PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia do DVD dla piosenkarki, ile zaproponować, jak sporządzić umowę

Lucas Z
15-08-2010, 15:35
Zimą tego roku robiłem zdjęcia na koncercie pewnej polskiej piosenkarki. Niedawno dostałem propozycję od jej menadżera że chcą wykorzystać te zdjęcia do książeczki DVD promującej artystkę. Chodzi o 3 zdjęcia. Ile mogę za nie zaproponować, jak to rozwiązać prawnie. Będę wdzięczny za pomoc.

Przemek Paśnik
15-08-2010, 15:45
To są minimalne stawki -> http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/12.php

Reszta jest już zależna od Ciebie. Tak z ciekawości, kto to? :wink:

marius_m
15-08-2010, 16:49
Czy menadżer jasno dał do zrozumienia że są gotowi zapłacić za zdjęcia i tylko pytają o stawkę, czy raczej była to propozycja za satysfakcje. Miałem też do czynienia z menadżerką pewnej polskiej piosenkarki, która chciała wykorzystać zdjęcia koncertowe do galerii na stronie internetowej. Nie dość, że najpierw zwróciła się po nie do kogoś od portalu, gdzie zdjęcia się ukazały na zasadzie życzliwości mojej i organizatorów, dla których fotografowałem, to jeszcze w domyśle było oczywiście żeby przekazać za podpis i satysfakcje. Odpisałem oczywiście niezadowolonego maila, że wypadało by bezpośrednio się o te zdjęcia do mnie bezpośrednio zwrócić, a jak chcą zdjęcia to są dostępne od ręki podając link do Pap z tego samego koncertu w cenie ( dzwoniłem i sprawdziłem ) 200zł +vat/ ujęcie 800px Skończyło się na telefonie od menadżerki z przeprosinami i 3płytami artystki. Inny menadżer znowu podczas koncertu podpowiadał jakie by chciał mieć ujęcia ( szerokie kadry z salą też) a jak mu wysłałem galerię i cennik ( znacznie niższy od Pap) to od tamtej pory głucho. Sory za przydługawą dygresję, mam nadzieję, że cena z Pap ( wprawdzie na www) coś podpowie. Chciałem jednak przy okazji zwrócić uwagę jakie jest podejście menadżerów artystów do kwestii zdjęć... Po prostu należy im się i już...

Lucas Z
15-08-2010, 16:53
Tak, była mowa o pieniądzach, tylko w tej kwestii ma się ze mną kontaktować nie menadżer a jakaś inna osoba. Dzięki za cennik, mam przynajmniej jakiś wykładnik. Jak to rozwiązać prawnie? Tzn. jak mogłaby wyglądać umowa?

Na razie wolę nie mówić kto to, jak się uda to się pochwalę:)

Filan
22-08-2010, 20:48
To Maria Peszek wydaje dvd ? :smile:

kamilkamien
23-08-2010, 13:50
To Maria Peszek wydaje dvd ? :smile:

A czemu podejrzewasz, że to o nia chodzi? :D