Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem przy przenoszeniu nef z aparatu

PeterWolf
13-08-2010, 14:02
Taki nietypowy problem mnie dziś dopadł i nie bardzo wiem co z tym zrobić:

Z D80 zrzucałem nefy na laptopa i oglądałem VievNX - było ok.
Wróciłem do domu i przekopiowałem te nefy z laptopa pendrivem na komp stacjonarny gdzie mam Capture NX2.
I tu zonk: w każdym folderze oba te programy widza pierwsze 13-14 plików a reszty nie (jest pusta miniaturka a przy próbie otarcia komunikat cannot file coś tam). Tak jakby te pliki zostały zmienione. Do tej pory nie miałem z tym problemów, niedawno zmieniłem kompa i przy bezpośrednim zrzucaniu z karty też nie było problemu. Na tym lapku jest Vista, na stacjonarnym XP. Oczywiście przeinstalowywałem oba programy, wywaliłem wpisy z rejestru. Dalej to samo.
Czyżby coś nadpisywało nefy?

miron19j
13-08-2010, 14:10
Taki nietypowy problem mnie dziś dopadł i nie bardzo wiem co z tym zrobić:
a może wystąpił błąd zapisu? Może jakiś program w tle (antywirus? antyspybot?) przerwał/zakłócił transmisję/zapis? Może pen jest walnięty?

stig
13-08-2010, 14:12
A skopiuj/przenies kilka tych niewidocznych plikow do nowego katalogu, i wtedy zajrzyj do niego.
Rozmiary pliko niewidocznych zdjec sa mniej wiecej takie same jak tych widocznych?
Wyczysciles cache NXa?
Probowales te niewidoczne otwierac innymi programami?
Wystaw jakiegos problematycznego NEFa, to sprawdzimy co z nim jest.

PeterWolf
13-08-2010, 14:32
A skopiuj/przenies kilka tych niewidocznych plikow do nowego katalogu, i wtedy zajrzyj do
niego.
Bez zmian

Rozmiary pliko niewidocznych zdjec sa mniej wiecej takie same jak tych widocznych?
Tak, mają tyle ile powinny.

Wyczysciles cache NXa?
Nie, a gdzie to się robi?

Probowales te niewidoczne otwierac innymi programami?
Viev NX i CNX2 - w obu jest to samo, zatem zakładam błąd przy kopiowaniu. Spróbuję to jeszcze raz z laptopa wrzucić na kartę albo przenieść przez CD zamiast pendrive.
Zapomniałem dodać że na laptopie działają ok, czyli tam gdzie były zrzucone pierwotnie.

miron19j
13-08-2010, 14:44
Zapomniałem dodać że na laptopie działają ok, czyli tam gdzie były zrzucone pierwotnie.
to by wskazywało na jakiś błąd z penem

PeterWolf
13-08-2010, 19:48
to by wskazywało na jakiś błąd z penem
I tak chyba było. Przerzuciłem foty jeszcze raz przez aparat i działa. Pen albo wejście USB w lapku. Dzięki za sugestie.