem czy jest o co robić sprawę, bo obiektyw niby działa. Niby, bo ma widoczny bardzo (zwłaszcza na 1.8 ) backfocus. Jak robię komuś zdjęcie, to na 1.8 twarz prawie zawsze jest lekko nie ostra - ostrość jest ciut za - na uchu, albo na kołnierzyku.
Tylko, że zdaje się BF po prostu się zdarza, i to raczej nie wina uderzenia w obiektyw?
Jak już zacząłem testować (wydruk z podziałką, statyw, itd. ;)) , to wychodzi mi, że mój 18-105 też ma lekki BF, tylko nim może nie robiłem zdjęć z aż tak małą głębią, więc nie było to tak dokuczliwe.
Pamiętam że przy ostrzeniu punktowym na tym 18-105 często miałem ostrość nie tam gdzie chciałem, dopiero na wielopolowym AF przestały mi się zdarzać często nieostre zdjęcia.Więc może to body, a obiektyw w ogóle jest bez zarzutu?
Jak ja mam to stwierdzić? Co byście zrobili w mojej sytuacji? Reklamować obiektyw, czy uderzać do serwisu?
Co mogło się stać szkłu od uderzenia? Co trzeba sprawdzić? Oprócz tego BF wydaje mi się, że obietyw jest OK.
Sprzęt potrzebuję na ślub znajomego za miesiąc. Serwis zrobi mi kalibrację body za ten czas?