Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D300 pytanie o AF

natalii
11-08-2010, 16:04
Witam wszystkich! :)

Niedawno kupiłam d300 i mam pewien problem.
Mianowicie gdy aparat ustawiony jest na tryb ciągły AF-C i w opcjach jest także wybrane 3D, kwadraciki skaczą sobie radośnie, mniej więcej na tym obiekcie co chce. Ale gdy wybiorę 9, 21 lub 51 mam widoczny tylko jeden punkt AF, który mogę przesuwać wybierakiem. Żadne inne pola się nie podświetlają :(, w instrukcji jest napisane że: "aparat automatycznie ustawi ostrość na podstawie danych z otaczających punktów" - rozumiem to tak, że mając ustawione 9, wybieram dany punkt AF, po czym jak obiekt się przesunie, powinien się podświetlić jeden z 8 bocznych punktów AF. A efekt jest taki jak bym miała ustawione AF-S :( nie wiem czy, moje wyobrażenie jest inne jak ma to wyglądać, czy mam coś nie tak z aparatem. :(

instrukcja:
Dynamiczny
wybór pola
ostr.
• W trybie ciągłego AF (str. 62) użytkownik manualnie
wybiera punkt ostrości. Jeśli obiekt nawet na krótko
przemieści się z wybranego punktu ostrości, aparat
automatycznie ustawi ostrość na podstawie danych
z otaczających punktów. Liczbę używanych punktów
ostrości można wybrać spośród wartości 9, 21 i 51 za
pośrednictwem ustawienia osobistego a3 ([Dynamiczny
wybór pola ostr.], str. 269). Jeśli dla ustawienia osobistego
a3 jest wybrana wartość [51 punktów (Śledzenie 3D)],
punkt ostrości będzie wybierany automatycznie przy
użyciu śledzenia 3D.
• W trybie pojedynczego AF użytkownik manualnie
wybiera punkt ostrości, a aparat ustawia ostrość tylko na
obiekt znajdujący się w wybranym punkcie ostrości.

Slawek Wojtczak
11-08-2010, 16:25
Wszystko jest ok;) Nie ma co się martwić:)

mateo912
11-08-2010, 16:29
Witam wszystkich! :)

Niedawno kupiłam d300 i mam pewien problem.
Mianowicie gdy aparat ustawiony jest na tryb ciągły AF-C i w opcjach jest także wybrane 3D, kwadraciki skaczą sobie radośnie, mniej więcej na tym obiekcie co chce. Ale gdy wybiorę 9, 21 lub 51 mam widoczny tylko jeden punkt AF, który mogę przesuwać wybierakiem. Żadne inne pola się nie podświetlają :(, w instrukcji jest napisane że: "aparat automatycznie ustawi ostrość na podstawie danych z otaczających punktów" - rozumiem to tak, że mając ustawione 9, wybieram dany punkt AF, po czym jak obiekt się przesunie, powinien się podświetlić jeden z 8 bocznych punktów AF. A efekt jest taki jak bym miała ustawione AF-S :( nie wiem czy, moje wyobrażenie jest inne jak ma to wyglądać, czy mam coś nie tak z aparatem. :(

instrukcja:
Dynamiczny
wybór pola
ostr.
• W trybie ciągłego AF (str. 62) użytkownik manualnie
wybiera punkt ostrości. Jeśli obiekt nawet na krótko
przemieści się z wybranego punktu ostrości, aparat
automatycznie ustawi ostrość na podstawie danych
z otaczających punktów. Liczbę używanych punktów
ostrości można wybrać spośród wartości 9, 21 i 51 za
pośrednictwem ustawienia osobistego a3 ([Dynamiczny
wybór pola ostr.], str. 269). Jeśli dla ustawienia osobistego
a3 jest wybrana wartość [51 punktów (Śledzenie 3D)],
punkt ostrości będzie wybierany automatycznie przy
użyciu śledzenia 3D.
• W trybie pojedynczego AF użytkownik manualnie
wybiera punkt ostrości, a aparat ustawia ostrość tylko na
obiekt znajdujący się w wybranym punkcie ostrości.

Tryb 3d działa tylko i wyłącznie przy 51 pkt i w teorii działa on tak że wybierasz sama pkt ostrości i AF zaczyna śledzić obiekt na którym wyostrzyłaś gdy obiekt się przesunie aparat wybierze inny pkt ostrości w którym jest(lub powinien być obiekt) lub Ty przekadrujesz a aparat postara się utrzymać AF na danym obiekcie.
W innych trybach musisz sama wybierać pkt ostrości tak jak w AF-S tyle że Af będzie śledził obiekt w wybranym pkt.
Mam nadzieje że jasno wyjaśniłem:)

natalii
11-08-2010, 17:39
Tryb 3d działa tylko i wyłącznie przy 51 pkt i w teorii działa on tak że wybierasz sama pkt ostrości i AF zaczyna śledzić obiekt na którym wyostrzyłaś gdy obiekt się przesunie aparat wybierze inny pkt ostrości w którym jest(lub powinien być obiekt) lub Ty przekadrujesz a aparat postara się utrzymać AF na danym obiekcie.
W innych trybach musisz sama wybierać pkt ostrości tak jak w AF-S tyle że Af będzie śledził obiekt w wybranym pkt.
Mam nadzieje że jasno wyjaśniłem:)

aha czyli aparat będzie sam wybierać punkt tylko w 3D, a przy innych ustawieniach jak wybierakiem zmienię punkt AF to ostrość już powinna "tam być"? Myślałam że trochę inaczej to będzie wyglądać.

mateo912
11-08-2010, 18:38
tzn jak miałoby być wg Ciebie?:)
Możesz jeszcze ustawić Automatyczny wybór pól ostrości. Wybierze wtedy najbliższy obiekt i na nim wyostrzy.

messer
11-08-2010, 18:45
Możesz jeszcze ustawić Automatyczny wybór pól ostrości. Wybierze wtedy najbliższy obiekt i na nim wyostrzy.

Teoretycznie.
Praktycznie to jest dość nieprzewidywalne... ;) Coś a'la AF w Canonie ;-P

natalii
11-08-2010, 18:56
tzn jak miałoby być wg Ciebie?:)

tak jak pisałam, że oprócz 3D gdzie obiekt jest śledzony przez wszystkie 51 punktów od prawej do lewej. Można to jakby zawęzić do mniejszej ilości w której ja wybieram dany punkt, ale jak obiekt zmieni położenie (puści wyznaczony punkt AF) automatycznie zapali się najbliższy z bocznych punktów. Jednak nie więcej niż jest ustawione, czyli 9, 21.. itp. (ale mogę za dużo wymagać ;) ) Nie wiem jak jest w innych, ale ja to właśnie tak rozumiem.

mateo912
11-08-2010, 19:07
Ale nie sądzisz że byłoby to mało precyzyjne? ustaw sobie 9 pkt i zobacz jak bardzo rozrzucone sa po wizjerze ;)

teoretycznie też jest dynamiczny wybór pól który działa prawie tak jakbyś chciała czyli wybierasz pkt ostrości-> ustawiasz na jakimś obiekcie i gdy zmieni on położenie to aparat powinien ustawić na sąsiednim pkt ostrości(jeśli obiekt się w nim znajduje) ale średnio to działa:)

natalii
11-08-2010, 19:12
Ale nie sądzisz że byłoby to mało precyzyjne? ustaw sobie 9 pkt i zobacz jak bardzo rozrzucone sa po wizjerze ;)

teoretycznie też jest dynamiczny wybór pól który działa prawie tak jakbyś chciała czyli wybierasz pkt ostrości-> ustawiasz na jakimś obiekcie i gdy zmieni on położenie to aparat powinien ustawić na sąsiednim pkt ostrości(jeśli obiekt się w nim znajduje) ale średnio to działa:)

mam ustawione 9 pkt, ale tylko jest informacja u góry na wyświetlaczu jak to wygląda, ale wybierać mogę z pośród 51 i nic się tu nie zmienia chyba, że wybiorę 11... w trochę niżej w zakładach odnośnie AF.