Zobacz pełną wersję : Gubienie "dekielków"
Stradivarius
14-08-2010, 17:46
No i po raz kolejny wróciłem bez dekielka na obiektyw.:evil:
Jestem ciekaw jakie macie sposoby na niegubienie tej części obiektywu.
W sklepach znalazłem coś takiego :
http://www.e-cyfrowe.pl/uchwyty-i-sznurki-do-dekielkow-k-2030.html
Ktoś korzystał ?
Z tymi deklami tak juz jest,mam kilka tych uchwytow i moim skromnym zdaniem jest nie poreczne.Zdejmujac go z obiektywu sobie dynda tu stuknie tam puknie.
BlackRoger
14-08-2010, 17:58
Kiedyś próbowałem nitki/gumki ale wiszący dekiel był bardziej drażniący niż próby jego odnalezienia na szybko w kieszeniach lub torbie. Teraz najczęściej założona osłona przeciwsłoneczna i dekiel na stałe zdjęty z obiektywu.
Nie ma stresu że się zgubi.
teh_14m3
14-08-2010, 17:59
mnie zawsze takie mocowanie dekla denerwowało w kamerze. Dodatkowo nie wyobrażam sobie biegania z aparatem który ma dekielek "na smyczy".
Ja dekla zawsze wrzucam od razu do torby i nie mam z tym nigdy problemów, więc nie wiem jak to robicie ;)
Ja zawsze wrzucam od razu do torby albo w kieszeń. Kiedyś wrzuciłem sobie w tylną i po powrocie do domu miałem odciśnięte logo Nikon na tyłku:p
szczerze mówiąc nigdy nie zgubiłem... czasem tylko się zastanawiam do której kieszeni je wrzuciłem ;)
moim zdaniem dyndający na smyczy dekiel to straszne zło :/
może zostawiaj je w torbie? wyciągasz aparat, dekiel zostaje?
Nigdy nie zgubiłem, ale szukam później po kieszeniach do której go wrzuciłem. Szczególnie jak sie ma bojówki ;)
Ja także nigdy nie zgubiłem. Zawsze wsadzam do tej kieszeni w której nie ma dziury i tyle. :mrgreen: Bardziej się zastanawiam co zrobić, żeby nie zgubić tej zatyczki na sanki przy zakładaniu lampy, ale na razie mi się to udaje. ;)
Zawsze wkładam do tylnej kieszeni spodni, jeszcze nie udało mi się zgubić, uchwyt kiedyś miałem krótko w Fuji S5600 i strasznie mnie drażnił, więc go wywaliłem
nie ma na to sposobu. one tak maja, to ich natura. generalnie uwazam, ze to wina dekielkow.
jestem mistrzem w gubieniu ich na polu w sniegu albo np. na bitwie na poduszki (na szczescie zawsze jakis mily czlowiek mi to znajdzie). a te gumki wolaja o pomste do nieba. nieporeczne ustrojstwo.
obecnie wrzucam wszystko luzem do torby. kieszenie odradzam - oduczylam sie, gdy przypadkiem, naprawde, wynioslam dekielek z nikon roadshow ;)
Ja zawsze wciskam w tylna kieszen od spodni, nigdy nie zgubilem, problem jest gdy mam bojowki jak juz ktos wspomnial:D
Nie jestes Kami,sama tez jestem mistrzem gubienia dekli.OStatnio chodzilem z kamizelka cos podobne do wedkarskiej ale mniej kieszonek.Kieszen w portkach czy kamizelce i tak gdzies mi znikaja,to jakies zlosliwe dekle sa.
Zawsze wkładam do tylnej kieszeni spodni, jeszcze nie udało mi się zgubić, uchwyt kiedyś miałem krótko w Fuji S5600 i strasznie mnie drażnił, więc go wywaliłem
nooo - szczególnie dekiel z 14-24 :D:D
No tak ale ten dekiel moze posluzyc jako talerz turystyczny, tego sie nie gubi:D:D:D
Slawek Wojtczak
15-08-2010, 00:25
Kieszeń bez dziur - najlepsze i najtańsze rozwiązanie ;)
grudzinsky
15-08-2010, 10:58
dekielek z 14-24 sam lubi sobie spasc ;)
kieszen najwygodniejsza. ja problemu nie mam. jak trzymam aparat w prawej rece to lewa sciagam dekielek i laduje w lewej bocznej kieszeni i zawsze tam jest, chyba, ze telefon tam jest to wtedy tylna lewa kieszen ;)
edit:
dekielka nigdy nie zgubilem, ale znalazlem chyba 15 sztuk :D
Ja nie umiem nosić niczego w tylnej kieszeni spodni, po prostu nie umiem. Nie wiem jak Wy tak możecie, przecież się nie da wtedy usiąść. :mrgreen: Zazwyczaj na zdjęcia chodzę w spodniach moro z dużą ilością kieszeni i wszystko upycham do bocznych. ;)
równowaga w przyrodzie musi być, ja niedawno znalazłem dekielek
Marcin Borkowski
16-08-2010, 10:41
też jeszcze nie zgubiłem, ale może rozwiązaniem byłaby "kieszonka" na pasku do aparatu, można by samemu spróbować coś takiego zrobić,
sam zazwyczaj o razu rzucam do torby, lub wkładam do kieszeni
Szczerze to wolałbym już zgubić dekielek niż żeby mi tam gdzieś dyndał ;)
mrpawcio
16-08-2010, 11:34
Również noszę w kieszeni. "Normalne" dekielki z tyłu, a ten od fisha z w kieszeni z boku od bojówek.