Zobacz pełną wersję : Obrobka Raw ale co potem?
Zorro1212
14-08-2010, 16:52
WItam,chcialbym poznac wasze opinie/doswiadczenia w temacie zmniejszania rozmiaru zdjecia i zmieniania jego formatu po obrobce
Preferowane ustawienia/formaty zdjecia.
Pracuje na PS CS3 ale sadze ze rozwiazania z innych programow tez sa mile widziane
Szukalem tematu na forum ale niestety nic nie udalo sie znalesc.
PDziekuje z gory i pozdrawiam
Ej no. Obrabiam, skaluję, wyostrzam? Gdzie to filozofia?
Jeśli skaluję z 2500px do 800px, to robię to na dwa razy, tj 2500px->1400px, delikatnie ostrzę, 1400px->800px i wyostrzanie. Korzystam z Gimpa.
Przepraszam kolego ale nie rozumiem pytania, dokladniej prosze......co dokladniej chcesz wiedziec
Zorro1212
18-08-2010, 23:37
Sorry ale chyba rzeczywiscie nie wyrazilem sie precyzyjnie.
Wlasnie przesiadlem sie na PS CS3 i probuje poznac program(Od razu mowie ze obrobka zdjec to moja pieta achillesowa)i nie za bardzo wiem jak i gdzie zmniejszamy(z angielskim radze sobie bez problemow jednak w PS to nie wystarcza) i na tym zasadza sie moje pytanie a wiec w jaki sposob zmniejszacie zdjecia i jakie sa wasze ustawienia?
Z gory dziekuje za pomoc
Michał Jędrak
19-08-2010, 00:21
Lightroom mi wszystko robi. Z PSa korzystam tylko jak jest jakiś poważny retusz.
Jezeli chcesz wiedziec jak zmniejszamy zdjecia w PSie to prosze, edycja/rozmiar/wpisuje dluzszy bok zdjecia ktory chce i klikam ok.
Pamietaj ze zdjecie trzeba wyostrzyc po zmniejszeniu, ja wyostrzam znana metoda Marca Adamusa (nie zawsze ale glownie), zmniejszam obrazek do 1.6 docelowej wielkosci potem tworze warstwe, potem filtr/wyostrzanie/i dwa razy wyostrz, po czym znow edit/rozmiar a tam dlugi bok na docelowy rozmiar, wynik jest ciekawy jednak za pomoca gumki zmniejszam wyostrzenie gumkujac z danym kryciem tam gdzie chce miec mniej osto;) Po czym warstwa/splaszcz obraz po czym file/save as web.....
Sorki ze nie opisalem wszystkiego po angielsku ale nie pamietam dokladnie nazw a nie mam PSa pod reka:D
1. Ctrl+Alt+i (czyli zmiana rozmiaru obrazka)
2. Później: Filter->Sharpen->Unsharp Mask, i tu zgodnie z własnym upodobaniem.
3. Później: Ctrl+Alt+Shift+s (save for web), wybrać "JPEG", jakość ustawić na "Hight" (czyli 80%, to stosunkowo bezpieczna kompresja)
4. Tyle :-)
A później można już modyfikować poszczególne kroki, dodając kolejne.
Można dołożyć 5: Ramka/Podpis.
Można zmodyfikować 2 -- np. zgodnie z opisem kolegi powyżej.