PDA

Zobacz pełną wersję : Czy można tak z .NEF

KwaK410
14-08-2010, 18:12
Witam

Takie mam problem:

Używam LR3 i zapisuję jeden plik nef trzy razy w innym katalogu niż źródłowy. Raz +1ev raz -1ev i raz z tamimi ustawieniami jak został zrobiony. Na podglądzie w windows widać, że wszystkie różnią się jasnością. Natomiast przy imporcie do CS5 do HDRpro wszystkie widzi z taką samą ekspozycją. Czy to jest reguła, czy coś mam skopane?
Natomiast jeśli wyeksportuje z różnymi ustawieniami espozycji do .tif to w CS5 widać, że ekspozycja w tych plikach jest różna ale robi rozpierdziel z niektórymi kolorami przy składaniu do HDR. CS5 wywala też ostrzeżenie, że lepiej z plikami źródłowymi to robić. Miał ktoś tak ??

Władca Pixeli
14-08-2010, 18:53
Trzeba wywalić EXIF ze zdjęć

Greg77
14-08-2010, 21:53
Zapisuj jako Tiff a najlepiej wolaj jako zwykle RAWy i odpusc HDRa

KwaK410
15-08-2010, 20:20
No dzięki zaraz sproboje wywaic te exif'y !

KwaK410
15-08-2010, 21:31
tylko jak w LR te exify wywalić ? Jeśli się nie da z poziomu programu to jak to zrobić ?

ryszkut
15-08-2010, 21:44
irfran view ma taką możliwość
LR nie wiem, nie lubie

Greg77
16-08-2010, 07:15
tylko jak w LR te exify wywalić ? Jeśli się nie da z poziomu programu to jak to zrobić ?

Napisalem Tobie.......zapisuj do Tiff!
Nawet majster Duczynski w swoim tutku tak zalecal!

stig
16-08-2010, 08:50
Napisalem Tobie.......zapisuj do Tiff!TIFF przechowuje EXIF. Jedyny znany mi format (z tych w miare popularnych), ktory nie przenosi tych informacji (a co za tym idzie -- konwersja do niego spowoduje utrate tych danych), to BMP.

zuto
16-08-2010, 11:11
exif znika:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2017204#post2017204

2pompony
16-08-2010, 12:04
O rany, nieśmiertelny problem Exifa...

W samym LRze jest możliwość wycięcia przy eksporcie Exifa (nie wiem, jak działa, bo nie korzystam). Korzystam z rewelacyjnego plugina do LRa - cena za używanie jaka uważa user, poczynając od 1 centa wzwyż, wersja trial w pełni użyteczna - o nazwie Metadata Wrangler.

Co robi plugin? Wszystko, co się chce z danymi z Exifa: odziera ze wszystkiego, lub zostawia tylko wybrane, podmienia (choć jeszcze nie próbowałem podmienić stringa D80 na D3x, ale się pewnie da :) ), ma presety, jest logicznie poukłądany, i jest w tym wszystkim co robi wyjątkowo dokładny. Sprawdzone!

Pebal
16-08-2010, 18:07
A po kiego grzyba robisz takie akrobacje?
Skoro w RAW masz komplet informacji to obrabiaj RAW.

KwaK410
16-08-2010, 19:01
No dzięki wszystkim bardzo za odpowiedzi.

Greg77
16-08-2010, 19:05
TIFF przechowuje EXIF. Jedyny znany mi format (z tych w miare popularnych), ktory nie przenosi tych informacji (a co za tym idzie -- konwersja do niego spowoduje utrate tych danych), to BMP.

Tak tylko tutaj chodzi o HDR, po zapisaniu do Tiffa soft bedzie widzial inne EV a w przypadku NEFa bedzie czytal takie samo......sprawdzilem;)

A po kiego grzyba robisz takie akrobacje?
Skoro w RAW masz komplet informacji to obrabiaj RAW.

O tym tez wspominalem:D

stig
16-08-2010, 19:16
Tak tylko tutaj chodzi o HDR, po zapisaniu do Tiffa soft bedzie widzial inne EV a w przypadku NEFa bedzie czytal takie samo......sprawdzilem;)Sprawdziles w czym? Tzn. jaki program, w wygenerowanych TIFFach z jednego NEFa, umieszcza w EXIFie informacje o korekcie jaka wprowadzil uzytkownik podczas wolania RAWa?

KwaK410
16-08-2010, 19:36
Użyłem Metadata Wrangler - wyciąłem EXIF i zapisalem dwa pliki nef z różną ekspozycją. niestety różnicy w obrazach wynikowych nie ma żadnej.

KwaK410
16-08-2010, 19:38
Czyli podsumowując - jeśli jest jeden nef to wywołać go na kilka tiff różniących się ekspozycją i do HDRpro tak ?

Greg77
16-08-2010, 19:49
Sprawdziles w czym? Tzn. jaki program, w wygenerowanych TIFFach z jednego NEFa, umieszcza w EXIFie informacje o korekcie jaka wprowadzil uzytkownik podczas wolania RAWa?

Photomatix, kiedy wolam trzy pliki i zapisuje w RAWie to Photomatix pokazuje ze pliki maja takie samo EV i korekte wpisuje sie recznie, kiedy zapisuje do Tiffa nie ma zadnych pytan;)
Duczynski w swoim tutku o HDR tez tak pisal;)

Czyli podsumowując - jeśli jest jeden nef to wywołać go na kilka tiff różniących się ekspozycją i do HDRpro tak ?

Nie wiem jak z tym softem, sprawdz i napisz prosze;)

Pebal
16-08-2010, 19:51
Nie, wczytaj do programu HDR plik NEF.

Greg77
16-08-2010, 19:52

No wlasnie, sam NEF wczytany utworzy tzw. pseudo HDR i nie musisz sie bawic w zmiane EV:D:D
Pebal ty jestes chyba najbardziej kompetentna osoba w tym temacie;)

KwaK410
16-08-2010, 19:56

To jaka jest różnica robienia HDR z jednego pliku nef i z wielu ??

stig
16-08-2010, 20:04
Photomatix, kiedy wolam trzy pliki i zapisuje w RAWieNie rozumiem tego. Skoro "zapisujesz w RAWie", to przeciez nie wolasz. Zapisujesz jedynie informacje o korekcie RAWa. Przeciez to glupie byloby zapisywanie RAWa z trzema korektami, ktorych to korekt nic nie potrafi przeczytac, oprocz softu, ktory te kokrety wprowadzal. :)

to Photomatix pokazuje ze pliki maja takie samo EV i korekte wpisuje sie recznieNo to raczej dziwne nie jest... :)

kiedy zapisuje do Tiffa nie ma zadnych pytan;)A czym te TIFFy generowales? Pytam, bo -- u mnie Photomatix pyta -- tak samo jak w przypadku podania mu tego samego NEFa pod roznymi nazwami. TIFFy zapisane przez NC NX2 (exify posiadaja), a pytanie zadaje Photomatix Pro 3.2. I jest to calkiem logiczne, bo w EXIFie nie sa zapisywane informacje o zmianach EV podczas korekt. Tak wiec nie rozumiem, jak u Ciebie takie zmiany moga byc zapisywane... Napisz jakim programem robisz korekte EV i eksportujesz do TIFFa, a najlepiej pokaz zrzut z podgladu EXIFa, w ktorym informacja o korekcie jest zapisana.

stig
16-08-2010, 20:06
To jaka jest różnica robienia HDR z jednego pliku nef i z wielu ??Wieksza rozpietosc tonalna, a co za tym idzie wieksze mozliwosci, z lepszym efektem koncowym. :)
Korekta EV w jednym pliku to nie jest to samo co zrobienie zdjecia z taka korekta.

Pebal
16-08-2010, 20:19
To jaka jest różnica robienia HDR z jednego pliku nef i z wielu ??
Jeżeli te wiele plików pochodzi z jednego pliku RAW to różnicy nie ma żadnej.
Jeżeli zaś wiele obrazów zarejestrowałeś aparatem korygując ekspozycje, to możesz uzyskać obraz o większej rozpiętości tonalnej i mniejszym poziomie szumu.

KwaK410
16-08-2010, 20:22
Wieksza rozpietosc tonalna, a co za tym idzie wieksze mozliwosci, z lepszym efektem koncowym. :)
Korekta EV w jednym pliku to nie jest to samo co zrobienie zdjecia z taka korekta.

No też tak myślałem i jest to dość dla mnie jasne. Czyli wychodzi na to że najlepiej zrobić kilka zdjęć z różną ekspozycją bo takie kombinowanie z jednym plikiem to o kant d...

Jestem początkujący stąd niektóre moje pytania mogą się wydawać banalne, ale człowiek musi się jakoś nauczyć. Dzięki za pomoc.

Greg77
16-08-2010, 20:32
Nie rozumiem tego. Skoro "zapisujesz w RAWie", to przeciez nie wolasz. Zapisujesz jedynie informacje o korekcie RAWa. Przeciez to glupie byloby zapisywanie RAWa z trzema korektami, ktorych to korekt nic nie potrafi przeczytac, oprocz softu, ktory te kokrety wprowadzal. :)

Podalem jako przyklad!

A czym te TIFFy generowales? Pytam, bo -- u mnie Photomatix pyta -- tak samo jak w przypadku podania mu tego samego NEFa pod roznymi nazwami. TIFFy zapisane przez NC NX2 (exify posiadaja), a pytanie zadaje Photomatix Pro 3.2. I jest to calkiem logiczne, bo w EXIFie nie sa zapisywane informacje o zmianach EV podczas korekt. Tak wiec nie rozumiem, jak u Ciebie takie zmiany moga byc zapisywane... Napisz jakim programem robisz korekte EV i eksportujesz do TIFFa, a najlepiej pokaz zrzut z podgladu EXIFa, w ktorym informacja o korekcie jest zapisana.

PSem, ale jak przeczytalem to, to zaczynam sie zastanawiac czy nie wywalam jakos "automatycznie" Exifa przy zapisywaniu:D
Sprawdze i dam znac....

Pebal
16-08-2010, 20:33
No też tak myślałem i jest to dość dla mnie jasne. Czyli wychodzi na to że najlepiej zrobić kilka zdjęć z różną ekspozycją bo takie kombinowanie z jednym plikiem to o kant d...

Zależy co masz na myśli.
Wielokrotne wywoływanie jednego pliku RAW jest bez sensu, ale obrabianie pojedynczego pliku RAW w programie do HDR już bez sensu nie jest. Często pojedynczy plik RAW w zupełności wystarcza i obraz uzyskany z takiego pliku trudno jest odróżnić od obrazu uzyskanego z wielu plików RAW.

stig
16-08-2010, 20:36
PSem, ale jak przeczytalem to, to zaczynam sie zastanawiac czy nie wywalam jakos "automatycznie" Exifa przy zapisywaniu:D
Sprawdze i dam znac....Gdybys wywlal EXIF, to tez Photomatix powinien zapytac o kroki EV. Obojetnie, czy w EXIFie jest we wszystkich plikach "0" przy wartosci korekty EV, czy w ogole nie ma EXIFa, to nie robi roznicy. W zadnym z tych przypadkow ten biedny program nie jest w stanie sie domyslec, z jakimi krokami EV zrobiles korekte w programie do wolania RAW.

Greg77
16-08-2010, 23:10
Gdybys wywlal EXIF, to tez Photomatix powinien zapytac o kroki EV. Obojetnie, czy w EXIFie jest we wszystkich plikach "0" przy wartosci korekty EV, czy w ogole nie ma EXIFa, to nie robi roznicy. W zadnym z tych przypadkow ten biedny program nie jest w stanie sie domyslec, z jakimi krokami EV zrobiles korekte w programie do wolania RAW.

No to juz nie wiem jak to sie dzieje.....i tak nie jestem za robieniem HDRow:D