Zobacz pełną wersję : Czy SB-600 zadziała z Sony Alpha 300 ?
amator_r
11-08-2010, 16:03
Witam,
znajomy chciałby pożyczyć ode mnie sb600, ma sony aplha 300 - czy taki zestał będzie działał ? Miał ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie ? ;)
pozdrawiam
Witam,
znajomy chciałby pożyczyć ode mnie sb600, ma sony aplha 300 - czy taki zestał będzie działał ? Miał ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie ? ;)
pozdrawiam
To niech ją najpierw spróbuje założyć na body :mrgreen:
nie zadziała bo Sony ma zupełnie inne sanki do lampy, zadziała w Canonach (np. w 5d moja SB800 śmigała jak kumpel nie miał czym ludziom po oczach świecić, aczkolwiek bez zaawansowanych funkcji)
edit: ech... za dużo okien otwartych naraz - Coroner mnie ubiegł
amator_r
11-08-2010, 16:44
wiedziałem że można na Was liczyć :)
wielkie dzięki !
pozdrawiam
Radek
przy dużej ilości samozaparcia i kupieniu przejściówki powinno to zadziałać... jednak to mija się z celem, są przejściówki na sanki iISO (sony/minolta) ktore na gorze maja sanki ISO i wtedy mozna podpiac zwykla lampe ISO np. SB600 i wiele innych, a aparat wtedy wysyla sygnal, ale tylko wyzwolenia lampy, bez zadnej automatyki,
przejsciowki takie sa glownie pomocne do montowania wyzwalaczy lamp studyjnych/radiowych wyzwalaczy lamp blyskowych, ktore to sa produkowane tylko na standardowe stopki ISO
jednak tak jak napisalem, mija sie to z celem...
pozdrawiam,
Marcin
brunnerius
11-08-2010, 21:58
mija sie to z celem...
pozdrawiam,
Marcin
Posiadanie dodatkowego (mocniejszego i bardziej "kontrolowalnego") źródła światła (SB-600 działa w manualu) mija się z celem? Od kiedy? Światła nigdy nie jest za dużo
Do autora wątku, przy odrobinie zacięcia niech kumpel odżałuje na przejściówkę i się nauczy pracy w trybie M, spodoba mu się uzbiera na systemową i będzie git.
oj tak mi sie napisalo, jak kiedys takiej potrzebowalem to w Polsce nie bylo, tylko trzeba bylo z ebaya z Chin sciagac i mi sie nie chcialo, nie wiem jak teraz... a, ze mija sie z celem to tylko dlatego, ze po prostu mozna na poczatku zabawy z blyskaniem szybko sie zrazic, dlatego napisalem ze przy duzym zacieciu wlasnym :) to zabawa warta trudu, ale tylko przy duzych checiach,
przydaje sie to natomiast jesli myslimy o kupnie 2-3 tanich lamp manualnych i do tego zestaw radiowych wyzwalaczy z Chin i mamy fajna zabawke ;)
pozdrawiam,
Marcin