Zobacz pełną wersję : problem z d300, pasek na zdjeciach
Hej, dzisiaj wlaczylem aparat i po zrobieniu kilku zdjec zauwazylem ze doslownie na kazdym nastepnym pojawia sie jasny pasek na zdjeciach....spojrzcie
http://img96.imageshack.us/i/dsc2604.jpg/
http://img337.imageshack.us/i/dsc2597.jpg/
co to moze byc?
Według mnie to jedna z lamelek migawki, prawdopodobnie wypadła - miałem coś podobnego w analogu, dało się to szybko naprawić - ale w cyfrze na pewno będzie dużo gorzej.
Jeszcze jedno - czy próbowałeś zrobić naświetlenie bez obiektywu patrząc na przykład w miejsce gdzie jest migawka
nie, nie probowalem, to mogloby byc tez przez to? moze przy wymianie szkla cos sie stalo ;/
Nie wydaje mi się, żeby to było przez wymianę obiektywu - zajrzyj do komory z lustrem - możesz je delikatnie podnieś do góry i popatrzeć na migawkę
wydaje mi sie ze w srodku wszystko ok, nie znam sie na mechanice zebym mogl stwierdzic jakas zmiane w srodku, problem zmniejszył sie znaczaco jak robie zdjecia w pomieszczeniu np. na M przy uzyciu lampy pasek praktycznie znika, jednak na jednolitym tle pasek znowu sie odznacza ;/
Spróbuj w MENU ustawić czyszczenie sensora i jak otworzy się migawka i będzie podniesione lustro to popatrz na sensor, może coś dostrzeżesz
dominikmiz
10-08-2010, 22:18
Wygląda jakby lustro pod kątem się odbijało ale nie jestem specem!
Lustro raczej nie powinno się odbijać ponieważ w czasie naświetlenia jest uniesione do góry i zasłania matówkę
raczej lamelka migawki - serwis niestety :(
:( ile to moze kosztowac i co moglo byc powodem tego?
:( ile to moze kosztowac i co moglo byc powodem tego?
nie mam pojęcia - zadzwoń do serwisu (ostatnio nawet już odbierają telefony)
co mogło być powodem - zwykły pech i zużycie materiału, wada fabryczna, może coś wpadło do komory lustra i zablokowało lamelke migawki - trudno to orzec widząc tylko zdjęcia
dominikmiz
11-08-2010, 00:29
Ale właśnie może jest przestawione nie domyka sie do końca albo coś takiego!
warszawa mnie przeraza, pytalem kilku znajomych o ten serwis, podobno porazka, kolezanka poleca wyslac do serwisu w berlinie, co myslicie?
Fraglesso
11-08-2010, 10:47
Na mój gust padła migawka. Miałem tak jeszcze w analogu. Na każdym zdjęciu tak samo. A próbowałeś robić zdjęcia z różnymi czasami naświetlania?? Powinna ta smuga miec inny rozmiar, albo być w innym miejscu.
Przestrzel aparat na najkrótszym czasie na zdjęciach seryjnych... może coś się dostało pod lamelkę migawki i haczy.
wysylam paczke do znajomego do wawy, bo ja wiecej kasy i nerwow strace na telefony niz do wszystko warte,
przy czasie 1/8000 na tym rozmazanym pasku widac normalnie moje biurko z dobrym naswietleniem a reszta kadru czarna...smuga ma zawsze ten sam rozmiar i miejsce przy roznych ustawieniach
Fraglesso
11-08-2010, 11:11
wysylam paczke do znajomego do wawy, bo ja wiecej kasy i nerwow strace na telefony niz do wszystko warte,
przy czasie 1/8000 na tym rozmazanym pasku widac normalnie moje biurko z dobrym naswietleniem a reszta kadru czarna...smuga ma zawsze ten sam rozmiar i miejsce przy roznych ustawieniach
Czyli padła migawka... o ile pamiętam serwis za wymianę migawki bierze opłatę zryczałtowaną i to chyba ~1500 zł. :(
A jaki masz przebieg tego body?
przebieg max 30 tys. w serwisie kobieta twierdzi ze mogl mi upasc bo przy tak niskim przebiegu to malo mozliwe zeby od tak padla, nie upadl mi i nie został zalany. rano zrobilem kilka ujec wszystko bylo ok, pozniej po poludniu wzialem go w plener i po wlaczeniu juz robil wlasnie takie ujecia... ;/
Fraglesso
11-08-2010, 11:33
Szkoda, że wysłałeś już body... można było, na podniesionym lustrze i otwartej migawce, przedmuchać prowadnice lamelek, może by coś pomogło. Lub też przepstrykać na seryjnych przekręcając body w różne strony... mogło się coś dostać i haczy.
Przebieg rzeczywiście marny jak na D300. Moja trzysetka też ma coś koło 30K :].
jeszcze paczka nie poszla, ale boje sie w nim grzebac...siekne jakas serie..moze cos pomoze
Fraglesso
11-08-2010, 11:41
Żadne grzebanie... wkładasz naładowaną baterię do body, wybierasz w menu opcję podniesienia lustra do czyszczenia matrycy (nie pamiętam jak to sie nazywa) i ostrożnie przedmu****esz krawędzie matrycy (a tym samym prowadnice migawki).
Ostrożnie - mam na myśli mocno, czysta gruchą, ale uważając, żebyś nie wsadził końcówki gruszki w matrycę. Złap koniec w palce i zaprzyj dłoń np o bagnet.
Powodzenia.
ok, zobacz co sie dzieje przy czasie 1/8000 w dosyc ciemnym pomieszczeniu http://img190.imageshack.us/img190/6210/dsc2708g.jpg
Fraglesso
11-08-2010, 13:24
ok, zobacz co sie dzieje przy czasie 1/8000 w dosyc ciemnym pomieszczeniu http://img190.imageshack.us/img190/6210/dsc2708g.jpg
no ewidentnie przycina się lamelka przysłony. Ustawiłeś czas 1/8000 co przy ciemnym pomieszczeniu spowodowało niewystarczającą ekspozycję i ciemne zdjęcie... natomiast w miejscu gdzie migawka się przycięła, czas był zdecydowanie dłuższy i ekspozycja w miarę przyzwoita.
Możesz też zobaczyć, czy jak po wypięciu obiektywu podniesiesz palcem lustro, to czy migawka jest zamknięta, czy może widać matrycę, bo może to lustro przysłania matrycę, a procesor kończy zapis foty :]
Grzebanie w aparacie dla delikatnych i doswiadczonych np jak ktos matryce sam czysci to moze sprobowac cos z tym zrobic inaczej mozna narozrabiac.
Raczej polecam do serwisu bo jak sie migawka rozsypie i uszkodzi matryce to koszta poleca w gore.
Radze podzwonic po serwisach i popytac, bo mozna sporo zaoszczedzic wiem z doswiadczenia, oplacalo mi sie do Polski poleciec.
Sprawdź na ciemnym tle, zrób zdjęcia gdzieś gdzie jest ciemno, itp. Na pierwszy rzut oka wygląda to raczej jak matryca. Więcej zdjęć w rożnych kombinacjach może wiele wyjaśnić. Może się mylę ...?
Ok. Sorry nie doczytałem posta do końca. Tez już stawiam na to co koledzy wyżej.
Pozdrawiam
Miałem to kiedyś. Tylko, że pasek był czarny. Padła mi wtedy migawka.