PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Agnieszka N50mm

deny87
16-08-2010, 09:23
Jest to moje pierwsze zdjęcie portretu, proszę o opinie. Z tego co sam zauważyłem to przydało by się trochę światła z prawej strony twarzy i do tego usunąć z nosa ta biała plamę.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img195.imageshack.us/img195/7071/dsc2568y.jpg)

tonacja
16-08-2010, 09:55
z tego co ja widzę, to nie ma ostrości na oczach... kadr trochę bezsensowny jak dla mnie, przydałoby się też coś z cerą zrobić, ponieważ nie wygląda zbyt atrakcyjnie.

deny87
16-08-2010, 10:11
To wiem że ostrość uciekła, to zdjęcie cykałem 50mm w manualu. Na aparacie wydawało się ok ale jak przerzuciłem na pc to już było widać. A jeśli chodzi o cerę to dziewczyna nie robiła makijażu i do tego nie poddałem zdjęcia obróbce w ps.

Majkell
16-08-2010, 10:19
Ja tam się nie znam, ale w książkach jest napisane by nie kadrować ludzi od góry, z wyjątkiem dzieci, które i tak jest lepiej pokazać nie z góry, a klęknąć do ich wzrostu.
PS. Fajny masz monitor.

tonacja
16-08-2010, 10:45
To wiem że ostrość uciekła, to zdjęcie cykałem 50mm w manualu. Na aparacie wydawało się ok ale jak przerzuciłem na pc to już było widać. A jeśli chodzi o cerę to dziewczyna nie robiła makijażu i do tego nie poddałem zdjęcia obróbce w ps.

Skoro wiesz o swoich błędach, to dlaczego wrzucasz takie zdjęcie na forum? Myślę, że forum jest po to, żeby ludzie bardziej doświadczeni wytknęli Ci błędy, których Ty nie widzisz.

amirez
16-08-2010, 16:44
...zauważyłem to przydało by się trochę światła z prawej strony twarzy i do tego usunąć z nosa ta biała plamę.

dodatkowo kilka innych rzeczy i będzie super ;)
Trochę zbyt dużo niedociągnięć. Sądzę, iż modelka nie będzie zachwycona takim zdjęciem.
Dziewczyna ładna, warto więc popróbować dalej.

hanibal
16-08-2010, 21:57
Ja tam się nie znam, ale w książkach jest napisane by nie kadrować ludzi od góry, z wyjątkiem dzieci, które i tak jest lepiej pokazać nie z góry, a klęknąć do ich wzrostu.
PS. Fajny masz monitor.

no to sie nie znasz.... w ktorej ksiazce jest tak napisane ?

deny87
17-08-2010, 00:09
Wiadomo jest trochę poprawek, ale jak wiadomo człowiek się uczy a z modelką nie będzie problemów bo to jest moja siostra.

lukaszm
17-08-2010, 02:30
z tego co ja widzę, to nie ma ostrości na oczach... kadr trochę bezsensowny jak dla mnie, przydałoby się też coś z cerą zrobić, ponieważ nie wygląda zbyt atrakcyjnie.

Zgadzam sie ostrosc na czolo jest to moze FF problem ?
Jeszcze z deczka mozna by wygladzic, ale to juz kwestja gustu.

Majkell
17-08-2010, 10:56
no to sie nie znasz.... w ktorej ksiazce jest tak napisane ? Jestem w pracy teraz i zanim znajdę książkę w domu i kartkę odpowiednią dla Ciebie (bo chyba tego oczekujesz?), można obejrzeć pierwszy lepszy wprowadzający w portrety filmik a dokładnie 3 minuta i 50 sekunda, aby oszczędzić oglądania całości Podcast 35 mm - Portrety (http://www.youtube.com/watch?v=5m2cXgHm70o). Ponad to uważam że to i tak kwestia gustu i do każdego zdjęcia należy podejść indywidualnie.