Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Moje pierwsze próby z ND 400
StachersDTR
12-08-2010, 17:01
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img18.imageshack.us/i/17028877.jpg/)
Swoją drogą, czy to normalne, że ten filtr daje niebieski, zimny zafarb?
A jakiej firmy masz filtr? Będę pamiętał, żeby takiego nie kupić ;) Wyszedł spory szum na zdjęciu. O ile kadr ok, to jednak światło i pora chyba nie najlepsze wg mnie. Mało tego "rozmycia", a chmura w LG psuje chyba wszystko.
StachersDTR
12-08-2010, 17:16
I tu Cię pewnie zaskoczę, bo to czczona przez wszystkich Hoya;)
Rozmycia mało bo fali praktycznie "niet".
Co do światełka, to może i nie było takie najgorsze- bez filtra było na pewno cieplejsze.
Poza tym na tym zdjęciu ustawiłem się twarzą do słońca. Mam inne kadry ze światłem zza pleców, na których kolorystyka gra nieco lepiej. Jutro obrobię i wrzucę.
Aczkolwiek denerwował mnie fakt że przez 9 dni pobytu, każdego dnia powietrze było bardzo "ciężkie" z jakby lekką mgiełką.
Wielka szkoda, że nie było fal, bo taki filterek zagrałby właśnie główną rolę, a tutaj tego nie ma. Pewnie lepiej by wyszło bez filtra.
A swoją drogą ja tam hoyi nie czczę :) Jak na razie mam BW i heliopana ;)
No i typowy dla HOYI zafarb na niebiesko, WB do poprawki, kadr tez i walcz dalej
Pershing
12-08-2010, 17:46
Dobra Hoya nie jst zła, daje lekki zafarb, ale spokojnie do skorygowania w PS-e czy NX-ie, ale tak jak koledzy wyżej wspomnieli do zabaw z Hoyą czy też innymi tego typu filtrami potrzebne są odpowiednie warunki. Wtedy jest efekt, tu niestety byłoby lepiej bez zabaw, ale rozumiem, że przecież kiedyś trzeba popróbować.
Fota wydaje się wybitnie niedoświetlona i potem targana z ciemnicy ;).
Zafarb zafarbem, zawsze można to później skorygować :).
Ja tam naprawdę nie wiem o co Wam chodzi z tym zafarbem u Hoyi :)
Wszystko kwestia ustawienia WB.
Tutaj za duże szumy są i jest zbyt ciemno.
Prawdę mówiąc, to nie widzę zasadności użycia tego filtra w takich okolicznościach.
borregaard
12-08-2010, 21:29
Prawdę mówiąc, to nie widzę zasadności użycia tego filtra w takich okolicznościach.
Też prawda...
Dobry materiał na B&W, a jeśli chodzi o zafarby to kwestia do opanowania.Tez miałem z tym na początku mały problem,ale po lekturze kilku wątków na forum, problemu nie ma.
StachersDTR
12-08-2010, 22:11
Co do warunków zgodzę się ze pokazałem nie ten kadr, mam inne w których użycie filtra z pewnością będzie uzasadnione.
Jak byście mogli mi tylko podpowiedzieć co do BW, mianowicie staracie się ustawić już na aparacie na etapie pstrykania, czy bawicie się później na kompie?
Co do warunków zgodzę się ze pokazałem nie ten kadr, mam inne w których użycie filtra z pewnością będzie uzasadnione.
Jak byście mogli mi tylko podpowiedzieć co do BW, mianowicie staracie się ustawić już na aparacie na etapie pstrykania, czy bawicie się później na kompie?
gdybyś tak zaczął komentarz to zapewne dostałbyś sensowną odpowiedż ale juz wiesz że dla ND400 nie wystarcza każdy dzień, ale tak jak w każdej fotografii światło to priorytet, niezależnie co się ma na słoiku - z opowiadań wiem ze temeratura barwowa przy wywołaniu idzie ostro do góry, ale na to powinieneś wpaść sam przy ustalaniu WB na zasadzie prób i błędów, zawsze jednak możesz zapytać o szczegóły kilkunastu liderów tej formy uprawiania fotografii na forum :)
StachersDTR
12-08-2010, 22:59
gdybyś tak zaczął komentarz to zapewne dostałbyś sensowną odpowiedź ale już wiesz że dla ND400 nie wystarcza każdy dzień, ale tak jak w każdej fotografii światło to priorytet, niezależnie co się ma na słoiku - z opowiadań wiem ze temperatura barwowa przy wywołaniu idzie ostro do góry, ale na to powinieneś wpaść sam przy ustalaniu WB na zasadzie prób i błędów, zawsze jednak możesz zapytać o szczegóły kilkunastu liderów tej formy uprawiania fotografii na forum :)
Znam dwa mądre powiedzenia. Pierwsze brzmi :człowiek uczy się na własnych błędach, drugie natomiast mówi że kto pyta nie błądzi. I tak staram się korzystać z obu ludowych mądrości na przemian;)
Na zakup filtra zdecydowałem się w ostatniej chwili przed wyjazdem. Nie zdążyłem go przetestować, i na domiar złego nawet o nim nie poczytałem. Do tego nie zabrałem ze sobą lapka więc nie mogłem nawet na bieżąco podejrzeć fotografii- tyle odnośnie usprawiedliwienia;)
Ja tam naprawdę nie wiem o co Wam chodzi z tym zafarbem u Hoyi :)
Wszystko kwestia ustawienia WB.
Tutaj za duże szumy są i jest zbyt ciemno.
Ja tak samo stwierdzam ,ze duzo zalezy od ustawienia WB w aparacie , jak to jest dobrze ustawione to pol sukcesu !