PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjecia z wakacji - Turcja

deanilson
14-08-2010, 09:13
Witam Serdecznie,
Za dwa tygodnie wybieram się ddo Turcji na 2 tyg.
I chciałem się poradzić specjalistów :) jak robić zdjęcia aby było ok :)
Będą to moje pierwsze wakacje z lustrzanka D5000 :) P.S ale już ją Kocham :) od 3 miesięcy
Jak dobierać ustawienia, ewentualnie programy itd...
Będę wdzięczny za poradę
Dziękuje
denilsoon

2pompony
14-08-2010, 14:06
Witam Serdecznie,
Za dwa tygodnie wybieram się ddo Turcji na 2 tyg.
I chciałem się poradzić specjalistów :) jak robić zdjęcia aby było ok :)

Każdy stał kiedyś w identycznej sytuacji, nie przejmuj się.

Po pierwsze zastanów się, ile przewidujesz że zrobisz zdjęć i gdzie je będziesz trzymać. Kupowanie kart za granicą czy zgrywanie ich na DVD w środku kurortu bywa kosztowne, a świadomość, że lada moment skończy Ci się miejsce na karcie bywa frustrująca. Mały laptopik, ewentualnie jakiś databank + czytnik kart załatwiłby sprawę.

Po drugie, nie wiem, jak ambitnie podchodzisz do sprawy. Jeśli chcesz mieć miłą pamiątkę i nie będą Cię drażnić uwagi obecnych forumowiczów, że przepał, że skóra za jasna, że to czy tamto - rób na automacie, w jpgach, więcej zdjęć wejdzie na kartę i obróbka będzie prostsza. W zamian dostaniesz więcej odrzutów, nad którymi będą się tutaj pastwić (ale te odrzucone, mimo że kiepskie, też mogą stanowić fajną pamiątkę).

Jeśli lubisz mieć zdjęcia wycyzelowane, z nienaganną ekspozycją, wystawowe po prostu, starannie opisane i skatalogowane (a przy okazji umiesz je lub chcesz umieć obrabiać) - rób w RAWach. CO prawda na karcie zmieści się ich zdecydowanie mniej - ale i tak problem składowania plikó musisz jakoś rozwiązać. W zamian dostaniesz pliki, na których ewentualne błędy są możliwe do uratowania (z jpgów często już nie).

Weź też pod uwagę taką rzecz: fotografując w jpgach, musisz ponastawić w aparacie sporo rzeczy: WB, nasycenie, kontrasty, jakieś tryby - i musisz to zrobić w terenie, bazując na swoim doświadczeniu i malutkim, kiepskawym ekraniku aparatu. Robiąc w RAWach, nic Cię to nie obchodzi. Wzystko to możesz ustawić później, w domu, na dużym ekranie i możesz to robić dowolnie długo. Pomyliwszy się zawsze możesz to skorygować później. Przy jpgu już nie.

I zostaje Ci wyjście ostatnie - najbardziej pamięcioożerne: robić w jpgach i RAWach na raz. ŁĄczysz wtedy zalety każdego sposobu - niestety karta zapełnia się bardzo szybko.

Tyle o plikach - i wierz mi: decyzja o tym jest bardzo istotna, poważnie.

A co do programów - to naprawdę zależy od tego, ile wiesz o fotografowaniu. Jeśli wiesz, co to jest GO i kumasz co do czego, korzystaj z programu A - panujesz nad GO, a aparat sam dobiera czas. Szybko, efektywnie i zdjęćia wychodzą ładne. Jeśli wiesz mniej, korzystaj z P - aparat sam dobierze odpowiedni czas i przysłonę, a Twoim zadaniem jest kontrolować, czy migawka jest odpowiednio szybka, to znaczy, że zdjęcia nie wychodzą poruszone. Aparat zadba o w miarę średnie nastawy, a Ty możesz jeszcze go skontrować troszkę w jedną lub drugą stronę.

A jeśli wiesz jeszcze mniej, włącz tryb zielony i ciesz się wakacjami! :)

dominikpl72
14-08-2010, 15:41
1. w pełnym słońcu na pomiarze matrycowym - rób korektę ekspozycji o ok -0.7 do -1 EV.

2. w ostrym słońcu unikaj głębokich cieni w kadrze (lub rób w RAW-ach)
2A. stosuj lampę (choćby wbudowaną) do doświetlania cieni na twarzach.

3. stosuj filtr polaryzacyjny nad wodą

u mnie wyszło to tak:
http://www.dominik.4me.pl/php-digital/index.php?dir=cyf926

miłego urlopu.

QHU
14-08-2010, 17:26
3. stosuj filtr polaryzacyjny nad wodą

Nie jestem specjalista, ale polarek to chyba nie tylko nad woda by sie przydal;-)

2pompony
14-08-2010, 17:35
Radziłbym uważać z polarkiem stosując szerokie kąty. Więcej napsuje niż pomoże.

durom
15-08-2010, 10:25
Właśnie wróciłem z Egiptu więc warunki podobne. Zresztą w zeszłym roku byłem w Turcji ;)
Weź ze sobą 2 lub 3 karty 8Gb i rób RAW+jpg.
Tyle kart wystarczy spokojnie na tygodniowy pobyt.
Ja zawsze robię w trybie A lub M ale Tobie może będzie bezpieczniej w trybie Auto.
Filtr polaryzacyjny za bardzo mi się nie przydał a na szerokim miałem jedynie winietkę gratis ;)

2pompony
15-08-2010, 11:49
NIe mówię o winiecie, mówię o samym działaniu filtra polaryzacyjnego. Opis tego tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1167905), a przykłady tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1155615#post1155615).

andso
15-08-2010, 12:02
Co do ilości kart to nie poradzę, to zależy kto jak fotografuje. Weź tylko pod uwagę że im więcej zdjęć przywieziesz to dłużej je będziesz selekcjonował, obrabiał (właśnie skończyłem z moimi zdjeciami, od lipca z nimi walczyłem).
Sam RAW wystarczy (można potem spokojnie wyłuskać jpg-i).
Przydaje się przy korekcie WB, zwłaszcza jak będziesz pstrykał rano lub wieczorem auto WB może się posypać.
Życzę udanych wakacji

dominikpl72
19-08-2010, 16:53
Sam RAW wystarczy (można potem spokojnie wyłuskać jpg-i). Przydaje się przy korekcie WB, zwłaszcza jak będziesz pstrykał rano lub wieczorem auto WB może się posypać.

No to ja dodam jeszcze, że zwłaszcza w RAW (albo inaczej: tym bardziej w RAW) nie używam balansu bieli ustawionego na AUTO. Jeśli wykonuję serię zdjęć w tym samym świetle - to łatwiej je potem obrobić mając jako materiał wyjściowy kadry z POWTARZALNYM wyjściowym WB. A powtarzalność gwarantuje tylko stałe, inne niż AUTO ustawienie WB. W praktyce jako wyjściowy WB sprawdza się ustawienie "Słoneczko" lub "Chmurka". A WB AUTO - można na spokojnie przetestować później, w trakcie obróbki, w każdym programie do obróbki.