Zobacz pełną wersję : PS a filtry fotograficzne
Wiadomo że w PSie w menu Dopasuj mamy opcje Filtr fotograficzny dostępne są filtry kolorowe, Warmnig..., Cooler... Deep... i Underwater.
I teraz moje pytanie: czy są dostępne lub można samemu stworzyć filtry połówkowe?
a w jaki sposob chcialbys odtworzyc cos co juz zostalo wypalone na etapie robienia zdjecia ?
a w jaki sposob chcialbys odtworzyc cos co juz zostalo wypalone na etapie robienia zdjecia ?
hmmm? :-? yyy nie za bardzo rozumie twoje pytanie-odpowiedź-pytanie :)
przeczytałem swój post pare razy i twoją odp.-pyt.-odp. i ni pietruszka ni seler nie rozumuje twojej wypowiedzi hmm
P.S Mama zawsze mi mówiła ze nie ładnie odpowiacać pytaniem na pytanie ;) - bez uraży :)
Bo HYPER chciał się trochę pomądrzyć. :wink: Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wywołując RAWa (lub dwa RAWy robione z bracketingiem), zrobić dwa TIFFy lub dwa JPEGi, z których pierwszy jest wołany na przykład na minus 2EV, a drugi na plus 2EV, a następnie nałożyć je na siebie z uwzględnieniem efektu podobnego do filtra połówkowego. Otrzymamy efekt zbliżony do HDR, bo szara połówka służy właśnie do czegoś takiego - to taki specyficzny rodzaj HDR. Trzeba oczywiście pamiętać, że wyjdzie z tego tylko namiastka filtra połówkowego, ale twierdzić, że czegoś takiego zrobić sie nie da. :shock:
taaaa... tylko kolega nie pytal o skladanie dwoch zdjec roznie naswietlonych w jedno a o uzycie "filtra" photoshopowego "polowkowego" i to co napisalem jest prawda.
JK dzięki wielkie :) co prawda chodziło mi konkretnie o efekt filtru połówkowego: tabaczkowego, zielonego i pomarańczowego, ale to nie pilna spraw, wiem tez ze można coś takiego/podobnego osiągnąć przez zabawe z warstwami. Prawde mówiąc to tylko moja ciekawość a nie jakieś pilne zapotrzebowanie na takie filtry w PSsie ;)
Pozdrowionka :)
Ludmar - tez sie da, bo mozesz te połówki (którąś z nich) zabarwić.
Hyper - można to skleić z jednego zdjęcia - RAW wywołanego na dwa sposoby
qwerty1237
18-12-2006, 23:29
1. New layer.
2. Wypelnil gradientem. Gora ciemna przechodzaca w dol w coraz jasniejszy
3. Zmien mieszanie na Multiply
4. Ustaw Opacity tak jak ci odpowiada (10-20%)
1. New layer.
2. Wypelnil gradientem. Gora ciemna przechodzaca w dol w coraz jasniejszy
3. Zmien mieszanie na Multiply
4. Ustaw Opacity tak jak ci odpowiada (10-20%)
w jakim celu uzywac do tego warstw ?czy nie moze nalozyc gradientu prosto na zdjecie ?
qwerty1237 coś w tym rodzaju już testowałem, nie za bardzo byłem z tego usatysfakcjionowany.
hehe i właśnie dlatego w liście do mikołaja jedną z pozycji jest system Cokina P + filtry :) (ups ale zemnie chwalipienta;))
Klos nie za bardzo wiem jak by można było to zrobić z samym Gradieniem bez warstw, może się nie znam ale jakoś nie widze tego.
qwerty1237
19-12-2006, 00:21
w jakim celu uzywac do tego warstw ?czy nie moze nalozyc gradientu prosto na zdjecie ?
...ano w takim celu ze masz wieksza kontrole nad efektem koncowym i mozesz w kazdej chwili bardzo latwo wprowadzic korekte, to po pierwsze, a po drugie nie da sie inaczej :-)
...ano w takim celu ze masz wieksza kontrole nad efektem koncowym i mozesz w kazdej chwili bardzo latwo wprowadzic korekte, to po pierwsze, a po drugie nie da sie inaczej :-)
hm.. dziwne bo Ja zawsze robilem po swojemu czyli prosto na zdjecie gradient (sciemnianie liniowe) krycie 10-15 %
qwerty1237
20-12-2006, 23:06
hm.. dziwne bo Ja zawsze robilem po swojemu czyli prosto na zdjecie gradient (sciemnianie liniowe) krycie 10-15 %
jak kto woli, ja wole uzywanie layer'ow gdyz mam b.latwa mozliwosc wylaczenia jej w kazdej chwili i podgladu efektu, ale mozna tez i tak...