Zobacz pełną wersję : METZ 58 AF-1 czy SB-900 ?
Posypała się moja SB-800 i pilnie muszę kupić nową lampę.
Metz nieznacznie tańszy ale czy lepszy?
Dzięki z góry za sugestie! :D
http://fotografia-slubna.tomaszlacki.pl/index.php/2010/06/22/nikon-sb-900-vs-metz-58-af-1-cz-1/
http://fotografia-slubna.tomaszlacki.pl/index.php/2010/06/28/nikon-sb-900-cz-metz-58-af-1-cz-2/
Jeżeli nie rażą ciebie literówki, błędy stylistyczne i uogólnienia to możesz poczytać
Poczytałem i trochę rozwiało to moje wątpliwości.
adolfik9501
16-08-2010, 11:29
Poczytałem i trochę rozwiało to moje wątpliwości.
Aby z powrotem przywiać Twe wątpliwości pozwolę sobie zauważyć, że wkrótce pojawią się M58AF2 jak i M50AF1 ;)
EDIT: Do poczytania: http://canon-board.info/showthread.php?t=66237
No i masz tu babo placek ;)
Niestety nie mogę odwlekać zakupu, lampa jest mi niezbędna.
adolfik9501
16-08-2010, 11:39
No i masz tu babo placek ;)
Niestety nie mogę odwlekać zakupu, lampa jest mi niezbędna.
Cokolwiek kupisz (SB900 czy M58AF1) będziesz zadowolony. Jak ma się zepsuć to się zepsuje, jak ma działać to będzie działać. Nie masz na to wpływu. Rozważ za i przeciw każdej lampy, co jest dla Ciebie ważne, i kupuj.
też miałem ten sam problem co ty zastanawiałem się pomiędzy metz a sb900, mój wybór padł na sb900, i nie żałuje zakupu więc ja polecam lampę, czasami w niej denerwuje mnie jak mi się nagrzeje i trzeba poczekać kiedy temperatura opadnie ale da się przeżyć i z tym :)
Jeżeli nie rażą ciebie literówki, błędy stylistyczne i uogólnienia to możesz poczytać
sam jesteś literówka ;)
też miałem ten sam problem co ty zastanawiałem się pomiędzy metz a sb900, mój wybór padł na sb900, i nie żałuje zakupu więc ja polecam lampę, czasami w niej denerwuje mnie jak mi się nagrzeje i trzeba poczekać kiedy temperatura opadnie ale da się przeżyć i z tym :)
Nie mam czasu czekać aż ostygnie ;)
Kupiłem METZA 58 AF-1, dwa palniki to fajna sprawa.
Nie wiem jeszcze czy zaluje bo mam ja krotko ale po porownaniu z SB800 to wyglada na trafny wybor.
Ponad rok z SB-900 - żadna z 3 sztuk nie zapiszczała z przegrzania czy odmówiła posłuszeństwa z wyjątkiem jednej zwiechy gdy nie działał zoom palnika.
Metz wypada lepiej jeśli chodzi o interface niż SB-800/600 ale gorzej niż SB-900 - to moje subiektywne odczucie.
Jak nie szkoda Ci wspomagania AF to zamontuj na mniejszy palnik jakiś zmiękczający światełko dyfuzorek o większej powierzchni.
Mnie rażą, podobnie jak "Ciebie" z małej literki;-)
Druga sprawa - w związku z czym to napisałeś, jaki to ma związek z tematem?
A wracając do tegoż tematu, "ludziska godoją" co Metz mocniejszy, no i ma 2 palniki - fajna sprawa. Ja mam co prawda Metz'a 54 MZ-4i, ale chwalę sobie. On też ma 2 palniki, no i w ogóle podobny do METZ 58 AF-1, tyle że niededykowany, więc można go używać także w innych systemach;-) (z odpowiednią kostką).
Czyli wychodzi na to to, że polecam Metz'a:-)
Pozdrawiam
... w związku z czym to napisałeś, jaki to ma związek z tematem?
Pan Tomasz Łącki napisał całkiem ciekawą recenzję dla początkujących. Tylko że … niedokończoną. Brakuje w niej co najmniej następnych dwóch części, a te dwie opublikowane są bardzo ogólne i z pominięciem całkiem istotnych zalet Metz’a. No cóż, już w pierwszej skupił się na gadżetach i wygląda na to, że dla Niego ważne są uchwyty na filtry, filtry, instrukcje, ulotki, przewodniki i dobrze wykonany pokrowiec.
Wspomina co prawda o podobnej LP Metz’a i SB, ale nie pisze wyraźnie, że te „ciut” jest tylko na papierze, bo w rzeczywistości Metz jest zdecydowanie silniejszy nie tylko od SB-900, ale i od SB-800 i to wcale nie tak mało, chyba że co najmniej 1EV to mały pryszcz.
Kąty rozsyłu światła na wprost lepiej wyglądają na papierze w SB i dla błyskających prosto w oczy będzie to miało znaczenie przy szerokich kątach. Tylko ilu z Was błyska lampą na wprost i bez Stofen’a, przecież założenie dodatkowego dyfuzora zwiększa kąt rozsyłu w obydwu lampkach.
Bezsprzecznie SB900 oferuje standardowo dodatkową fotocelę i wbudowane gniazdo PC. Te „zasadnicze” różnice można zlikwidować w razie konieczności wydatkiem kilkunastu, czy kilkudziesięciu PLN. Natomiast o szerszym i precyzyjniejszym zakresie ustawień manualnych, przysłon i ISO, dwukrotnie dłuższym błysku modelującym w 58AF-1, już nie wspomniał. Konstrukcja palnika Metz’a jest tak zbudowana, że cienka krawędź schowanego dyfuzora rozpraszającego również bierze udział w emisji światła i zwiększa w ten sposób powierzchnię palnika. Drobnostka, ale przemyślana. Warto też napisać o cichej pracy zoomu palnika i bezgłośnym ładowaniu.
Zupełnie nowy rozdział można poświęcić szybkości ładowania, ilości zdjęć możliwych do wykonania w serii i powtarzalności naświetleń. Tutaj rzeczywiście obydwie lampy dzieli epoka, a która jest lepsza łatwo się domyśleć czytając drugą część recenzji Pana Tomasza.
Pozdrawiam.
Napisałem wyraźnie, że Metz ma większą siłę przewodnią a przy tym szybciej się ładuje i jest gotowy do kolejnego strzału.
Prawdą jest, że to niedokończona "recenzja" "test" czy jak ja to nazywam "czytajło". Przewiduję część 3 zamykającą - ale z poparciem testami i fotami.
Do tego trzeba trochę czasu którego w chwili obecnej nie posiadam.
Która lampa jest lepsza? To dwie różne lampy - skrajnie różne.
Witam forumowiczów! Odświeżam ten wątek, bo stanąłem przed problemem. Otóż kupiłem używaną lampę Metz 58 AF-1 w prezencie dla syna, który zaczyna swoją przygodę z fotografią cyfrową. Lampa działa dobrze, niestety nie ma do niej instrukcji. Znalazłem taką w internecie do ściągnięcia, ale po angielsku. Syn mieszka w polsce i angielskiego uczy się od niedawna. I tu moja prośba do wszystkich ludzi o dobrym sercu :)
Może ktoś ma taka instrukcję, albo wie skąd ją ściągnąc w języku polskim. Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam wszystkich!
adolfik9501
25-02-2011, 17:47
Witam forumowiczów! Odświeżam ten wątek, bo stanąłem przed problemem. Otóż kupiłem używaną lampę Metz 58 AF-1 w prezencie dla syna, który zaczyna swoją przygodę z fotografią cyfrową. Lampa działa dobrze, niestety nie ma do niej instrukcji. Znalazłem taką w internecie do ściągnięcia, ale po angielsku. Syn mieszka w polsce i angielskiego uczy się od niedawna. I tu moja prośba do wszystkich ludzi o dobrym sercu :)
Może ktoś ma taka instrukcję, albo wie skąd ją ściągnąc w języku polskim. Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam wszystkich!
Zaraz wrzucę na serwer i podeślę PW.
EDIT: Poszło. Sprawdź PW.
Dzięki adolfik9501. Link doszedł, chociaż instrukcja za nic nie chce się ściągnąć. Wiem, że dla darmowego użytkownika musi to potrwać dłużej i że trzeba swoje odczekać, ale w moim wypadku nic się nie dzieje po klikinieciu na "wolne pobieranie". Jeszcze nad tym trochę pogłówkuję. A jeśli nic nie wyjdzie, to będę musiał wykupić konto premium. Pozdrawiam!
ps. A może mógłbyś mi ją wysłać na maila?
adolfik9501
25-02-2011, 18:55
Dzięki adolfik9501. Link doszedł, chociaż instrukcja za nic nie chce się ściągnąć. Wiem, że dla darmowego użytkownika musi to potrwać dłużej i że trzeba swoje odczekać, ale w moim wypadku nic się nie dzieje po klikinieciu na "wolne pobieranie". Jeszcze nad tym trochę pogłówkuję. A jeśli nic nie wyjdzie, to będę musiał wykupić konto premium. Pozdrawiam!
Zapodaj mi maila na PW to podeślę.
EDIT: Co do serwera to się pojawia kod do przepisania a potem odlicza jakieś 15 sek. i można ssać ;)
voodoo_nostromo
06-03-2011, 10:42
Witajcie,
W mojej nowej lampie Metz 58-AF1 po odchyleniu palnika w gore zoom podjezdza od razu na ustawienie maksymalne 105mm. Czy to jest dobre, czy raczej lepiej zmniejszac zoom recznie? Czy w SB900 jest tak samo?
jak podjeżdża to na pewno nie 105mm, bo na 105 odjeżdża - oddaj na gwarancje bo coś źle Ci lampa pokazuje (na odwrót) jakie ogniskowe pokrywa swoim błyskiem.
Albert44
06-03-2011, 20:08
Witajcie,
W mojej nowej lampie Metz 58-AF1 po odchyleniu palnika w gore zoom podjezdza od razu na ustawienie maksymalne 105mm. Czy to jest dobre, czy raczej lepiej zmniejszac zoom recznie? Czy w SB900 jest tak samo?
Jeżeli podniesiesz głowicę palnika do góry to palnik "cofnie" się w głąb i teraz naciśnij taką plastikową szybkę obok białego kartonika.. jak palnik powędruje do góry to znaczy, że wszystko jest ok. Sprawdź sobie jak zachowuje się położenie palnika przy odchylaniu głowicy góra-poziom w zależności od obiektywu (stały, zoom) i jego ogniskowych ;) a jak bez "aparatu"... :roll:
voodoo_nostromo
08-03-2011, 00:07
Jeżeli podniesiesz głowicę palnika do góry to palnik "cofnie" się w głąb i teraz naciśnij taką plastikową szybkę obok białego kartonika..
Tak, tak właśnie jest. Nieściśle użyłem słowa "podjedzie", przy odchyleniu do góry palnik odjeżdza w głąb na maksymalne ustawienie zooma. Pytanie, czy to jest dobre (tzn. czy jak się wali w sufit, to lepiej domyślnie mieć bardziej skupione światło, a nie rozproszone, jak sugeruje producent lampy?) i czy inne lampy też tak mają.