Zobacz pełną wersję : problemy z AF na roznych polach AF :/
Witam
Mam pytanie do ludzi siedzących w temacie. czy jest możliwe żeby puszka miała odchyłki na rożnych polach AF? pierwszy raz sie z tym spotkałem. prawa strona pól AF (patrzac w wizjer) ustawia ostrość w "punkt" no z może z delikatna odchyłką w stronę BF. lewa strona ma ewidentnie BF natomiast centralny punk ma FF do tego stopnia ze punkt na którym łapie się ostrość jest na granicy ostrości.
pozdrawiam Remik
Jest to możliwe. AF może być skorygowany źle. Nachylenie go nieodpowiednio w jednej płaszczyźnie może powodować sypanie się wszystkich punktów. Jaka puszka?
d80. no to leci do podstępnych . qrde. najdziwniejsze jest to ze do niedawna było wszystko ok
Głowy nie dam, ale czy D80 nie ma mechanicznej regulacji AF jak D300? Bo jeśli ma to można by kombinować, albo ktoś lub cos już pokombinowało i AF sypnął się. Poczekaj jeszcze na opinie innych ;)
mechaniczna, ma tylko ze ja ten sprzęt mam od nowości wiec odpada regulacja domowymi sposobami.
Ja bym się pokusił, bo z tego co zauważyłem ze schematów jak wyglądają te imbusy to i moje D3000 nawet ma. Jeżeli bedziesz dokładnie wiedział jak go "odchylić" to może to wyjść nawet lepiej i oszczędniej czasowo niż wysyłka na po(d)stępu ;)
Skoro do niedawna było OK, to nieśmiałym i z deka śmisznym stwierdzeniem może być to, że śrubki dostały luzu :D
andrstac
13-08-2010, 11:15
Głowy nie dam, ale czy D80 nie ma mechanicznej regulacji AF jak D300? Bo jeśli ma to można by kombinować, albo ktoś lub cos już pokombinowało i AF sypnął się. Poczekaj jeszcze na opinie innych ;)
Każda puszka ma. polecam wątek:klik (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=154292)
Właśnie z tego obrazka skorzystałem i sprawdziłem powyżej że mam to i w najsłabszym modelu nikonowskim
jesli dostaly luzzu :) to tym bardziej musi poleciec do pdstepnych. dzwonilem do serwisu (nawet fona odbieraja) i dowiedzialem sie ze taka usluga kosztuje około 90zl. przy okazji gumy sobie przykleje, znaczy sie gumeczke. wyśle ale po sezonie, puszką można robic zdjęcia zwłaszcza szerokim katem, tam sie takich rzeczy jak BF czy FF nie zazna. generalnie dziwna sprawa, juz nie wiem co jest przyczyna. bo w d300 musze wyregulowac mikroregulacja bo tez ma nezly FF natomiast na d50 celuje idealnie. i teraz zastanawiam sie czy to przypadkiem nie ejst tak ze puszki sa ok tylko szklo ma FF a w d50 puszka ma BF szklo FF i sie wyrównuje. dziwaczna sprawa
dla wyjaśnienia test robiłem na 50mm f1,8
Test na statywie? Możliwe że szkło moze źle ostrzyć. Ale skoro to 50/1.8 to jest napędzana z body...
andrstac
13-08-2010, 11:25
Może kiedyś Nikon uraczy choćby w profi korpusach takim ficzerem jak mają Olympusy w średniej półce: mikroregulację AF dla każdego punktu i dla skrajnych ogniskowych w przypadku szkieł zmiennoogniskowych - bajka.
tak test na statywie. tylko ze te testy statywowe czasem maja sie nijak do tego co sie dzieje podczas robienia normalnych zdjec.
robie testy, i stwierdzam ze podobnie, a moglbym nawet pokusic sie o stwierdzenie ze identycznie zachowuje sie d300 po wylaczeniu mikroregulacji. w takiej syuacji bede musial sprawdzic na innej 50 jak sie zachowuje. albo mam 2 body rozjechane do FF (d300, d80) albo jedno body rozjechane do BF (d50)
edit: a co do 50. niewazne czy jest sterowana z silnika puszkowego czy tez swojego. szklo moglo dostac luzy i samo sie rozjechac.
Regulacja śrubą mimośrodową zmienia płaszczyzny góra/dół. Nie ma wpływu na lewo/prawo.
Albo lustro jest skręcone, albo cały moduł AF.
Jeżeli jest do 50/1.8 to nie ma własnego silnika. 50/1.4 AF-S ma.
Grand ja to wiem, mi chodzi o to ze niezależnie czy obiektyw jest z własnym silnikiem czy tez bez może dostać luzy od użytkowania. i dzieki tym luzom szklo zaczyna nie trafiac tam gdzie trzeba.
jestem po testach z innymi szklami... podpinalem znajomego 50/1,8 sigme 30/1,4 i to samo. ewidentnie puszka. co najdziwniejsze d300 zachoduje sie w identyczny sposob i musze ja regulowac mikroregulacja. teraz tak sie zastanowilem czy moze to nie jest wina ktoregos z moich szkiel ze tak rozregulowal mi puszki. czy to jest mozliwe? tez mnie zastanawia czy jest to mozliwe ze puszka samoistnie potrafi sie rozjechac? jest ktos w stanie mi na to pytanie odpowiedziec? dzieki i pozdrawiam. A jeszcze jedno, czy ktos z Was wysylal puszke do regulacji? ile cos takiego moze trwac?
pozdrawiam i dzieki Remik
Jeżeli to szkiełka z procesorem, to może zdarzyć się wszystko ;) Ale byłby to chyba pierwszy taki przypadek
ha, zawsze wiedziałem że inne pola to zło ;)
tak poważnie to ja chyba jakiś dziwny jestem, bo przełączałem pola z centralnego może ze dwa razy przez kilka lat, zawsze mam centralne ;)