PDA

Zobacz pełną wersję : Dlaczego kasuję EXIF?

AsKier
11-08-2010, 18:10
Tak mnie naszło...

dlaczego kasujecie (jeśli kasujecie) dane EXIF ???

pytam ponieważ jestem zdania, że pozostawienie go pomaga "uczącym się" i nie tylko...

reasumując jest przydatne...imho ;)

sam mam zainstalowany dodatek do firefoxa i notorycznie podglądam jaki czas, jakie f/, jakie iso itp itd....

:wink:

grudzinsky
11-08-2010, 18:20
jak zapisuje fote to mi automatyczie exif leci w kosmos. plik wazy 60kb, a nie 500kb i szybciej sie laduje ;)

swider
11-08-2010, 19:29
Ctrl+Alt+Shift+S i exif leci w kosmos z automatu -- nic na to nie poradzę :)

Gurgul99
11-08-2010, 19:57
A nie jest przypadkiem tak, że co niektórzy kasują exif, żeby początkujący, jak ja, nie podejrzeli warsztatu?
No, szczerze panie i panowie.

GeparD
11-08-2010, 19:59
sadzisz ze jak podam ci, ze zdjecie zrobilem d80, obiektywem 30mm na przyslonie 2.0 to podgladasz moj warsztat?
jest masa stron gdzie fotorafowie umieszczaja swoje albumy, blogi bez usuwania exif albo wrecz ze szczegolowym wyszczegolnieniem parametrow

teoria to nie wszystko...

Władca Pixeli
11-08-2010, 20:02
sadzisz ze jak podam ci, ze zdjecie zrobilem d80, obiektywem 30mm na przyslonie 2.0 to podgladasz moj warsztat?
Wiele osób jest przekonanych, że to wystarczy :mrgreen:

Andre
11-08-2010, 20:05
Niektóre programy do obróbki zapisują zdjęcia bez exifa.

Gurgul99
11-08-2010, 20:06
jest masa stron gdzie fotorafowie umieszczaja swoje albumy, blogi bez usuwania exif albo wrecz ze szczegolowym wyszczegolnieniem parametrow

teoria to nie wszystko...

Poznanie chociażby ogniskowej to już pewne ułatwienie albo upewnienie się, że robię dobrze.

GeparD
11-08-2010, 20:15
aha... czyli jak zrobie zdjecie swego syna wymieniona wczesniej trzydziestka to znaczy ze juz ty innym szklem nie zrobisz?
szklo dobierasz do sytuacji... to ty robisz zdjecie i ty decydujesz co na nim na byc... czy ma byc szeroko czy ma byc ciasno, z wieksza badz mniejsza glebia.
To chyba twoje zdjecie jest nie?

mcl
11-08-2010, 20:16
exif kłamie ;)
nie widać filtrów założonych na obiektyw, nie widać blendy, oświetlenia studyjnego i wielu innych rzeczy

jakoś nigdy nie potrafiłem uczyć się przez oglądanie exifów, chyba łatwiej poznać podstawy teorii i samemu zrobić kilka zdjęć przy różnych parametrach, niż kombinować z cudzymi fotami

grudzinsky
11-08-2010, 20:20
Poznanie chociażby ogniskowej to już pewne ułatwienie albo upewnienie się, że robię dobrze.

od podstaw fotografii i dobierania ogniskowych sa ksiazki. jak sie je przeczytata wtedy mozna zaczac praktykowac.
jesli Gepard uzyje 24mm przy portretowaniu to co? bedziesz uzywal tej samej ogniskowej caly czas? jesli ja uzyje "rybki" to bedziesz portretowal "rybka" tylko i wylacznie?

Gurgul99
11-08-2010, 20:20
Nie chodzi o uczenie się poprzez exif, ale o podejrzenie szczegółów, nieraz z czystej ciekawości.

GeparD
11-08-2010, 20:21
ja nie chce by mnie ktos zle zrozumial, "czytanie" cudzych zdjec jest jak najbardziej wskazane... szczegolnie tych dobrych i uczenie sie z nich... wystarczy zobaczyc gdzie obiekt fotografowany jest na zdjeciu, co go otacza a moze wypelnia caly kadr i dlaczego, czasami po cieniach mozna przewidziec jakie bylo oswietlenie itp itd.. exif to sa same suche matematyczne dane, ktore ni jak nie maja sie do tego co oddaje zdjecie

sea21
11-08-2010, 20:28
Ja zawsze usuwam exif ze względu na wagę fot. Jak ktoś chce to mu powiem jakim szkłem była robiona konkretna fota. Żaden problem. Ale jak wrzucam np. na bloga 80-100 zdjęć ze ślubu to liczy się każdy kB :) Nie każdy ma łącze 10 mega.

Slon
11-08-2010, 21:09
ten caly EXIF naprawde zajmuje takie olbrzymie ilosci miejsca? przeciez to kilka kilijek, podejrzewam ze raptem kilka bajtow...

edit:

az sprawdzilem:
PS - save to web (zdjecie o dluzszym boku 1200pixow):
-z EXIFem: 211,1 KB
-bez EXIFa: 200,06 KB

cos robie zle?

jaś
11-08-2010, 21:58
:) zdjęcia są do oglądania, a nie do czytania exifa zawsze (szczególnie w dzisiejszych czasach) można zapytać autora o szczegóły techniczne

TOP67
12-08-2010, 08:44
EXIF może być przydatny do identyfikacji autora, szczególnie w przypadku ew. kradzieży fotek. Czasem ktoś bezmyślnie wklei fotkę bez usuwania EXIF-u. Ja tam zawsze wpisuję autora (zapisuję for web za pomocą akcji), zostaje też numer seryjny aparatu.

swider
12-08-2010, 09:48
Ja tam zawsze wpisuję autora (zapisuję for web za pomocą akcji), zostaje też numer seryjny aparatu.
Ale skoro zapisujesz za pomocą opcji Save for web to exif leci w kosmos. W takim razie, gdzie Ty masz tego autora i nr seryjny?

prz3mo
12-08-2010, 09:52
Ale skoro zapisujesz za pomocą opcji Save for web to exif leci w kosmos. W takim razie, gdzie Ty masz tego autora i nr seryjny?

Autora da się zostawić, jest opcja do wyboru w oknie, przy zapisywaniu dla web.
Piszę na podstawie CS5 (choć w 4 też z tego co pamiętam była).

swider
12-08-2010, 10:03
O proszę. Ja niestety od kilku lat męczę CS3 i jestem praktycznie pewny, że nie ma takiej opcji w tej wersji... albo jestem ślepy.

TOP67
12-08-2010, 11:55
W CS3 nie było. CS4 przeskoczyłem. W CS5 jest.
Poza tym można łatwo dodać autora hurtem w dowolnym programie (a w Win 7 w zwykłym okienku eksploratora).

fIlek
12-08-2010, 12:04
A ja tam zostawiam exif. Jeśli na coś się komuś przyda, to proszę bardzo. Tłumaczenie, że oszczędza się 10kB.... trochę śmieszne - to już nie te czasy, co kiedyś. Mało kto ma łącze poniżej 1Mb, na portalach pojawiają się reklamy filmowe, dźwięk jest wszechobecny. Podejrzewam, że jednorazowa paczka danych do/z Microsoftu sprawdzająca dostępność aktualizacji waży o wiele więcej.

bth
12-08-2010, 12:09
Ja raczej nie usuwam, bo... w sumie po co? Zdarza mi się czasem podejrzeć EXIF'y u kolegów - szczególnie kiedy robiliśmy w tych samych warunkach, a np. poradzili sobie lepiej, nie zaszkodzi zobaczyć.

grudzinsky
12-08-2010, 12:23

heh nie wiedzialem, ze tak mozna ;) w PS4 jest taka mozliwosc :) ale fajnie :D ;)

jaś
12-08-2010, 12:33
EXIF może być przydatny do identyfikacji autora, szczególnie w przypadku ew. kradzieży fotek. Czasem ktoś bezmyślnie wklei fotkę bez usuwania EXIF-u. Ja tam zawsze wpisuję autora (zapisuję for web za pomocą akcji), zostaje też numer seryjny aparatu.

A to dobry pomysł muszę wypraktykować coś analogicznego!

bulinko
12-08-2010, 15:04
Ja zamieszczając zdjęcia na forum nie kasuje Exif-a, dodatkowo dołączam swoje imię i nazwisko oraz prawa autorskie do swojego zdjęcia;)

Michał Jędrak
12-08-2010, 16:12
Ja kasuję EXIFa jeśli ważny jest mały rozmiar zdjęcia. Mi wychodzą jakieś ogromne różnice pomiędzy ctrl+s (np 50kb) a ctrl+alt+shift+s (jakieś 20kb). Wygląda na to, że nawet jeśli są podane jedynie podstawowe dane exif to w pliku i tak reszta jest czymś zapełniona (dane do wydruku, jakieś tam IPTC czy coś). W końcu rozmiar 20kb to jakaś jedna strona A4 tekstu albo i więcej.

A jeśli chodzi o podpatrywanie warsztatu, to bez przesady. Wiedzą należy się dzielić i dzielą się Ci, którzy wiedzą co jest w fotografii najważniejsze:

1. Jakiś 'koleś', który nagrywa roboty, np. pracuje w agencji czy w redakcji. Liczba 'kolesiów' im większa tym lepiej.
2. Stworzony 'image' wokół własnej osoby np. popieprzona fryzura, 15 szalików na szyi itd.
3. No a na końcu są umiejętności obróbki graficznej
4. No a na szarym końcu umiejętności fotograficzne
5. Exif to taki nieznaczący dodatek.

Chcesz być wielki to zaczynaj od punktu 1 a nie od d... strony :-). Ładne zdjęcia rób dla siebie, w u sferze zawodowej nie ma to większego znaczenia. Często są przypadki, że wielki fotografik robi gniota a potem graficy się gimnastykują, żeby kichy nie było.

Ja EXIFa staram się nie kasować, bo tam jest mój copyright i inne cenne informacje.

Greg77
12-08-2010, 16:54
Wywalam exif automatycznie przy zapisywaniu do sieci.......zycie:D
Ale jak ktos chce cos wiedziec to z checia odpowiadam, zadna tajemnica a sam exif niewiele pomoze!
Czesto ratuje sie zdjecie ze zla ekspozycja a wtedy drogi poczatkujacy lepiej sie nie ucz z niego:D

AsKier
12-08-2010, 18:00
zadałem to pytanie bo mnie ciekawiło czy automat kasuje czy może sami świadomie to robicie...:)

czasami jednak warto zerknąć - nie zaszkodzi na pewno :)

BlackRoger
12-08-2010, 19:42
Ja usuwam exif żeby nikt nie widział że robię nowa puszką D4xs - potem tylko z Nikon Rumors dostaje maile żebym udostępnił chociaż rąbka specyfikacji - męczy mnie to już.