PDA

Zobacz pełną wersję : SB-900 i połącznie z zachowaniem komunikacji z body (d3000)

Majkell
13-08-2010, 23:20
Witam.
Chciałbym połączyć jakoś body d3000 z lampą SB-900, ale tak aby lampa zachowała wszystkie funkcje, które ma dostępne na sankach aparatu. Nie chce jej wyzwalać przez foto-celę. Moim pierwszym pomysłem jest przewód synchronizacyjny i-ttl click (http://allegro.pl/item1180445708_kabel_synchronizacyjny_i_ttl_nikon_ 5_metrow_wawa.html), oczywiście fajniej by było bezprzewodowo, ale nie mogę znaleźć w ogóle radia z odbiornikiem i-ttl. Czy ten przewód spełni moje oczekiwania? Czy może macie jakiś wypróbowany(5m).
Pozdrawiam

Marcin Borkowski
13-08-2010, 23:30
jak kabel, to wolałbym taki 'rozciągliwy', gdy będziesz chciał mieć lampę blisko aparatu, np. w ręku te pozostałe ok 4m kabla będą ci cię plątać pod nogami. mam nadzieję że zrozumiałeś co chciałem powiedzieć :)

c0lin
13-08-2010, 23:34
Heja. Ja używałem zamiennika SC-28 Nikon kupowany w fototipie 5m, przenosi cala automatykę tyle ze po krótkim czasie zaczął mnie denerwować ten kabelek i przesiadłem się na radiowy wyzwalacz i zabawa w manualu...
chyba każdy musi się potknąć o kabel żeby w końcu kupić radio :P
Pozdr.

Majkell
13-08-2010, 23:42
jak kabel, to wolałbym taki 'rozciągliwy', gdy będziesz chciał mieć lampę blisko aparatu, np. w ręku te pozostałe ok 4m kabla będą ci cię plątać pod nogami. mam nadzieję że zrozumiałeś co chciałem powiedzieć :)

Rozumiem o co chodzi, wiesz zawsze można kupić dwa (jeden długi drugi krótki) bo jeszcze chciałbym do bracketu.

Heja. Ja używałem zamiennika SC-28 Nikon kupowany w fototipie 5m, przenosi cala automatykę tyle ze po krótkim czasie zaczął mnie denerwować ten kabelek i przesiadłem się na radiowy wyzwalacz i zabawa w manualu...
chyba każdy musi się potknąć o kabel żeby w końcu kupić radio :P A na marginesie jakie radio masz?
Pozdr.

Właśnie zależy mi żeby automatykę przenosił, a jeśli na sankach miałbym jedno sb-900, a na ziemi drugie to te założone na sankach steruje z pełną automatyką tym drugim? Ewentualnie jakieś radio z przenoszeniem automatyki coś o pixel słyszałem, ale nie wiem zupełnie gdzie to kupić. A na marginesie jakie radio masz, droga taka zabawka?

c0lin
14-08-2010, 00:07
A na marginesie jakie radio masz, droga taka zabawka?

YONGNUO RF-602 Oczywiście nie przenosi automatyki... koszt ok 150 zecisza, cena z all

Majkell
14-08-2010, 00:09
Jeszcze korzystając z okazji tryb na szybszych czasach synchronizacji z lampa. FP mogę uzyskać na d3000 i sb-900 nie wiem czy to od puszki zależy, czy od lampy. Kurcze może i taki odbiornik byłby lepszy zastanowię się nad tym :D

c0lin
14-08-2010, 00:24
Jeszcze korzystając z okazji tryb na szybszych czasach synchronizacji z lampa. FP mogę uzyskać na d3000 i sb-900 nie wiem czy to od puszki zależy, czy od lampy. Kurcze może i taki odbiornik byłby lepszy zastanowię się nad tym :D

Pierwsza strona w góglu "The D3000 does not support Auto FP high speed flash sync" i tu nasuwa się pytanie czy do aparatu została dołączona instrukcja obsługi? Tam wszystko przyjacielu jest napisane :)

Majkell
14-08-2010, 00:31
Chciałem się upewnić na 100 %. Dziękuje serdecznie za odpowiedzi, podpowiedzi ;) Mogę spać spokojniej, a może i nie bo wciąż rozmyślam co wybrać, ale to już mój wybór zależny od potrzeb i wygody. Pozdrawiam :)

adolfik9501
14-08-2010, 12:12
Witam.
Chciałbym połączyć jakoś body d3000 z lampą SB-900, ale tak aby lampa zachowała wszystkie funkcje, które ma dostępne na sankach aparatu. Nie chce jej wyzwalać przez foto-celę. Moim pierwszym pomysłem jest przewód synchronizacyjny i-ttl click (http://allegro.pl/item1180445708_kabel_synchronizacyjny_i_ttl_nikon_ 5_metrow_wawa.html), oczywiście fajniej by było bezprzewodowo, ale nie mogę znaleźć w ogóle radia z odbiornikiem i-ttl. Czy ten przewód spełni moje oczekiwania? Czy może macie jakiś wypróbowany(5m).
Pozdrawiam

1. Radio z przeniesieniem iTTL - wątek tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=125662).
2. Kabelek TTL - lampa działa tak samo jak na stopce. Lampa master na kabelku/stopce (np. SB800/900 M58AF1/Di866) może sterować lampą slave zdalnie w CLS/AWL (SB600/800/900/M48/M58/Di866).
3. Jak już wyżej wspomniano tryb AutoFP/HSS zależny jest tak od lampy jak i od body (obecnie od D90 wzwyż).

Decyzja należy do Ciebie, tylko przeczytaj najsampierw wątek o Pixelach.

Majkell
16-08-2010, 13:13
Zamówiłem 5m przewodu i-ttl, ale nie prostego tylko w spirali. W piątek będzie u mnie i wtedy będę mógł coś powiedzieć na ten temat. Pozdrawiam.

adolfik9501
16-08-2010, 13:22
Zamówiłem 5m przewodu i-ttl, ale nie prostego tylko w spirali. W piątek będzie u mnie i wtedy będę mógł coś powiedzieć na ten temat. Pozdrawiam.

5 m jako rozciągnięty, czy luźny? Jak rozciągnięty to spory balast potrzeba będzie by w takiej pozycji został :)

Majkell
26-08-2010, 22:56
5m ma jak się go rozciągnie, w stanie spoczynku nie wiele zajmuje. Pracowałem z nim już raz jak potrzebowałem zdjęć lokalu do strony internetowej i muszę powiedzieć - cieszę się że go kupiłem. Czy to lampa jest na statywie, czy u Pani pomocnik w ręce to jest dobrze. Następną zmianą będzie jedynie przejście na bezprzewodowe wyzwalanie z przenoszeniem i-ttl, ale to kiedyś w przyszłości.