Zobacz pełną wersję : [ Portret ] przy sianie
fotoqmod
15-08-2010, 20:53
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/08/cfacd13d6020f2cemed-11.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
Pierwszy raz pokazuje zdjecia - wcześniej tylko czytałam. Może być?
Pierwszy raz pokazuje zdjecia - wcześniej tylko czytałam.
czytaj dalej...
artur678
15-08-2010, 21:45
czytaj dalej...
???
Do autora:
Popatrz na zdjęcie. Zmasakrowałeś twarz. Spróbuj może to zdjęcie poprawić, jest megaaa przeostrzone.
Do autora:
myślę, że to autorka :)
a do autorki:
obróbką zmasakrowałaś to zdjęcie. chyba lepiej należało pokazać je "prosto z puszki".
sam kadr nie jest słaby. ja osobiście nie lubię amputacji kończyn (w tym przypadku ręki) :)
próbuj robić zdjęcia, a nie bawić się programami graficznymi.
artur678
15-08-2010, 21:54
myślę, że to autorka :)
a do autorki:
obróbką zmasakrowałaś to zdjęcie. chyba lepiej należało pokazać je "prosto z puszki".
sam kadr nie jest słaby. ja osobiście nie lubię amputacji kończyn (w tym przypadku ręki) :)
próbuj robić zdjęcia, a nie bawić się programami graficznymi.
Do autora zdjęcia - w sensie. Chyba poprawnie? I skąd ten śmiały wniosek, że autor jest kobietą??? :)
Bo napisała "czytałam", a nie "czytałem".
artur678
15-08-2010, 22:13
No tak kłania się czytanie ze zrozumieniem.
fotoqmod
16-08-2010, 08:13
Sprawdzałam zdjęcie na powiększeniu i ni-huhu nie widze artefaktów po przeostrzaniu (30% na 0,5piks przy jpg) a wcześniej na oryginale (80% na 1 piks) - ale może nie wiem na co patrzeć :)
Ale kontrastem tonalnym specjalnie pomachałam (może faktycznie za ostro - ale mniej mi nie pasowało do tła) i pomieszałam czarno białe warstwy z kolorem tak by mieć zdjęcie bardziej surowe w odbiorze i z niezbyt widoczną fakturą skóry (bez blurowania, bo to facet było nie było i nie może być cukierkowy), oraz z jej naturalnym kolorem (jest mocno ogorzały i dużo czerwieni przebija się przez skórę)
Chłopak jest nieogolony - może tam widzicie te artefakty?
Mi pasuje taka obróbka - niecierpie zdjęć "prosto z puszek" (mało kto jest współczesnym Avedonem) - tym bardziej że na nefach robię ( a nefy wiadomo jakie są). Dla mnie program graficzny to współczesna ciemnia - jest konieczny w procesie robienia foty.
"Gaduła" jak chcesz sobie podbijać statystyki to rób to zgodnie z zasadami na forum i proszę komentuj zdjęcie (za co będę wdzieczna - wszystkie uwagi są cenne) a nie moje czytanie :)
fotoqmod
16-08-2010, 08:35
Zdelikatniłam - jest lepiej? Ostrzenie tylko na kanałach.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/08/43e0d2dbebbdb494med-11.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
fotoqmod
16-08-2010, 08:43
Wiecie - porównuje zdjęcie zapisane na forum z tym co mam pomniejszone na swoim kompie.
Są radykalne różnice (ucieło mi trochę kolorów etc) i wogóle jest troche inne.
Macie jakiś sensowny serwer na który można wrzucać zdjęcia?
Imageshack jest sensownym rozwiązaniem. A możesz wrzucić NEF na serwer i skopiować tu link? Przykładowo na hofile, rapidshare, czy wyslijto.pl.
Denerwuje mnie jakość zdjęcia. Wiem, że nie zawsze gra rolę, ale tu jest fatalnie jak na dzisiejsze standardy. Sam kadr nie jest zły i jeżeli tylko oryginalny materiał jest dobry, to zdjęcie da się o niebo lepiej zaprezentować.
czytaj dalej...
???
sugerowałem dalsze czytanie, bo autorka napisała pod zdjęciem, że pierwszy raz publikuje coś, bo wcześniej tylko cztała forum.
wg mnie fota bardzo kiepska. kadr nijaki, obróbka kolorystyczna mi się nie podoba, razi sztuczna winieta i mocne przeostrzenie
fotoqmod
16-08-2010, 18:17
sugerowałem dalsze czytanie, bo autorka napisała pod zdjęciem, że pierwszy raz publikuje coś, bo wcześniej tylko cztała forum.
wg mnie fota bardzo kiepska. kadr nijaki, obróbka kolorystyczna mi się nie podoba, razi sztuczna winieta i mocne przeostrzenie
kiedyś musi być pierwszy raz - jestem ciekawa Twojego? :) dzięki za uwagi :)
a co mus ie z reka stalo ?
jestem ciekawa Twojego? :)
ale co moje zdjęcie ma do rzeczy? chcesz się boksować i przekomażać, czy usłyszeć czyjąś opinię?
ChollaYi
17-08-2010, 10:18
Wiecie - porównuje zdjęcie zapisane na forum z tym co mam pomniejszone na swoim kompie.
Są radykalne różnice (ucieło mi trochę kolorów etc) i wogóle jest troche inne.
Macie jakiś sensowny serwer na który można wrzucać zdjęcia?
A ja myślę, że to nie serwer :) Zapisuj zdjęcia w sRGB (to standard obowiązujący w sieci) a nie w Adobe RGB. Wtedy kolory nie będą się różniły od tego co widzisz u siebie.
A co do zdjęcia - obróbka na nie. Za dużo blura, przepał na dłoni, zmasakrowane kolory. Kadrowo też nie bałdzo. Szczególnie ta ucięta ręka.