PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon F70, problem z tylną klapką

art44
19-12-2006, 12:27
Witam,
Nie wiem, czy piszę w dobrym miejscu, poprawcie mnie jeśli w złym.
Oprócz cyfraka mam nieco leciwego, ale w znakomitym stanie Nikona F70.
Używam go raczej rzadko... wiadomo cyfra!, ale mam do niego wiele sentymentu i nie sprzedam nigdy,
bo to mój druh sprawdzony ;).
Ostatnio wyjąłem go z torby i zauważyłem, że tylna, ogumowana klapka lepi się niemiłosiernie.
Nie wiem, czy to wynika z tego, że guma się zestarzała, czy z warunków przechowywania (ale były dobre...)
i nie wiem, co na to poradzić, czym umyć, czy co?!
Kto ma jakieś doświadczenia w tym względzie, ewentualnie wie, co na to poradzić.
Będę wdzięczny za pomoc, nie chcę kupować części zamiennej, bo ta przewyższy pewnie wartość body... .
Z góry dziękuję za jakieś cenne uwagi.
Pozdrawiam, Art

jaki71
19-12-2006, 21:52
A nie miales tam czasen plynu do optyki, ktory by sie na niego wylal? Bo moja 70 ma juz 10 lat i guma jak nowa mimo ze ten twardy plastik juz prawie wszedzie wyblyszczony :)

art44
20-12-2006, 09:30
A nie miales tam czasen plynu do optyki, ktory by sie na niego wylal? Bo moja 70 ma juz 10 lat i guma jak nowa mimo ze ten twardy plastik juz prawie wszedzie wyblyszczony :)

Nie, aparat leżał sobie spokojnie w torbie fotograficznej, w swojej przegródce. Nie wiem, czy za ciepło tam było?
Ale NIE BYŁO. Natomiast guma jest jakaś taka miękkka, klejąca... próbowałem myć ją wodą, ale guzik to daje.
Na moje oko to wygląda to jak by ta guma się zestarzała, ale mogę się mylić.
Mój F70 ma też około 10 lat i też plastik mu się cały błyszczy. Aparat hula jak nowy, przez ten czas miałem tylko jedno uszkodzenie: rozpadła się klapka zamykająca baterie (odspawała się blaszka od plastiku), ale naprawiłem to sam. :).
A teraz to. Muszę coś na to poradzić, bo wkurzające to to jest... :? .
Art

esjan
21-12-2006, 00:46
Aż pobiegłem do szafy sprawdzić swoją 70 , ale wszystko ok.
Może zbyt długo trzymałeś go w tej torbie. Jeśli była szczelnie zamknięta to różnie może być.
Tylna ścianka jest ogumowana ale któż to wie co to za guma , może nie lubi hermetycznego zamknięcia.
Ja bym proponował nic nie kombinować tylko przełożyć puszkę do jakiegoś suchego kartonu i poczekać
jakiś czas. Skoro nie używasz aparatu zbyt często nie będzie to kłopot.
Być może problem własnie dotyczy wilgotności środowiska,

Osobiście przynajmniej raz w tygodniu biorę sprzęt w łapki i czy coś focę czy nie dobrze jest go przewietrzyć.

Pozdrawiam

Mundeczek
30-12-2006, 04:18
Witam!!!
Chciał bym pomuc lecz niestety nie potrafię. Też focę F70, też się "błyszczy" ale z gumą nie mam absolutnie żadnych problemów. No poza drobniutkimi jej brakami. W ogule żadnych problemów z tym sprzętem. Jedynie jak u art44 rozpadła mi sięklapka od baterji. Widać to normalne.
Czekam z niecierpliwością na wyjaśnienie tej zagatki.
Chcę wiedzieć jak siętego ustrzeć.
(http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=2723)