PDA

Zobacz pełną wersję : D-90 + manualny obiektyw + lampa pierścieniowa

MilekS
14-08-2010, 17:08
Założyłem do D-90 manualny obiektyw macro i lampę pierścieniową.
Obiektywu używam w trybie całkowicie manualnym. Nie ma on żadnej elektroniki ani AF.
Z lampą NISSIN - która z obiektywami elektronicznymi pracuje OK, nawet po przełączeniu aparatu w tryb MANUAL - nie jest możliwe wyzwolenie błysku, a nawet wyzwolenie migawki.
Z lampą VIVITAR - w trybie manualnym aparatu udaje się wyzwolić migawkę ale nie ma błysku.
Obie próbowane lampy nie mają żadnych przełączników, w tym wypadku - przełącznika na tryb manualny. Całe sterowanie przez TTL i aparat, ponieważ nie ma informacji zwrotnej z obiektywu (o przysłonie) - lampa nie zadziała.

Jest jakiś sposób, by z aparatu ustawić lampę w tryb manualny?

Za rady "kup Sabinkę" albo Nikona zestaw do macro - z góry dziękuję.

adolfik9501
14-08-2010, 19:05
Po pierwsze co ma lampa pierścieniowa do Twych problemów z Nissinem/Vivitarem?
Po drugie jednemu psu burek (czytaj podaj modele lamp, bo w weekendy wróżki mają wolne).
Po trzecie Nissina Di622 można, że się tak wyrażę "odblokować" co by dało się wyzwalać ze środkowego styku, co rozwiąże problem ze szkłami bez styków. Pozostaje serwis dystrybutora, nie wiem jak to wygląda poza Wolską.
Po czwarte z aparatu idzie ustawić lampę w tryb M, lecz tylko jako zdalną w CLS/AWL.

Byłbym zapomniał: kup Sabinkę a najlepiej SB-R1C1 :mrgreen:

MilekS
16-08-2010, 21:22
Co ja z tym Nissinem, pomyliłem firmy, przepraszam.

Próbowałem pierścieniową Marumi DFR-14 N. Nie mam Nissina. Rzeczona Marumi (nie Nissin) zachowywała się, jak opisałem. Pierścieniowy Viviter (nie pamiętam numerków oznaczających model) też nie błyskał z obiektywem manualnym, chociaż nie blokował migawki.
Niestety, żadna z tych prostych lamp pierścieniowych nie daje się wyzwalać zdalnie jako slave.
Tak więc odpowiedź Adolfika dotyczyła innego pytania, niż zadane, co oczywiście jest zawinione przeze mnie ale powstrzymam się też od wyliczanek, bo z przedszkola już wyrosłem.

Jestem przekonany, że Marumi też da się "odblokować" czyli przerobić na tryb całkowicie manualny z pełną mocą błysku, ale to już majsterkowanie we wnętrznościach, czego wolałbym uniknąć.

Dziękuję za odpowiedź, pozostaję w niewielkiej nadziei, że ktoś jedna upewni mnie, że Marumi działa wyłącznie w trybie TTL, więc jak nie zna ustawionej przysłony to w ogóle nie błyska. Albo wyprowadzi z błędu.

Pytanie zadałem w nadziei, ze przegapiłem jakąś opcję w aparacie fotograficznym, która wymusiłaby "ręczny" tryb pracy dowolnej lampy współpracującej z sankami Nikona.

SB może i kupię, chociaż zdawało mi się (znowu się myliłem?) że nie jest pierścieniowa.
Zestaw SB-R1C1 rozbudowany do ośmiu palników, a nawet z zaledwie dwoma z pewnością przekracza moje oczekiwania i potrzeby i nie spełni zasady racjonalnego spożytkowania zasobów finansowych.

adolfik9501
16-08-2010, 21:39
1. Jeśli lampa wymaga informacji z dodatkowych (dedykowanych) pinów to nic się nie da zrobić, a przynajmniej nic łatwego. Co tam Nissin grzebał tego nie wiem, czy to oprogramowanie, czy jednak jakaś przeróbka.
2. Ta lampa Marumi to zapewne klon Tumaxa sprzedawany pod różnymi nazwami. Ten Vivitar pewnie też to samo.
3. Sabinki są różne, także pierścieniowe (SB29). Lecz tylko używki. Z nówek do makro tylko SB-R1 (tańsza bo bez SU800) oraz SB-R1C1.
4. Do makro wcale lampy pierścieniowej nie trzeba, wystarczy kabelek TTL, lampa z boku z jakimś fajnym DIY dyfuzorem i światło jak ta lala.
5. Lubię wyliczanki, przypomina mi się przedszkole :mrgreen:

EDIT: Do p.3 SB29/29s nie działa w iTTL, czyli zostaje tylko manual w cyfrówkach.