Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ponownie Norwegia
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
dopiero zaczynam z krajobrazem.
fotokornik
10-08-2010, 22:18
nieostro no i wypaliłes chmury
Oj, kompresje to chyba ustawiłes na 5%.
Pikseloza stary weź wrzuć większy plik. Jestem ciekawy tej cholernej Norwegii.
Pershing
10-08-2010, 23:12
Kadr całkiem całkiem, ale odzumianie zjadło fotę , no i ten przepał.
Tak D300 i Tokina 11-16. Fotę odszumiałem. Norwegia - najpiękniejszy kraj w jakim do chwili obecnej byłem, zdjęcia niestety wycieczkowe, szybkie, bez statywu i takie efekty. Nie znaczy to, że byłyby piękne i bez wad w innym przypaku, bo przecież dopiero zaczynam.
Pershing
11-08-2010, 00:00
Pokazany efekt nie ma nic wspólnego ze statywem. Chyba raczej musisz trochę poczytać o podstawach bo zupełnie nie rozumiem tych parametrów- F14, czas 1/250 ISO 1600
cichy_no_war
11-08-2010, 00:42
Tak patrzę na to zdjęcie i... nie mogę przeboleć, że jak jeszcze miałem możliwość jeżdżenia do Norwegii to byłem gównianym fotografem i nie umiałem uchwycić piękna tego kraju, a teraz jak już wiem odrobinę więcej i mam lepszy sprzęt to nie mam już możliwości tam wrócić.
Szkoda, że nie poświęciłeś więcej czasu, żeby spokojnie przemyśleć sobie ustawienia aparatu przez zrobieniem zdjęcia.
Wiem, szkoda, ale trzeba wiedzieć, że wiecieczką 14 dniową ten kraj zwiedza się przejeżdżając średnio 600 km dziennie. Na fotografowanie na jednym postoju miałem 2 do 5 minut, dlatego ustawiłem priorytet przesłony a resztę aparat wybierał automatycznie.
Wiem, szkoda, ale trzeba wiedzieć, że wiecieczką 14 dniową ten kraj zwiedza się przejeżdżając średnio 600 km dziennie. Na fotografowanie na jednym postoju miałem 2 do 5 minut, dlatego ustawiłem priorytet przesłony a resztę aparat wybierał automatycznie.
Wystarczy na wykonanie kilku ladnych zdjec, zwlaszcza w tak bajkowej scenerii!
cogscientist
11-08-2010, 10:59
ustawiłem priorytet przesłony a resztę aparat wybierał automatycznie.
No ale z ISO to też nieźle pojechałeś, 1600 w dzień? A tego już aparat nie ustawiał automatycznie ;)
JaroPienza
11-08-2010, 14:57
Musze to napisać. To zdjecie wygląda jakbyś komorką zdjecie robił ....
Faktycznie fota lekko zmasakrowana :shock:. Błędy od początku w ustawieniach aparatu, poprzez złą ekspozycję na obróbce skończywszy.
I wielka szkoda, bo miejscówka zaiste zacna była ;).
Tak D300 i Tokina 11-16. Fotę odszumiałem. Norwegia - najpiękniejszy kraj w jakim do chwili obecnej byłem, zdjęcia niestety wycieczkowe, szybkie, bez statywu i takie efekty. Nie znaczy to, że byłyby piękne i bez wad w innym przypaku, bo przecież dopiero zaczynam.
tak mi się wydawało, to wszystko o czym piszesz niestety widać - fotka raczej do albumu, ma zapewne emocjonalny przekaz dla Ciebie :)