Zobacz pełną wersję : Sigma 70-300 F4-5.6 DG MACRO vs. Sigma 70-300 F4-5.6 APO DG MACRO
Rozważam zakup teleobiektywu do 1000zł o ogniskowej 70-300. W tej cenie trafiłem na Tamrona oraz Sigmę. Po przeczytaniu opinii i testów Tamron zszedł na drugi plan i bardziej zainteresowany jestem Sigmą.
Jakie są różnice między Sigmą 70-300 F4-5.6 DG MACRO w wersji zwykłej oraz APO? Wiem, że chodzi o soczewki ze szkła niskodyspersyjnego, co ma związek z aberracją chromatyczną, ale czy poza tym są jakieś znaczące różnice w tych obiektywach? Warto dokładać parę złotych do wersji APO?
krolewicz
15-08-2010, 18:03
warto dołożyć parę złotych na n70-300vr (np używanego) i mieć problem rozwiązany na zawsze
warto dołożyć parę złotych na n70-300vr (np używanego) i mieć problem rozwiązany na zawsze
potwierdzam i polecam
miałem w rękach n70-300vr - nie da się nie lubić tego szkła, niestety jest poza moim zasięgiem cenowym...
Jaka jest (o ile jest) w praktyce różnica szybkości/trafności AF-a między S70-300 i N70-300 ?
W kontekście fotografowania rajdów samochodowych.
pioter m
30-08-2010, 08:09
@Archee - wersja apo jest poprostu ostrzejsza, dzieki mniejszym aberracjom. Innych roznic nie ma, bo to te same szkla jesli pominac soczewki APO.
@leonID - roznica jest, jak miedzy porsche i maluchem - porsche to porsche. Natomiast w gorszym/wieczornym swietle jest jak z jazda tymi autami w zimie - maluchem wolno, ale dojedziesz. Porsche bedzie krecil 'baczki'.
Ten nikkor jest super i nie ma lepszego wyboru w cenie ponizej 2000pln.
Używałem sigmy z APO i bez, zdecydowanie jeśli masz brać którąś z nich to bierz z APO, problem to AF, jest dość wolny w Sigmie używałem jej do samolotów, niestety różnie z tym bywało, do innych zastosowań wystarczy, jeśli budżet mniejszy, cóż nikt nie ma w domu mennicy
Popieram zdanie przedmówców - Nikorr po prostui miażdży tą sigme przy 200-300 w sigmie af to koszmar - ślepy i wolny a tu cichutko i szybko
A jak wypada "stary" N70-300 AF na tle Sigmy? Może warto poszukać jakiejś używki? Mam body ze śrubokrętem, więc w kręgu moich zainteresowań są też obiektywy bez silnika.
Stara wersja G, jak samo oznaczenie wskazuje, jest g....a :D Wypada źle