PDA

Zobacz pełną wersję : Używany kilkuletni CRT spełni swoje zadanie przy obróbce?

Aeon88
11-08-2010, 16:48
Witam,

Jako że denerwuje mnie fakt posiadania taniego LCD i braku funduszy na sprzęt do kalibracji lub na comiesięczną kalibrację tegoż monitora w odpowiedniej firmie, pomyślałem co z tym zrobić żeby zrobić to dobrze i sie nie spocić..

Poczytałem troche o porównianiu monitorów LCD i CRT jeśli chodzi o zastosowanie właśnie w fotografii, i pierwsze co mi przychodzi na myśl to kupienie CRT, bo po co mam obrabiać na LCD skoro CRT odwzorowaniem obrazu jest od LCD o wiele lepsze?

Tylko teraz nasuwa mi się pytanie, skoro CRT nowych praktycznie już nie sprzedają, a bardzo mało używanego Soniaka czy EIZO bardzo ciężko dostać, to czy kupno kilkuletniego CRT ma sens wogóle? Czy te kineskopy się nie wypalają? Jakie marki oprócz EIZO i Sony robiły dobre CRT? Czy jak kupię kilkuletni (np 8-letni) monitor CRT to będzie dalej pięknie oddawał kolory i rysował obraz czy już będzie blady jak ściana i wypalony totalnie? Bo jak CRT są genialne ale pod warunkiem że mają nie więcej niż 2 lata np. to obecnie kupowanie starszych używek mijałoby sie z celem...

Help ;)

2pompony
11-08-2010, 17:33
Parę lat temu iałem dokładnie te same dylematy... Przez lata pracowałem na przyzwoitych, crtowych MAGach, które choć nie kalibrowane - były naprawdę OK. Niestety z biegiem czasu kineskopy tych monitorów (a były różnych firm, na ogół trynitrony, choć pojawił się i diamontron Hitachi) 'siadały' - a to rozgrzewały się coraz dłużej, a to jedno z dział dawało popalić i np. przez 5 minut miałem obraz nieco na zielono, a to wreszcie, przy końcu życia kontrasty wyraźnie się osłabiały...

I też rozglądałem się zawsze za jakimś nowym, dobrym kineskopem, aż doszło do tego, że w pewnym momencie CRTków po prostu już nei było. Najpierw wpadłem w rozpacz, a potem zacząłem szukać czym by tu takiego zastąpić i padło na NECa P221W - przy okazji serdeczne dziękuję Czornemu z tego forum, który nie tylko mi to doradził, ale i skalibrował odpowiednim urządzeniem. Szczere dzięki!

I uwaga - a mówi to stary i zaprzysięgły zwolennik kineskopów i wróg LCDkowego badziewia - pracuje mi się z tym monitorem CUDOWNIE! Pod każdym względem: kolory, kontrasty, jasność, zmęczenie oczu, kwadratowy łeb - wszystko czego się obawiałem, jest tak, że lepiej nie może. Kolory cudownie dobre, jasności takie jak powinny, oczy mi się nie mączą (a spędzam wiele godzin przed monitorem, bo na nim pracuję), głowa nie boli - samo dobre.

Myślę, że teraz takich moniotrów w ludzkich cenach jest nawet więcej, niż te parę lat temu.

Reasumując - odpowiedni model, kupiony z rozwagą i skalibrowany sprzętowo jest Ci rzetelnie w stanie zastąpić nawet wysokowyczynowy kineskopowy monitor. I wiem to z autopsji, a nie teoretycznie, jako czytelnik reklam i gazetek z MM.

Aeon88
11-08-2010, 22:46
a widzisz bo to już matryca S-PVA a nie TN jak u mnie :) czas reakcji gorszy ale dla fotografa to nieistotne - liczy sie obraz :) niemniej jest to monitorek za 1400zł nówka więc narazie poszukałbym jakiegos dobrego CRT bo to dość nieplanowany zakup będzie i ciężko w tym momencie z funduszami.. Kiedyś napewno zakupię coś z S-PVA, może nawet coś z S-IPS :) ale to dalszy plan..

Teraz potrzebuję taniego rozwiązania a CRT taki jest. Pytanie tylko czy nie za szybko sie CRT wypalają żebym mógł kupić 5cio letniego i jeszcze z niego skorzystać?

bogdi64
11-08-2010, 23:09
też właśnie takowy "używany" używam, we wrocławiu były "są ?" - sklepy które sprzedają używane monitory z gwarancją (kupiłem już łącznie 3) - wszystkie działają i jestem zadowolony, zwłaszcza, że w momencie zakupu mojego della za ok 350 zł (4-latka) nowy kosztował ok 3800

Kuba
11-08-2010, 23:24
ja wciąż korzystam z crt, ostatnio jeden zaczął mi tracić ostrość więc zastąpiłem go kupionym od kumpla... za 50zł;] używam dwóch takich i moim zdaniem jak najbardziej można, oddaje zdjęcia do labu i efekt jest taki jak chcę. wiem że takie generalizowanie nie do końca ma sens bo nie wiadomo na co się trafi, ale ruletka jest mniejsza niż przy tanich lcd, które aż tak tanie nie są...

Czornyj
11-08-2010, 23:44
Zamiast kupować stare CRT lepiej poszukać używki dobrego LCD - EIZO lub NEC wyższej serii to żywotne bestie i przy odrobinie szczęścia przeżyje wszystkie dogorywające CRT-ki świata. Wprawdzie Allegro jest ostatnimi czasy mocno sczyszczone z ciekawych panelików, ale przy odrobinie cierpliwości można trafić coś sensownego.

Aeon88
12-08-2010, 11:15
w sumie na LCD mógłbym wydać więcej bo dołożyłbym kasę ze sprzedaży swojego LCD 22".. jeśli kupie CRT to LCD będzie musiał zostać i wtedy fundusze będą mniejsze.

darko
13-08-2010, 09:19
Zamiast kupować stare CRT lepiej poszukać używki dobrego LCD - EIZO lub NEC wyższej serii to żywotne bestie
za jakimi modelami warto się rozglądać? w sumie mój CRT-ek jeszcze jakoś działa ale może jak by się trafiła okazja można by podmienić

Czornyj
13-08-2010, 12:34
Optymalnie to NEC serii x90 lub Eizo serii S xx21/xx31