Zobacz pełną wersję : zomik czy stałka oto jest pytanie ;) tak, tak to możliwe :)
robin102
11-08-2010, 21:11
Katastrofa normalnie :) potrzebuje kupić tele czyli minimum 180mm. W konkursie do mego portfela startuje 80-200 f2,8 AF-D oraz stałka 180mm f2,8.
Główne kryterium to celność AF na korpusach D700, D300, F100 oraz ostrość na pełnym otworze.
Ze szkłami 80-200 miałem okazje wnikliwie się zaznajomić z dwoma udanymi egzemplarzami które jednak mydliły blisko max ogniskowej.
Stałkę 180mm znam tylko z TV ;)
Prośba do kolegów i koleżanek którzy mieli rzeczone obiektywy. Który jest ostrzejszy na f2,8 i celniej ogniskuje, szybciej ostrzy ?
uniwersalność zoma nie jest dla mnie argumentem
dziękuje z góry za poradę
mateo912
11-08-2010, 21:14
180 będzie raczej ostrzejsza od 80-200 AF raczej podobny (na d700 dość szybki)
80-200 przy min odległości ostrzenia jest praktycznie nieużywalny na 2,8 ale już powyżej 1,5m-2 jest ok przynajmniej tak było w sztuce do której mam dostęp.
180 2,8 jest lepsze. Jesli nie ma ciśnienia na zoom, to jest dobrym wyborem:) Nie słyszałem o kłopotach BF FF ze szkłem 180 2,8
Ja bym nie miał dylematu, mam 180/2,8 i jedyne co bym rozważał - ale bez przekonania - w jego miejsce to 70-200 VRII. To naprawdę wspaniałe optycznie szkło.
robin102
11-08-2010, 21:34
Kurde, a którą wersję 180 mm ? od jakiej numeracji serii ?
Jakoś bliżej mi do tego rozwiązania bo raz, że trochę taniej, dwa, że stałka jest mniejsza i lżejsza.
Wystarczała mi do tej pory 85mm, ale jak poganiałem się po polach i bagnach za młodymi ze szkłem kolegi Slonia ( nik Slon) to stwierdziłem, że do moich plenerków jednak długie szkło jest konieczne.
Photoartbox
11-08-2010, 21:38
Kurde, a którą wersję 180 mm ? od jakiej numeracji serii ?
Jakoś bliżej mi do tego rozwiązania bo raz, że trochę taniej, dwa, że stałka jest mniejsza i lżejsza
Wszystkie z AF sa optycznie takie same. Sa gladkie i chropowate, te ostatnie sa nowsze. Ja mam chropowata "N", czyli bez "D", szkielko jest miodne. :) Tu masz wszystkie - http://kenrockwell.com/nikon/180mm-history.htm
Witajcie witajcie, mam takie pytanko, za parę dni kupuję d700 i stoję przed wyborem obiektywu portretowego używalnego hmm w studio, plenery z modelkami i ślubne polecacie nikkora 180 f2,8 tutaj link: http://imfoto.pl/produkty/1565/nikkor-af-180mm-f28d-ifed.html < dokładnie tego chciałbym kupić czy może dopłacić troszkę i wziąć Nikon AF DC-NIKKOR 105mm f/2D ? z nikonem d80 pracowałem na 50 i 85 nie mam aż takiego porównania.. widziałem sampelki z 180 i są miodne... Podpowiedzcie co robić! pozdrawiam..
uniwersalność zoma nie jest dla mnie argumentem
oj, kolega chyba już podjął decyzje...:wink:
Robinie, powiem ci tylko tyle, że ja znalazłem po dość długim czasie godnego, znaczy się lepszego zastępce 180, to 70-200VRII, reszta szkieł jest gorsza (poza 80-200 AF-S ale tutaj już ciężko kupić w idealnym stanie tak by się nie martwić o silnik)
robin102
13-08-2010, 15:19
Robinie, powiem ci tylko tyle, że ja znalazłem po dość długim czasie godnego, znaczy się lepszego zastępce 180, to 70-200VRII, ........
No baaaa świadom tego jestem, że nigdy nie ma tak dobrze żeby nie mogło być lepiej. Szkło które masz jest dla mnie za drogie i za cenne by było z nim po polach biegać, a i kto by za to płacił :)
na dziś nadal jestem w rozkroku zoma czy stałka, ciśnienia nie ma wiec myślę powolutku
robin, jeśli masz "ganiać się po polach i bagnach za młodymi" weź również pod uwagę wagę i gabaryty szkła
ze 180-tką nawet nie poczujesz wieczorem, że miałeś jakąś robotę:-)
robin102
13-08-2010, 16:06
To jest argument zwłaszcza, że ja minimalizuję ilość i wagę sprzętu, ale stałkę może być trudniej potem odsprzedać, bo wiadomo obiektyw bez kręcenia to nie obiektyw ;) a bardziej serio to na f2,8 musi byś ostrzej ;)
RomanZWrocławia
13-08-2010, 16:56
Prośba do kolegów i koleżanek którzy mieli rzeczone obiektywy
miałem 80-200 D ED, miałem do testów 80-200 AFS , miałem 180/2,8 - mam 70-200 VR II - bo uniwersalność zooma jest dla mnie kluczowym argumentem.
Który jest ostrzejszy na f2,8 i celniej ogniskuje, szybciej ostrzy ?
180 jest ostrzejsza na pełnej dziurze od 80-200 szczególnie od starszej wersji. Różnice w stosunku do 80-200 AFS są pomijalne, 70-200 Jest od 180 ostrzejszy, bardziej "analityczny" ale nie jest to w żadnym przypadku druzgocąca różnica. Z pewnością pomijalna przy robieniu odbitek. Wszystkie zoomy lepiej pracowały pod ostre światło od 180.
Ze 180 nie było żadnych problemów z ostrzeniem z D200 i D700, i w sieci brak sygnałów o takich problemach. 180 ostrzy wolniej od zoomów z silnikami, i chyba odrobinę wolniej od 80-200 D ED.
podsumowując: w kategorii jakość bez kompromisów/cena 180 to szkło nie do przebicia. Absolutnie rewelacyjna jest wielkość i ciężar tego szkła. Dla mnie jedynym powodem pozbycia się 180 był zakup 70-200 VR II. W innym przypadku bym się go nie pozbył.
robin102
15-08-2010, 18:56
Romanie dzięki za rzeczowe rozjaśnienie, ale tylko trochę mi się rozjaśniło boooooo :(
przeglądam testy na rozdzielczość na stronie
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/252-nikkor-af-80-200mm-f28d-ed-review--test-report?start=1
oraz
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/226-nikkor-af-180mm-f28-if-ed-review--test-report?start=1
i jakoś kruca bomba nie wynika z nich że stalka na na długim końcu ;) jest ostrzejsza niż zom na 200mm, wręcz przeciwnie :(
Zoma 80-200 używałem 2 sztuk w sumie i nie zachwycały mnie ostrością na pełnym otworze, trza było zamykać do f4,5 nie wspominając, że jeden na długim końcu dostawał FFa
tak tak sam wiem, że testy można sobie o kand du.. potłuc ALE ALE może jednak coś w tym jest, może ta stałeczka za bardzo gloryfikowana jest przez moją brać stałkolubców, a może testerzy mili kulawy egzemplarz
Photoartbox
15-08-2010, 19:12
Robin, kilka z ostatniej wycieczki, oczywiscie wszystkie na F2.8 (D700+AF180/2.8N) jesli chcesz NEF-y daj znac;) Testy-sresty;)
http://farm5.static.flickr.com/4101/4894036407_7bcc86877a_b.jpg
http://farm5.static.flickr.com/4098/4894295886_0f3d63fe7e_b.jpg
http://farm5.static.flickr.com/4143/4894036835_7605a413a7_b.jpg
Golab mocno kropowany:)
http://farm5.static.flickr.com/4096/4894036631_ce3ebb8f5b_b.jpg
kruszyna
15-08-2010, 21:04
Drogi Robinie miałem do Ciebie napisać jak Cie zobaczyłem na Hiszpańskim weselu jak sobie poczynałeś. Nie chciałem zaczepiać/przeszkadzać w robocie i miałem napisać przy pewnej okazji:) Masz mnie nawet na zdjęciu:D Oczywiście zachowałem się profesjonalnie i nie spojrzałem Ci w szkiełko kiedy to we mnie mierzyłeś aby wyszło możliwie naturalnie hehe. Ale tak poza Ot to znam szkło Słonia i mam egzemplarz 180tki u siebie więc jak chcesz na testy to możemy się zgadać popatrzysz co i jak i sam się przekonasz. Jakość na d700 jest super przy 2.8. Daj znać jak chcesz po testować.. Znam już twój tryb pracy bo widziałem:D i stwierdzam że zoom będzie mniej poręczny i będzie wadą jeśli tak możemy nazwać noszenie ciężkiego taboru. A szkło Słonia też piękne ale jak nie zależy na zoomie to śmiało z tą 180tką. Pozdrawiam
robin102
15-08-2010, 21:45
Photoartbox dzięki za poglądowe kadry, czy pierwszy nie jest ciut za mocno pod ostrzony po zmniejszeniu ?
Oczywiście zachowałem się profesjonalnie i nie spojrzałem Ci w szkiełko kiedy to we mnie mierzyłeś aby wyszło możliwie naturalnie hehe....
Dzięki dzięki za zrozumienie, zestresował bym się jeszcze bardziej bo zadanie nie było łatwe, ciemno jak w du.. u eskimosa, najciemniejszy lokal w mieście, ale jakoś dało rady :)
Co do szkiełka to całkiem prawdopodobne, że we wtorek będę w Bielsku wiec może bym wpadł.
EDIT - zdj usunięte na prośbę robina.
kruszyna
15-08-2010, 22:01
Tak warunki były kiepskie to fakt. Ale dałeś radę.. Widziałem jak się luzujesz przy robocie i jak podchodzisz do tematu i wiedziałem że lipy nie będzie. Choć zdjęć jeszcze nie widziałem, może jeszcze nie oddane, jakoś nie miałem czasu się zainteresować.. A na tych od Ciebie nawet siebie zobaczyłem:D Jeśli mówimy o Bielsku Podlaskim to nie ma problemu. Musisz podać o której godzinie byś był i czy mam wsiąść do pracy szkiełko czy spotkamy się w innych okolicznościach. A jak chcesz to pracuje w firmie która ma oddział w Białym i mogę tam zapodać i tam sobie się pobawisz jak chcesz. Zresztą jestem dość często tam. Zresztą tak sobie myślę że ciśnienia nie masz już zapewne na ten rok.
Photoartbox
15-08-2010, 22:05
Photoartbox dzięki za poglądowe kadry, czy pierwszy nie jest ciut za mocno pod ostrzony po zmniejszeniu ?
Wszystke byly ostrzone tak samo, wiec jesli pierwszy ciut za mocno, to i reszta ciut;) Dlatego napisalem, ze jak chcesz, to sluze NEF-ami. Oczywiscie jesli masz mozliwosc przestrzelic szkielko osobiscie, to juz w ogole najlepiej, sam sie przekonasz, ze jest ostre do bolu;)
jak bedziecie sie umawiali, to ja moge zaoferowac zumika do testow ;)
kruszyna
15-08-2010, 22:31
jak bedziecie sie umawiali, to ja moge zaoferowac zumika do testow ;)
To może wspólne bro i wyciągniemy jakieś wnioski hehe
bialogardzianin
16-08-2010, 08:58
robinie102, przestrzel to szkiełko porządnie na dwóch korpusach, nie rozmawiaj z kruszyną, nie pij browara, tylko strzelaj foty, najlepiej na łódce z żonką w roli głównej. ;) Rockwell niby chwali szkło, ale wspomina coś o błędach z F100.
EDIT: no i jeszcze ten fragment ważny:
"...If buying used, watch out for filthy rear aperture blades. This lens has no glass behind the diaphragm, so if you are buying a lens from a professional photographer he probably got all sorts of crap on those blades that he cannot clean off. Have a close look; if they are filthy they can get stuck and give overexposures that will ruin your photos..." pzdr
kruszyna
16-08-2010, 10:30
nie pij browara, tylko strzelaj foty, najlepiej na łódce z żonką w roli głównej.
Hrrrr.... rrr najgorzej że to prawda:D
No może poza łódką, chyba że będzie to długa łódka bo nie tylko portretem z bardzo bliska człowiek żyje:P
robin102
16-08-2010, 14:49
No cóż zdecydowałem się na 180mm na naszej giełdzie od kolegi Dziulas
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=154681
kasa przelana, czekam na to cudeńko
Podziel się Robinie samplami i wrażeniami jak już dojdzie ;)
bialogardzianin
16-08-2010, 14:56
No cóż zdecydowałem się na 180mm na naszej giełdzie od kolegi Dziulas
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=154681
kasa przelana, czekam na to cudeńko
"Założenie wątku typu co wybrać, podjęcie decyzji i zakup sprzętu foto na forumowej giełdzie, zobowiązują autora wątku do niezwłocznego opublikowania sampli tematycznych (sesja zdjęć pozowanych w plenerze) celem pochwalenia się"- nie pamiętam, który to pkt regulaminu. ;)
EDIT:S4INT mnie ubiegł. ;)
alpaczino
17-08-2010, 21:46
No cóż zdecydowałem się na 180mm [...], czekam na to cudeńko
Gratuluję - bardzo dobry (bo m.in. lekki ;-)) wybór.
robin102
17-08-2010, 22:06
A dziękuje dziękuje, wraz z 85mm powinny tworzyć udany duecik. Jak się nie sprawdzi to wrócę do pomysłu z na zomem :)
alpaczino
18-08-2010, 19:04
A dziękuje dziękuje, wraz z 85mm powinny tworzyć udany duecik. Jak się nie sprawdzi to wrócę do pomysłu z na zomem :)
Już miałem nabyć drogą kupna 70-200VRII... ale kupiłem 135DC i właśnie przedmiotowy 180 i jestem z tego wyboru zadowolony. 8)
bialogardzianin
18-08-2010, 19:30
Już miałem nabyć drogą kupna 70-200VRII... ale kupiłem 135DC i właśnie przedmiotowy 180 i jestem z tego wyboru zadowolony. 8)
135DC używka czy nowy? Zdrowy czy trzeba korygowac puszkę? Mydło na f/2 czy klarowny? :)
alpaczino
18-08-2010, 20:26
135DC używka czy nowy? Zdrowy czy trzeba korygowac puszkę? Mydło na f/2 czy klarowny? :)
Nowy (ABFOTO); "chory" - trzeba wprowadzić korekcję +17; jestem zadowolony z f/2.
Od siebie dodam, że aberracje chromatyczne tzw. wzdłużne (w bokeh'u) są widoczne, ale to nie przeszkadza w portretach, moim zdaniem może nawet "pomaga".
Zaraz po kupnie miałem problemy z "pływającym" FF - bardzo dziwna sprawa (wg mnie nie była to wina obiektywu), ale znalazłem sposób i jest dobrze (szczegóły znajdziesz w innym wątku).
Podsumowując - jestem bardzo zadowolony z zakupu - spełnił wszystkie, moje oczekiwania.