Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D700 - problem z AF przy zdjeciach pod słońce

_sam_
11-08-2010, 07:35
Wczoraj próbowałem swoim D700 zrobić trochę zdjęć osoby która stała tyłem do słońca. Ja robiłem zdjęcia 70-200 i 85 - niestety 90% jest nieostrych - tak jakby AF całkowicie się gubił - tryb S (założone na obiektywy filtry i osłony).

W jednej opcji osoba była doświetlana blendą a w drugiej lampą SB900 - w obu przypadkach podobnie.

Po tych niestety kiepskich wynikach użyłem jeszcze 50-tki i tu było ciut lepiej ale tez szału nie było bo odsetek nieostych był spory.

Przysłona użyta we wszystkich przypadkach to 2,8-3,5; czas ok. 1/2500-1/5000

Spróbowałem tego samego z D90 i tu zdjęcia o niebo lepsze tzn. odsetek nieostrych był taki jak w D700 ostrych :(

Czy możliwe że to dolegliwość D700 czy może jednak fotografującego :(

Meggido
11-08-2010, 07:57
Trudno powiedzieć czy sprzęt czy fotograf jest problemem. Należy pamiętać, że AF cudotwórcą nie jest i czasem należy mu pomóc kierując punkt AF na coś kontrastowego. Wtedy się nie pogubi.

konrat
11-08-2010, 21:38
Chyba raczej fotograf musi bardziej rozumieć działanie AF :)
Zwłaszcza przy 2.8 pod słońce ma prawo się gubić.
Przynajmniej tak jest u mnie, szukam wtedy jak napisał kolega wyżej "czegoś kontrastowego" i po problemie :)
Są na forum "spece", może wyjaśnią lepiej :)
Pozdrawiam

grudzinsky
11-08-2010, 22:46
Czy możliwe że to dolegliwość D700 czy może jednak fotografującego :(

stawiam na fotografujacego ;)

1. oslona nic nie pomoze jak slonce wali prosto w soczewki
2. jak Ci sie udalo wyzwolic migawke skoro ostrosci nie bylo?

broda13
11-08-2010, 22:47
A może filtr, który był założony powodował, że wpadało więcej światła (flar, etc.), a może samo światło, które wpadało przez obiektyw powodowło, że już "klatka" była mniej kontrastowa Za kolegami powyżej, ostrzyć na coś kontrastowego.
Pozdr

broda13
11-08-2010, 22:48
stawiam na fotografujacego ;)

1. oslona nic nie pomoze jak slonce wali prosto w soczewki
2. jak Ci sie udalo wyzwolic migawke skoro ostrosci nie bylo?

Odnośnie 2, to może mieć ustawiony priorytet migawki, a nie ostrości i wtedy naciskając spust zawsze się wyzwoli.

nickt
11-08-2010, 23:05
Jak na moje, skoro d90 sobie radzil a d700 nie to wina musi byc w malokontrastowym motywie. D90 z racji wiekszych punktow AF pewnie cos kontrastowego znalazl a d700 niet. Zastanawia mnie tylko...ten priorytet migawki, bo kto o zdrowych zmyslach i jak wnioskuje ze sporym doswiadczeniem (fajny sprzet, obiektywy i obsluga blendy i lamp), mialby to ustawione w sesji jak mniemam portretowej... Sprobuj powtorzyc na czyms kontrastowym

_sam_
12-08-2010, 09:39
Odnośnie 2, to może mieć ustawiony priorytet migawki, a nie ostrości i wtedy naciskając spust zawsze się wyzwoli.

Oczywiście ustawiony priorytet ostrości a nie migawki wiec to nie to ale fakt że w ten sposób można wyzwolić spust bez złapanej ostrości (to dla tych mniej wtajemniczonych ;) ).

Kontrast: tak jak pisałem D90 i robione zdjęcia w ten sam sposób a efekt o 100% inny wiec może to coś jak pisze nickt tzn. powierzchnia punktów AF - muszę to sprawdzić :)

Dzięki za uwagi.