Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Pierwszy raz z lustrzanką
Witam.
Wcześniej tylko kompaktówki. Teraz pierwszy raz lustrzanką (Nikon D40 + 18-55) Oceńcie co zmienić żeby było dobrze bo szykują się dwie sesje i chciałbym zastosować się do wskazówek bardziej doświadczonych :)
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.imageshack.us/img830/6338/dsc0665v2.jpg)
2.
źródło (http://a.imageshack.us/img830/318/dsc0815v2.jpg)
3.
źródło (http://a.imageshack.us/img819/4325/dsc0870v2.jpg)
nie bedzie zadnej kostruktywnej krytyki...
nic takiego..
wszystko zle... nawet podstawy nie tak...
a jesli chcesz wiedziec co dokladnie to wstrzymaj sie z publikacja czegokolwiek przez najblizszy rok... czytaj podgladaj.. ucz sie...
tylko nie czekaj na wykladanie kawy na ławe...
Bardzo mi sie podoba 1 i 2 ale 1 wyjatkowo - świetny pomysł , gratulacje. :)
tak tak jedynka swietna zwlaszcza ta butelka wystajaca z głowy...
EHHHHHH
Tomek Konopka
11-08-2010, 08:59
EHHHHHH
i maszt antenowy też fajny
Zdjęcia nie są wynikiem profesjonalnej sesji tak jak to z reguły jest u Ciebie Hanibal ] lecz przypadkowe ujęcia napotkanej koleżanki.
Przygodę z fotografią dopiero zaczynam, sprzęt typowo amatorski, przeczytałem naprawdę wiele i naprawdę dużo zdjęć innych przeglądnąłem.
Nie oczekuję tego że będziecie się zdjęciami zachwalać. Bardziej chodziło mi o to żeby ktoś wskazał mi drogę (zwróć uwagę na to, tamto i tamto i pokaż co z tego wyjdzie a może po pewnym czasie wyjdzie coś naprawdę ciekawego)
EHHHHHH
Spokojnie spokojnie. Tylko spokój może nas uratować.... i wiadro melisy :p
Foty no niestety bardzo słabe. Co najwyżej na naszą klasę.
powiem Ci przyjacielu w czym polega Twoj problem.
tu nie chodzi o sprzet, brak wiedzy ect... tylko o ta własnie przypadkowość.
wiem z autopsji ze nawet przypadkowe zdjecia moga być swietne.
jeszcze nie czujesz tego co robisz i co bys chcial robic i tu jest problem.
z fotografia jest jak z sexem jesli nie ma uczucia nawet technika nie pomoze...
skoro mowisz ze czytasz i ogladasz... i pokazujesz pozniej cos takiego to mysle ze popelniasz gdzies blad na starcie...
tu naprawde nie chodzi o sprzet... o wiadomosci w PS czy inne *******y.
pamietaj ze fotografia zaczyna sie w twojej głowie jeszcze przed zrobieniem zdjecia... w obserwacji w refleksie i PRZEDE WSZYSTKIM sposobie na zobaczenie zdjecia jeszcze przed jego zrobieniem...
chodzisz z aparatem i czatujesz... uprawiasz " polowanie " na kadr, na swiatło patrzysz przez wizjer... zwracasz uwage na tło... na moment ktory zaraz sie wydarzy...
CYK i masz...
i nie potrzebujesz do tego super D3x czy wyje****go obiektywu.
potrzebujesz CZUCIA, ktorego niestety nie masz.......
przepraszam ale tak wlasnie jest przynajmniej na razie.
pozdrawiam.
a moje sesje nie sa ani w malutkiej ilosci profesjonalne. Ja zawsze powtarzam, ze robie GNIOTY 3/4 forum mnie tu nie trawi... a moje zdjecia sa besztane z błotem...
i wiesz co ??
ja nimi zarabiam... i sie z terminami nie wyrabiam...
a wiesz dlaczego ?
bo kocham to co robie... jak ty zaczniesz to bedziesz tak samo gniocił jak my wszyscy
bo narazie to niestety...
I to się nazywa konstruktywna opinia - przyjmę do wiadomości, przetrawię i postaram się zastosować.
A jak już uznam że warto to opublikuje . . .
A co do twoich zdjęć Hanibal to przyznam szczerze (wg mojego skromnego i laickiego zdania) robią wrażenie . . .
Pozdrawiam
Nie wiem ale fotografia to też sposób w jaki oddaje się klimat na zdjeciach a i 1 i 2 są sympatyczne i ciekawe , nie była to sesja fotograficzna tylko zwykły wypad w teren.
Nie wszystko musi być idealne żeby się podobało , ważny jest odbiór a on moze być subiektywny . Kolega hanibal jest zapewne bardzo dobrym fotografem , i dlatego ocenia zdjecia pod kątem mocnego profesjonalizmu , ja natomiast lubię oglądać zdjecia i wyrażać swoją opinię bez podniecania się , a gdybym miał jakąś większą wiedzę i umiejętności w fotografii to staralbym się ją przekazać a nie hasło ;
''potrzebujesz CZUCIA, ktorego niestety nie masz.......
przepraszam ale tak wlasnie jest przynajmniej narazie. ''
które niczego nikogo nie nauczy , ani nie niesie ze soba niczego glębszego.
Widziałem na tym forum masę zdjeć pod którymi bylo mnóstwo ''ochów i achów'' a były o wiele gorsze -jak dla mnie od tych.
Forum powinno pomagać a nie besztać i tworzyć niemiłą atmosferę .
monikowska
11-08-2010, 10:06
ćwicz, ćwicz ćwicz !!
szkoda, że tu na forum nie ma galerii startowej...oj szkoda...
Może to sygnał dla adminów, aby stworzyli jeszcze jeden dział, dla tych, którzy dopiero raczkują :?:
Ejj koledzy :) Jedynka całkiem, całkiem - można by nazwać "piknik w Paryżu" powalczyć w PS i coś by z tego było :)
Maszt antenowy lekko przeretuszować i będzie Eiffel Tower :)
Natomiast faktycznie patrząc przez wizjer w Twym najukochańszym nikosiu musisz widzieć cały kadr, a więc nie tylko osobę, którą fotografujesz, ale też wszystko co się dzieje wokół. I nauczyć się "myśleć kompozycyjnie" :)
Jeśli dzieje się źle w tle :) to przestaw tę osobę w inne, ciekawsze miejsce.
Warto wyobrazić sobie zdjęcie, zanim się podniesie aparat by je zrobić. Tego uczył analog (chociaż też nie wszystkich :)), iż szkoda marnować film wiedząc, że foto będzie nieciekawe.
Jeśli lubisz i szanujesz swoją koleżankę, nie publikuj takich zdjęć jak 3.
Technicznie nie jest najlepiej (no i ucięta stopa), a mając poczucie piękna i estetyki powinieneś wiedzieć, że popełniłeś zdjęcie, które należało usunąć "z poziomu body". A już z całą pewnością nie powinieneś się na nim podpisywać :)
Czyli jednym słowem dużo czytaj, o kadrowaniu, o kompozycji, o obróbce rawów.
Dużo fotografuj, ale pamiętaj, że nie wszystkie zdjęcia nadają się do zgrania z karty flash do komputera :)
Oczywiście życzę koledze wiele radości z fotografii, bo przecież taki sens ona ma.
PS ... ale zobacz ile wpisów zebrałeś pod swoimi foto :)
Wielu płacze nam na forum, że nikt nie chce ich komentować, a więc dla Ciebie to dobry znak :)
Myślę, iż pomysł z "galerią startową" jest o tyleż ciekawy, co niebezpieczny :)
Dziękuję za opinie, od początku nie twierdziłem że zdjęcia są nie wiadomo jak dobre, spodobały mi się więc je umieściłem, w następnym tygodniu będę miał możliwość zrobienia mam nadzieje ciekawszych zdjęć i obiecuje że bardziej się do nich przyłożę:D
Z miłą chęcią umieściłbym je w dziale "galeria startowa" żeby nie zaśmiecać forum zdjęciami typowo edukacyjnymi, bez porównania do tych bardziej doświadczonych.
Pozdrawiam
PS.
Tak jeszcze żeby nie zaśmiecać forum, kto ma ochotę niech przeglądnie moje dotychczasowe zdjęcia jeszcze z czasów kompaktu http://rafik71.pstrykniete.pl/rafik71/
cichy_no_war
12-08-2010, 00:10
Oj, jeszcze dużo treningu przed Tobą a patrząc na Twoją stronę.... dużo treningu przed Tobą :)
Koledzy tu wrzucają tak znakomite zdjęcia, że ja nie mam śmiałości zamieścić swoich knotów, ale właśnie za wysoki poziom cenię galerię na tym forum. Proponuje Ci czytanie jeszcze więcej, oglądanie jeszcze więcej i robienie przygotowanych i przemyślanych zdjęć, żeby Ci już nigdy w kadr nie wszedł gość z butelką.
btw: i nie słuchaj rady kolegi, który żartem zasugerował żeby maszt w PSie przerobić na wieże Eiffela... Ten maszt to esencja Przemyśla. Nie musiałem patrzeć na Twój profil a od razu po pierwszym zdjęciu wiedziałem, że jesteś z moich rodzinnych stron :)
z fotografia jest jak z sexem jesli nie ma uczucia nawet technika nie pomoze...
Z tym się akurat nie zgodzę ;p
Z tym się akurat nie zgodzę ;p
no tak nie kazdy podchodzi do tego jak ja.
powiem Ci przyjacielu w czym polega Twoj problem.
...
a moje sesje nie sa ani w malutkiej ilosci profesjonalne. Ja zawsze powtarzam, ze robie GNIOTY 3/4 forum mnie tu nie trawi... a moje zdjecia sa besztane z błotem...
...
No to Hanibal popłynąłeś. Ten powyższy fragment rozbawił mnie do łez.