PDA

Zobacz pełną wersję : Pamięć wirtualna - jak to jest?

Slon
14-08-2010, 13:33
Właśnie, jak to jest z tą pamięcią wirtualną?
W którymś wątku wyczytałem, że można śmiało wyłączyć, więc tak zrobiłem.
Komp bez tragedii - c2d wykręcony do 3,1 GHz, 4 GB RAMu (obecnie 3, bo jedna kość padła), więc powinno być ok.
I w zasadzie jest - komp pracuje normalnie, żadnych problemów. Do czasu ;) Dziś po kilku godzinach w LR i próbie eksportu zdjęć wyskoczyło:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i559.photobucket.com/albums/ss40/slon1/lr.jpg)

Włączyć ponownie?
Dodam, że LR zjada w chwili obecnej normalne ilości RAMu - 300-400 MB. Więc RAMu na pewno nie brak...

Kyle
14-08-2010, 20:13
Program się za bardzo rozrósł (może błąd) i przekroczył ilość RAM. Wygląda na to że 3 GB ram to za mało.

Kyle
14-08-2010, 20:15
Dodam, że LR zjada w chwili obecnej normalne ilości RAMu - 300-400 MB. Więc RAMu na pewno nie brak...
Patrz ile zajmują wszystkie programy razem w pamięci a nie jeden. Ja pod Vista mam teraz zajęte 1,44 GB a włączony foobar i firefox.

raptor88
14-08-2010, 20:42
Czasami wyłączenie wirtuala może powodować problemy w aplikacjach. Trzeba sprawdzić na swoim konfigu, bo u "Kazia" może chodzić a u Ciebie nie.

Greg77
14-08-2010, 21:56
A ja zapytam: po co wylaczac pamiec wirtualna? Czy to tak przeszkadza?

Kyle
15-08-2010, 00:43
A ja zapytam: po co wylaczac pamiec wirtualna? Czy to tak przeszkadza?
Tak, bo system ładuje tam nawet jak nie musi (typu 2 GB wolnego RAM i kilkaset MB na wirtualnej) - po prostu z wirtualną wolniej chodzi. Jak tego nie zauważasz to daj tyle wirtualnej ile chcesz ;)

Kyle
15-08-2010, 00:47
Czasami wyłączenie wirtuala może powodować problemy w aplikacjach.Jakie problemy ? Problem jest w tedy kiedy pamięci (nie ważne czy samej RAM (np. 4 GB) czy wirtualnej + RAM (np. 2+2) - jeden kit) będzie mniej niż jest wymagane przez aplikację (+ reszta śmietnika typu system).

Jak widzisz notorycznie komunikaty o braku pamięci to niestety, ale dla wyłączenia wirtualnej masz za mało ram.

Jeśli taki komunikat masz raz na np. kilka miesięcy - to po prostu jakaś aplikacja pobłądziła.

Greg77
15-08-2010, 01:06
Tak, bo system ładuje tam nawet jak nie musi (typu 2 GB wolnego RAM i kilkaset MB na wirtualnej) - po prostu z wirtualną wolniej chodzi. Jak tego nie zauważasz to daj tyle wirtualnej ile chcesz ;)

No i wlasnie nie ruszam nic z witrualna pamiecia od czasow XPka i 256 ramu, taki komunikat nie pokazal mi sie od tamtej pory;)

Kyle
15-08-2010, 01:17
No i wlasnie nie ruszam nic z witrualna pamiecia od czasow XPka i 256 ramu, taki komunikat nie pokazal mi sie od tamtej pory;)Ale za to oglądasz "zwijający" się ekran i mielenie dyskiem (przerabiałem wersje z wirtualną i bez od czasów windows 9x, przez 2000, XP po Vistę i pewnie za niedługo 7, na różnych ilościach pamięci ... od ~256MB po 4GB i pewnie niebawem 8 GB RAM). Po prostu trzeba wiedzieć co się robi. To tak jak z profilowaniem percepcyjnym vs. wzgl. kolorymetrycznym. Na percepcyjnym nigdy nie będzie bandingu ale często będzie średnio i nierewelacyjnie.

raptor88
15-08-2010, 11:22
Ja mam od zawsze wyłączone bo ramu jest pod dostatkiem. Osobiście żadnych błędów nigdy nie miałem, ale też nie używam jakichś egzotycznych aplikacji które to mogą się o coś czepiać.

docxxx
15-08-2010, 11:51

Ale bzdury. Dobrze, ze nie poleciles jeszcze jakiegos programu do "Tuningu systemu -> przyspieszenie o 400% !" Myslisz, ze programisci z MS sa az tacy glupi?

Slon
15-08-2010, 12:01
Kyle - przy wlaczonym LR, ff, foobarze i tlenie mam ciagle ok 1,6 GB wolnej pamieci... Wiec to raczej nie jej brak

ustawilem na 500MB i jak narazie ok, ale dopiero siadam do LR

Kyle
15-08-2010, 13:57
Ale bzdury. Dobrze, ze nie poleciles jeszcze jakiegos programu do "Tuningu systemu -> przyspieszenie o 400% !" Myslisz, ze programisci z MS sa az tacy glupi?To nie są bzdury tylko samemu możesz sobie to sprawdzić.

Greg77
16-08-2010, 07:20
Ale za to oglądasz "zwijający" się ekran i mielenie dyskiem (przerabiałem wersje z wirtualną i bez od czasów windows 9x, przez 2000, XP po Vistę i pewnie za niedługo 7, na różnych ilościach pamięci ... od ~256MB po 4GB i pewnie niebawem 8 GB RAM). Po prostu trzeba wiedzieć co się robi. To tak jak z profilowaniem percepcyjnym vs. wzgl. kolorymetrycznym. Na percepcyjnym nigdy nie będzie bandingu ale często będzie średnio i nierewelacyjnie.

Bzdety piszesz i to nie tylko tutaj!
Przerabialem wszystkie systemy MSa obecnie W7.....nigdy nie ogladam "zwijajacych" sie okienek ani nie mam mielenia dysku.........
Siedze na 4gb ramu i nigdy mi go nie zabraklo.......
Nie mam pierwszego kompa w zyciu i na nie jednym zeby zjadlem, gdyby bylo to tak upierdliwe to dawno bym wylaczyl!

Kyle
16-08-2010, 08:05
Bzdety piszesz i to nie tylko tutaj!Sam piszesz bzdety i nie tylko tutaj :]

Siedze na 4gb ramu i nigdy mi go nie zabraklo.......

No to po co Ci plik strony? Używa się go kiedy brakuje pamięci (część danych która powinna być w ram, przenoszona jest na dysk twardy - ale to powinieneś wiedzieć skoro "tyle w życiu widziałeś")

Greg77
16-08-2010, 15:40
Sam piszesz bzdety i nie tylko tutaj :]

Mowie o zwijajacych sie okienka i mieleniu dysku, jakos tego nie widze!

No to po co Ci plik strony? Używa się go kiedy brakuje pamięci (część danych która powinna być w ram, przenoszona jest na dysk twardy - ale to powinieneś wiedzieć skoro "tyle w życiu widziałeś")

Tak, jest przenoszona kiedy brakuje pamieci!

Kyle
16-08-2010, 15:42
Tak, jest przenoszona kiedy brakuje pamieci!Między innymi wtedy.

Greg77
16-08-2010, 15:56
Między innymi wtedy.

Dobra! Moja wina zapomnialem dodac ze mi nie brakuje pamieci!
Nie karmimy!

Z ciekawosci wylaczylem i zobacze czy faktycznie jest taka kolosalna roznica jak piszesz;)

Greg77
17-08-2010, 16:48
Ok juz jeden dzien pracuje z wylaczonym plikiem stronicowania, efekty? Bez roznicy......a co ciekawe zadalem pytanie na innym forum komputerowym, odpowiedz? Nie zaleca sie wylaczania pliku stronicowania a przy duzej ilosci RAM 3-4gb plik stronicowania moze miec 16mb w przypadku W7, wiec prosze mi tu nie wciskac o zmniejszeniu sie wydajnosci!
Warto przeczytac:
http://technomat.pl/index.php/pami-wirtualna-cz-1/
http://technomat.pl/index.php/pami-wirtualna-cz-2/
Z tego wynika ze pamiec wirtualna nie jest wcale tak zapychana jak pisze kolega Kyle!

Dodatkowo zapytalem znajomego informatyka w firmie w ktorej pracuje, powiedzial ze absolutnie nie wylaczaja pamieci wirtualnej zeby utrzymac stabilnosc programow na ktorych pracuja.

Kyle
17-08-2010, 18:18
To dla czego plik strony rośnie jak RAM nie jest mocno zajęty? (tak miałem w np. Windows XP i starszych)

Greg77
17-08-2010, 18:56
No wlasnie w Windowsie XP i starszych.......w window Xp zaleca sie plik stronicowania 1.5x ramu ale to jest przestarzaly system.

Greg77
18-08-2010, 21:46
Ok juz jeden dzien pracuje z wylaczonym plikiem stronicowania, efekty? Bez roznicy......

No i prosze kolejny dzien testow bez pliku stronicowania......CNX2 odpalony, skype, przegladarka z kilkoma oknami, PS i co przy najprostrzym zmniejszaniu zdjecia w PSie wyskakuje cos czego nie widzialem od lat........zamknij program, pamiec RAM pelna, zapisz zmiany zeby uniknac strat:D:D:D
Wniosek, wylaczenie pamieci wirtualnej bedzie powodowalo takie problemy, wczesniej nie widzialem takiego komunikatu, wrocilem do pliku strony i jest normalnie, standard to NX i PS dzialajace i wiele innych rzeczy robie na raz;)

Kyle
18-08-2010, 21:52
Czyli jednak wykorzystujesz więcej niż 4 GB RAM :> (chyba że nie masz nawet 4 GB RAM)

Greg77
19-08-2010, 00:04
Czyli jednak wykorzystujesz więcej niż 4 GB RAM :> (chyba że nie masz nawet 4 GB RAM)

Czyli stabilnosc systemu spada po wylaczeniu PW....tym bardziej ze monitor zasobow pokazuje uzycie 3gb wiec mam jeszcze jeden w zapasie:)
...tak mam 256 ram, a ile mam miec? Ty masz wiecej?
Mam wrazenie kyle, ze ty naprawde masz mnie za idiote!
A kilka postow wyzej udowodnilem chyba, ze sie mylisz i wylaczenie tej opcji nie jest wcale takie zalecane i wcale nie pomaga w przyspieszeniu pracy systemu......
Ty chyba nadal nie rozumiesz, ze w systemach powyzej XP, windows podpiera sie PW a nie zapycha jak pisales i z niej kozysta, co powoduje (wedlug ciebie) "przewijanie okienek i mielenie dysku"(moze dysk Ci mieli bo juz pada:D), to po co by nam byly szybkie kosci RAM skoro od poczatku mozna wykozystac kawalek dysku........
Rozumiem, wylaczyc to niepotrzebne indeksowanie dysku bo mieli bez sensu a potrzebujesz tego raz na 3 lata ale pamiec wirtualna jest potrzebna i nie zaleca sie jej wylaczac.
Mam stabilny komputer i nie mialem takich komunikatow jak teraz nigdy!

Michał Jędrak
19-08-2010, 00:34
No może w Win7 jest inaczej, ale wcześniej miałem to co opisuje Kyle: po włączeniu managera zadań miałem wolną 1/3 RAMu a komputer stawał w miejscu i mielił jak głupi. Póki co też wyłączyłem dla eksperymentu plik strony i pracuje stabilnie

Slon
19-08-2010, 00:44
a ja wrocilem do pamieci wirtualnej... Na poczatek 100 MB - byly okienka, pozniej 500 - zadziej, ale ciagle byly. W tej chwili mam 1 GB i jest spoko.
nie mam pojecia co o tym myslec :(

Greg77
19-08-2010, 01:15
Ja mysle tak, pracowala nad tym rzesza inzynierow informatykow, spaprali wiele w windowsie (to wszyscy wiemy, a raczej nie ma systemu idealnego), nie zrezygnowano z PW przez minimum 12 lat wiec cos w tym jest i nie wierze ze sami podkladali by sobie noge gdyby PW tak zpowalniala system.
Przyspieszenie systemu jest minimalne i jezeli ma mnie to kosztowac brak stabilnosci systemu to rezygnuje;)
Nic do Ciebie Kyle nie mam, poprostu pierwszy raz slyszalem zeby ktos zalecal wylaczenie pamieci wirtualnej, zadalem pytanie a ty sie ze mnie zaczynasz nabijac, wciskasz, ze mi komp dziala w zwolnionym tempie i ze "nawet nie mam 4gb ram" czy nawet w innym watku, ze instalowal bym 32bitowy system z 8gb ram....
Sa znane sposoby na przyspieszenie systemu np: wylaczenie indeksowania dyskow, czy chocby posprzatanie autostartu, wylaczenie niepotrzebnych procesow jak i wiele innych......

Michale nie byl bym do konca przekonany czy na XPku to wlasnie bylo powodem "zamulenia".........

Nie jestem wszech wiedzacy i moge sie mylic, jednak moje slowa o PW potwierdzaja inni ludzie i to nie tylko moi znajomi;)

Kyle
19-08-2010, 09:42
A kilka postow wyzej udowodnilem chyba, ze sie mylisz i wylaczenie tej opcji nie jest wcale takie zalecane i wcale nie pomaga w przyspieszeniu pracy systemu......
Może w kwestii windows 7 coś udowodniłeś ... ale nie Windows XP bo dokładnie wiem jak było (sporo wolnej pamięci i zawalony plik strony + mielenie).

Swoją drogą kto powiedział że wyłączenie pliku strony jest zalecane? (bezwzględnie). Mówiłem że trzeba mieć dostatecznie dużą ilość RAM do programów których się używa by móc sobie na coś takiego pozwolić.

Greg77
19-08-2010, 23:30
Może w kwestii windows 7 coś udowodniłeś ... ale nie Windows XP bo dokładnie wiem jak było (sporo wolnej pamięci i zawalony plik strony + mielenie).

Swoją drogą kto powiedział że wyłączenie pliku strony jest zalecane? (bezwzględnie). Mówiłem że trzeba mieć dostatecznie dużą ilość RAM do programów których się używa by móc sobie na coś takiego pozwolić.

Kyle, Slon wybadalem sprawe i wiem chyba jak poradzic sobie z mieleniem dyskow w XP (co za tym idzie przewijanie okienek itp.)......dynamiczny rozmiar Pam. Wirt. powoduje ze pamiec jest przenoszona na dysk za kazdym razem w nowe miejsce (sektor dysku) co jak wiadomo powoduje ze dysk mieli bo dane sa rozwalone po calym dysku (partycji).
Sposobem na to jest przydzielenie na sztywno pamieci wirtualnej, zabiera to nieco dysku (co przy obecnych cenach dyskow nie jest tak straszne), ale powoduje utrzymanie stalego obszaru dysku do tego zapisu, dysk nie musi mielic.
Pomysl nie jest moj a Informatyka z mojej pracy, dzis przegadalismy troche na ten temat, dodal ze majac nawet 8gb RAMu wylaczenie pam. wirt. nie jest zalecane bo sa programy ktore docelowo z niej kozystaja, takim moze byc tez PS i stad taki komunikat....
Byc moze w W7 sobie z tym poradzili i pewien sektor dysku jest rezerwowany dla pam. wirt. a w Xp juz tak nie bylo....
Jedno jest pewne, defragmentacja dysku i plik strony na sztywno.....napisze jakie to da efekty za kilka dni....jezeli ktos chce uslyszec:D

Slon
20-08-2010, 11:11
Greg77 - o tym, ze wielkosc pam. wirtualnej ma byc na sztywno wiem od win 98 ;) No moze przesadzilem, ale na pewno przez okres uzywania XP tak mialem i teraz przy W7 mam tak samo.

Dodam, ze cos moj komp chyba nie lubi latac na 3 kosciach ramu, bo LR niesamowicie zwolnil od wyjecia jednej kosci. Reszta dziala normalnie, chociaz przyznaje, ze nie uzywam zbyt wielu programow pamiecio-zernych

maly5
20-08-2010, 13:28
dlatego zeby dysk nie mielil warto bylo utworzyc specjalna partycje dla swapa, a najlepiej umiescic ja na poczatku drugiego dysku. poza tym jesli w takim xp ma sie duzo ramo to dobrze bylo zmniejszyc minimalna wartosc wirtualnej. stala wartosc jest dobra, jesli stwierdzimy jaka ta wartosc przy naszym wykorzystaniu powinna byc. lata temu wiekszosc kompow miala na tyle malo ramu, ze to 1.5x pamieci ram nie bylo zla opcja. do tego dyski byly tez duzo wolniejsze, jak jeszcze nie zdefragmentowane, to mielily. ale technologia idzie na przod. generalnie ludzie ktorzy sie znaja nie zalecaja wylaczenia na stale wirtualnej, gdyz moze to powodowac bledy i wywalanie sie niektorych aplikacji. jasne ze jak ktos gra i mu ramu wystarcza to moze sprobowac wylaczyc i zobaczyc, ale tak czy siak zaleca sie zostawienie nawet minimalnej wirtualki kilkusetmegowej.
jak pamietam juz kiedys z Kylem sie o to spieralem, ma on swoj oboz, nie ma sie co klocic. ludzie rozne rzeczy wylaczaja i psuja. nie zawsze pozniej jeszcze wiedza jak odzyskac sprawnosc systemu po eksperymentach. tez niejeden przeprowadzilem, jedne byly lepsze, inne gorsze. jak sie chce przyspieszyc system to jest kupa uslug, ktore mozna powylaczac w sytemie chocby.

Greg77
20-08-2010, 16:14
Greg77 - o tym, ze wielkosc pam. wirtualnej ma byc na sztywno wiem od win 98 ;) No moze przesadzilem, ale na pewno przez okres uzywania XP tak mialem i teraz przy W7 mam tak samo.

Dodam, ze cos moj komp chyba nie lubi latac na 3 kosciach ramu, bo LR niesamowicie zwolnil od wyjecia jednej kosci. Reszta dziala normalnie, chociaz przyznaje, ze nie uzywam zbyt wielu programow pamiecio-zernych

LR jest bardzo pamieciozerny:D;) Zanjomy mi placze co chwila ze musi udoskonalic kompa a niezlego juz ma, bo LR na ktorym pracuje jest za wolny....

Pamietam ze w XPku sie cos kombinowalo z pamiecia.....ale to bylo jak juz pisalem w jednym z pierwszych watkow kiedy mielismy po 128-256 ramu.....

Ja po zdefragmentowaniu dysku i zalozeniu na sztywno pliku strony, jestem pod wrazeniem........jest bardzo dobrze i stabilnie, przy 4gb RAM ustawilem 4gb pliku strony......mnie wystarcza;)

maly5 dobrze ze piszesz, nerwy trace a kolega K uparcie twierdzi ze sie myle:D
Czyli nie wylaczac, albo inaczej, mozna wylaczyc jak pracujemy w biurze na wordzie albo exelu:D

Kyle
20-08-2010, 16:25
Ja po zdefragmentowaniu dysku i zalozeniu na sztywno pliku strony, jestem pod wrazeniem........jest bardzo dobrze i stabilnie, przy 4gb RAM ustawilem 4gb pliku strony......mnie wystarcza;)Czyli masz 8 GB RAM ... połowa na dysku (jak przekroczysz użycie 4 GB na dopracowanym systemie to używasz dysku). Jeśli potrzebujesz takiej ilości ram to warto pomyśleć nad 8 GB RAM [:

maly5 dobrze ze piszesz, nerwy trace a kolega K uparcie twierdzi ze sie myle:D
Czyli nie wylaczac, albo inaczej, mozna wylaczyc jak pracujemy w biurze na wordzie albo exelu:DMylisz się :P

ps. wyłącz plik wymiany na XP w maszynie z 256 MB RAM ... nawet w Word i Exel będzie problem ... ba ... nawet przy 512 MB może wyskoczyć komunikat o braku pamięci (spore prawdopodobieństwo) - tak więc przy takiej ilości pamięci na tym systemie zdecydowanie odradzam wyłączanie pliku strony, nawet jeśli to komputer do biura

Slon
20-08-2010, 16:44
panowie, ale problem dotyczy win7, a nie XP ;)
trzymajmy sie tematu :)

Kyle
20-08-2010, 16:51
panowie, ale problem dotyczy win7, a nie XP ;)
trzymajmy sie tematu :)Win7 nie wystartuje raczej na 256-512MB RAM bez pliku strony ;) .. z nim też nie wiadomo ;)

Greg77
20-08-2010, 17:05
Slon, Kyle tematem jest W7 ale plik strony jest nie od dzis......jak pisalem wczesniej, nie zaleca sie wylaczania pliku strony nawet przy 8gb ram, niektore programy sa napisane w taki sposob, zeby podpieraly sie plikiem stronicowania oszczedzajac ram, stad utrata stabilnosci systemu po wylaczeniu pliku strony......
Dlaczego u mnie wywalilo blad skoro monitor zasobow pokazal mi ze mam jeszcze 1gb wolny???
Kyle zdaje sobie sprawe ze jestes nie ugiety, ale jak napisal maly5 (kolejna osoba potwierdzajaca) pliku stronicowania, napisal "generalnie ludzie ktorzy sie znaja nie zalecaja wylaczenia na stale wirtualnej, gdyz moze to powodowac bledy i wywalanie sie niektorych aplikacji", wiec potwierdzil moje slowa i slowa osob u ktorych potwierdzalem moja opinie;)

Kyle
20-08-2010, 17:07
Slon, Kyle tematem jest W7 ale plik strony jest nie od dzis......jak pisalem wczesniej, nie zaleca sie wylaczania pliku strony nawet przy 8gb ram, niektore programy sa napisane w taki sposob, zeby podpieraly sie plikiem stronicowania oszczedzajac ram, stad utrata stabilnosci systemu po wylaczeniu pliku strony......
Dlaczego u mnie wywalilo blad skoro monitor zasobow pokazal mi ze mam jeszcze 1gb wolny???
Kyle zdaje sobie sprawe ze jestes nie ugiety, ale jak napisal maly5 (kolejna osoba potwierdzajaca) pliku stronicowania, napisal "generalnie ludzie ktorzy sie znaja nie zalecaja wylaczenia na stale wirtualnej, gdyz moze to powodowac bledy i wywalanie sie niektorych aplikacji", wiec potwierdzil moje slowa i slowa osob u ktorych potwierdzalem moja opinie;)
No fajnie ... więc skoro się znasz to dla czego uważasz że lepiej jest mieć 4 GB RAM i 4 GB pliku strony od 8 GB RAM bez pliku strony - a takie jest dokładnie Twoje zdanie ... no chyba że jednak dopuszczasz możliwość wyłączenia pliku strony?

Slon
20-08-2010, 17:10

a no u mnie bylo to samo ;)
pomogl powrot to pliku strony. System zaleca ponad 4,5 GB, ale na poki co na 2 GB jakos dziala bez problemow

Greg77
20-08-2010, 17:21
No fajnie ... więc skoro się znasz to dla czego uważasz że lepiej jest mieć 4 GB RAM i 4 GB pliku strony od 8 GB RAM bez pliku strony - a takie jest dokładnie Twoje zdanie ... no chyba że jednak dopuszczasz możliwość wyłączenia pliku strony?

Napisalem wyraznie, ze nie zaleca sie wylaczania pliku strony nawet przy 8gb RAM (czyt. ze zrozumieniem) bo niektore programy sa napisane tak, zeby podpierac sie pamiecia wirtualna.
A wniosek jest taki, wylaczajac plik stronicowania taki program nie bedzie dzialal stabilnie! Oczywiscie zgadzam sie ze lepiej miec 8gb RAM niz 4GB ram, RAMu nigdy za wiele, jednak plik stronicowania jest potrzebny;)

Dokladnie Sloniu, masz takie same spostrzezenia jak ja;)

Kyle
20-08-2010, 17:29

Hmmm ... czyli jednak nie taki doskonały ten Win7 ... ;) ... dobra już się nie droczę ;)

ps. jak na razie nie napotykam programów potrzebujących pliku strony ... jedynie określonego obszaru pamięci

Greg77
20-08-2010, 18:25
Hmmm ... czyli jednak nie taki doskonały ten Win7 ... ;) ... dobra już się nie droczę ;)

Dobrze wiedziec ze sie tylko droczysz:D
Byc moze soft wykozystuje PW poniewarz Windows jest tak skonstruowany a nie sam program;)
W7 doskonaly nie jest, od zawsze to mowie (zaden system nie jest:D), dla mnioe jest poprostu ulepszona Vista....a do samej Visty nic nie mam:D