Zobacz pełną wersję : Pierwsza lampa do d90
Witam ...chciałem zakupić moją pierwszą lampę w życiu do D90 ..chciałem lampę prostą w obsłudze zastanawiam się pomiędzy Metz 48 AF-1 i Metz 58 AF-1 czy to dobry wybór....
czytałeś ten wątek: Metz 48 AF-1 alternatywa dla SB!!! (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=93052)
przeczytałem ten wątek...bardzo dziękuję za podpowiedź...jednak chodziło mi też i o to czy w mojej amatorskiej karierze wystarczy mi słabsza lampa 48 AF-1,czy jednak powinienem kupić coś mocniejszego....
przeczytałem ten wątek...bardzo dziękuję za podpowiedź...jednak chodziło mi też i o to czy w mojej amatorskiej karierze wystarczy mi słabsza lampa 48 AF-1,czy jednak powinienem kupić coś mocniejszego....
zawsze mocniejsza bedzie bardziej rozwojowa, jak nie masz ograniczenia budzetowego to wez 58AF-1, zwlascza ze za chwile wchodzi AF-2 i pewnie ceny AF-1 troche poleca.
Szprychu
17-08-2010, 10:15
Albo SB900. Z obydwóch będziesz zadowolony. Podjedź do jakiegoś sklepu i się pobaw.
Zawsze wychodziłem z założenia, że lepiej dołożyć i kupić tą trochę lepszą, np 58 niż 48.
Wszystko zależy do czego lampa będzie użytkowana. Jak do reporterki, to od razu SB900 (lub odpowiednik). Oprócz trybu commander dostaniesz takie funkcje, jak większy zakres zoom, wbudowaną płytkę odbijającą, dyfuzor, filtry czy tryb DX.
Jak do strobingu to SB600 (lub odpowiednik). Jako pierwsza lampa nie musi mieć trybu commander. Ale CLS musi mieć. Zawsze można błysnąć sterując z body.
Jako użytkownik, powiem że Metz 48 wystarcza w zupełności. Jest to pożąda lampa. Nie każdemu jest od razu potrzebny najdroższy sprzęt.
Wszystko zależy do czego lampa będzie użytkowana. Jak do reporterki, to od razu SB900 (lub odpowiednik). Oprócz trybu commander dostaniesz takie funkcje, jak większy zakres zoom, wbudowaną płytkę odbijającą, dyfuzor, filtry czy tryb DX.
Jak do strobingu to SB600 (lub odpowiednik). Jako pierwsza lampa nie musi mieć trybu commander. Ale CLS musi mieć. Zawsze można błysnąć sterując z body.
z tego co wyczytałem to metz 58 AF-1 nie posiada funkcji CLS.....więc sugerujesz SB-900?
staroszc
17-08-2010, 15:38
z tego co wyczytałem to metz 58 AF-1 nie posiada funkcji CLS.....więc sugerujesz SB-900?
...a gdzie tak wyczytałeś?
adolfik9501
17-08-2010, 16:43
CLS/AWL to nazewnictwo Nikona i występuje tylko w instrukcjach lamp Nikona. SB900 to prawie to samo co M58AF1, Sb600 to prawie to samo co M48AF1. Różnice są, lecz nie dotyczą pracy w CLS/AWL. Wszystkie wymienione cztery lampy śmigają jak ta lala w CLS/AWL.
CLS/AWL to nazewnictwo Nikona i występuje tylko w instrukcjach lamp Nikona. SB900 to prawie to samo co M58AF1, Sb600 to prawie to samo co M48AF1. Różnice są, lecz nie dotyczą pracy w CLS/AWL. Wszystkie wymienione cztery lampy śmigają jak ta lala w CLS/AWL.
Bardzo dziękuję.......wreszcie pojąłem o co chodzi.....to się nazywa pomoc!!