Zobacz pełną wersję : Co myślicie o BlackBerry 8520
Orkaniusz
10-08-2010, 20:51
Firma zaczęła mnie wkurzać - za dużo trzeba się spowiadać z rozmów prywatnych służbowym telefonem. Chyba przyszedł czas na zakup prywatnego. No i wybór mój padł na BlackBerry 8520.
http://www.orange.pl/portal/map/map/wizard?_requestid=24217
Macie? Lubicie? Do kitu?
Generalnie telefon potrzebuję do dzwonienia, sms, kalendarz. budzik itp... Nie do internetu, filmów, office itp. Wiem, że pewnie wystarczyłaby najta nsza Nokia, ale... BB tak strasznie mnie kręci...Szczególnie trackpad. Bawiłem się chwilę u kolegi i normalnie mnie zachwycił... :-D
mibartek
10-08-2010, 21:53
parę znajomych ma i sobie chwali.
Jeżeli tylko "załapiesz" menu itp (różni się trochę od SE i Nokii) to wg mnie bardzo fajny tel.
Wg mnie są trochę za drogie, ale skoro nad nim myślisz znaczy że cena Ci odpowiada.
Ja tego blackberry miałem w ręku 2 razy. Na codzień jestem użytkownikiem Nokii E71 i właśnie ten model bym Ci proponował (względnie jego następcę, czyli E72, na którego swój zmieniam we wrześniu).
Ta nokia jest kilerem pod względem baterii - na jednym ładowaniu spokojnie wytrzymuje 7 dni przy dość sporym obciążeniu rozmowami/internetem. Ładuje się w 2h. A to wszystko już po 1.5 roku eksploatacji!
Dodatkowo - jest pancernie zbudowana. To telefon, którego nie da się zepsuć:) Ja telefonu używam często... ektremalnie. Kilka razy "upadł" mi na ścianę w biurze, kilka razy wypadł z kieszeni w trakcie jazdy rowerem (z czego raz przejechałęm po nim tylnym kołem), nie mówiąc już o drobnych upadkach z biurka na twardą podłogę (to jej codzienność).
Ma trochę obić. Ale działa tak, jak nowa działała. I wygląda wcale niewiele gorzej. Klawiaturka qwerty to super sprawa, jeśli korzystasz np. z maila via telefon (ja to robię ciągle).
Minus nokii to symbian. Zdarza się mu zawiesić, ale z częstotliwością 1raz/mc, więc da się z tym żyć. No i to jest telefon generalnie do dzwonienia. Choć wbudowany GPS i google maps sprawdzają się doskonale. Jako, że jesteśmy na forum fotograficznym dodam też, że aparat wbudowany w ten telefon można zakleić taśmą, żeby nawet nie kusił :)
AFAIK oprogramowanie na E72 jest poprawione i powinno działać stabilniej. Jeśli chodzi o budowę to blackberry przy tej nokii jest plastikową zabawką. Klawiaturka zdecydowanie lepiej działa w nokii. Reszty nie jestem w stanie porównać.
Orkaniusz
10-08-2010, 22:09
Mam służbową Nokię E52. Jedną z rzeczy dla mnie wkurzających jest umiejscowienie przycisków odebrania i zakończenia rozmowy. No za cholerę nie potrafię tego zrobić bezwzrokowo, co ma dla mnie znaczenie w samochodzie. Widzę że E72 ma tak samo - no raczej się nie polubimy z E72... ;-)
W samochodzie, to się używa zestawu samochodowego, a nie żadnych tam guzików na telefonie.
Pomyśl nad tym. Korzystanie z telefonu w samochodzie jest naprawdę słabym pomysłem... (niestety z doświadczenia mówię.)
Odkąd mam w swoim wozidle takie urządzonko, co się do niego telefon wtyka, a na wyświetlaczu komputera i z kierownicy się go obsługuje -- to nie wyobrażam sobie jak mogłem bez tego funkcjonować w drodze.
Nie dość, że spektakularnie ułatwia, czy wręcz po prostu umożliwia korzystanie z telefonu w czasie jazdy, to jeszcze go dodatkowo ładuje :)
downunder
10-08-2010, 22:18
Ku mojemu zdziwieniu moja żona wybrała sobie tego BB. Zdziwieniu dlatego, że wydawało mi się, że design ma raczej taki męski. Później bałem się, że może mieć problemy z obsługą menu, gdyż mój opiekun z Plusa mówił mi, że jest dość specyficzne. Nic bardziej mylnego, żona praktycznie od razu zaskoczyła z tym telefonem i nie miała, nie ma żadnych problemów z jego obsługą. Dodatkowo zaczęła korzystać z internetu i maila z czego z dużym oporem korzystała nawet na komputerze. Parę razy pobawiłem się tym telefonem i ze swojej strony powiem, że jest on niezwykle intuicyjny w obsłudze.
krzysztof jot
10-08-2010, 22:19
taki sobie budżetowy telefonik - malutki przez co klawiatura dość niewygodna http://www.telix.pl/artykul/test-telefonu-blackberry-curve-8520-0,33498.html - odradzam, i sugeruje iść w tym kierunku co wspomniał przedmówca - czyli E71 / E72 a jak bardzo masz ochotę na BB to 9700 bold - http://like-a-geek.jogger.pl/2010/04/20/blackberry-bold-9700-wrazenia/ oraz http://komorkomania.pl/2010/06/17/blackberry-9700-bold-test/
Lento Violento
10-08-2010, 22:21
Jeżeli blackberry to tylko bold 9700, ewentualnie 9000. Ale podobnie jak kolega messer polecam Ci Nokię E72, rewelacyjny fonik z darmową i całkiem używalną i rutowaną mapą, która fajnie współpracuje z gps. Bateria przy intensywnym używaniu wytrzymuje 5, 6 dni. Ma wszystko co trzeba i do tego obsługuje się ją bardzo intuicyjnie.
Co do blackberry to ma zdecydowanie słabszą baterię, praktycznie nie używalny gps, no i istnieje konieczność wykupienia dodatkowej usługi jeżeli chcesz mieć online'owy dostęp do poczty emailowej. Choć faktem jest, że fajnie wygląda i ma lepiej rozwiązaną klawiaturę qwerty...
Jakiś miesiąc temu stanąłem przed wyborem BB Bold 9700 vs Nokia E72. Wybrałem Nokię i nie żałuję.
Zdrówka
Orkaniusz
11-08-2010, 08:05
Nie mogę zamontować w samochodzie zestawu dla telefonu, bo mam samochód służbowy i nie pozwalają. W kierownicy też nie mam sterowania do telefonu. Nie potrzebuję też w telefonie GPS-a - już to przerabiałem - wychodzę na przerwę w podróży do jakiejś knajpy, a telefon do mnie: "Jeśli możesz, to zawróć!", albo ktoś dzwoni w czasie jazdy a ja akurat na mapę w telefonie patrzę... sory, GPS wolę i mam oddzielny.
Nie potrzebuję też nawracania na E72. Raczej liczyłem na uwagi kogoś, kto może ma BB i może mi powiedzieć coś w stylu: trackpad się rozwala po miesiącu, albo że się zawiesza, albo że głośnik do doooopy itp. Testy już sobie poczytałem. Guziki już sprawdziłem, że mogą być.
pamietaj ze w BB poczta dziala tylko na BIS. Era ma fajne abo multimedialne z BB mail w cenie i chyba nawet bold nie jest w nich za drogi
Ja używam BB 8520 i raczej problemów z klawiaturą nie odczuwam, kwestią przyzwyczajenia jest pisanie polskich znaków. Jestem mile zaskoczony trackpadem, nie jestem zwolennikiem modnego ostatnio mazania po ekranie, a ostatni używany telefon BB był jeszcze z rolką, BB z kulką omijałem z daleka.
Co mnie "zabiło" to komendy głosowe. Telefon po wgraniu polskiego softu ładnie mówi i słucha komend wydawanych po polsku. W samochodzie sprawdza się świetnie.
Soft - nie miałem problemów z otwieraniem załączników do poczty z Office 2003/2007.
Telefon bez problemów dogadał się z domowym wifi, tak więc można spokojnie robić użytek z przeglądarki bez wydawania kasy na transmisję danych.
Multimedia - dla mnie przydatny jest odtwarzacz muzyki, moje dzieciaki uwielbiają podbierać telefon żeby oglądnąć jakąś bajkę na trasie. Zrobiliśmy test z kolegą, który ma Motorolę Milestone. Kolega musiał konwertować "Epokę lodowcową III" i jeszcze mu się haczyła przy odtwarzaniu, ja wrzuciłem avi bez konwersji i film chodzi płynnie. Telefon ma wbudowany dobry głośnik do zestawu głośnomówiącego, ja jednak wolę korzystać ze zestawu słuchawkowego.
Wykonanie - mówi się że jest to telefon budżetowy, według mnie mogli wymienić plastik na ekranie na bardziej sztywny. Lepiej wykonany jest Bold. Trackpad na razie działa, guziczki nie wylatują, noszę go w kieszeni i na razie nie widać rys na ekranie. Warto szukać zestawu sprzedawanego z ładnym gumowym kondonikiem.
Bateria - owszem starcza na rozmowy lub czuwanie, ale owe multimedia pochłaniają masę energii.
Orkaniusz
11-08-2010, 09:08
titus1, bardzo dziękuję za info. A na czym polega to niestandardowe wpisywanie polskich znaków?
Na klawiaturach komputerowych do polskich znaków używasz klawisza Alt. W BB naciskasz na literę na klawiaturze i przesuwasz palcem po trackpadzie w górę lub w dół. Wtedy w pisanym tekście przeskakują różne znaki diakratyczne. Wybierasz odpowiedni i puszczasz literę. Na początku jest trudno, bo trackpad jest czuły.
krzysztof jot
11-08-2010, 13:20
Na początku jest trudno, bo trackpad jest czuły.
a znaków tysiące ze 120 języków i znalezienie ą bywa wyzwaniem :)
Challenger426
11-08-2010, 21:05
a znaków tysiące ze 120 języków i znalezienie ą bywa wyzwaniem :)
Jest na to rozwiązanie - odinstalować nieużywane języki, a właściwie zostawić tylko angielki i polski :) (zajęcie na 2 minut).
Czułość trackpada oczywiście można regulować i to zarówno w poziomie jak i w pionie.
Prywatnie używam leciwego już BB 8320, ale jako firmowy właśnie BB 8520 i jeśli miałbym zmieniać to wyłącznie na BB 9000 lub jego następcę 9700 (mz najlepsza klawiatura BB).
Trackpad wytrzymuje bez problemu i nie ma obawy o jego trwałość, nie ma problemu z zabrudzeniami tak jak w przypadku kuleczki.
Co do baterii, to bardzo wiele zależy od tego jak ktoś używa BB, jeśli nie korzysta się intensywnie z funkcji multimedialnych to nie ma tragedii (chociaż E71 to to nie jest :D)
Ja mam BB 9700 i po co najmniej 10 "biznesowych" Nokiach mam wreszcie telefon z którego jestem w pełni zadowolony. Bateria trzyma długo, jeżeli nie korzystam za wiele z internetu, a tylko rozmawiam i mail'uję. Poczta chodzi doskonale. System się NIE ZAWIESZA !!! Kalendarz i synchronizacja funkcjonują bez zarzutu. Generalnie jestem bardzo zadowolony i zmienię, jak się rozsypie, na kolejny model BB.
A tam tysiące znaków do wyboru. Jeśli piszę "ą" to mam do dyspozycji duże i małe "ą" oraz "a" z apostrofami. Wszystkie zbędne języki usunąłem natychmiast, po pierwszym podłączeniu do Desktop Managera. Od razu więcej pamięci dla aplikacji. BTW pamięci, to oprócz kondonika warto szukać zestawu, gdzie dają kartę pamięci.
Graf, to BB może się zawiesić?? ;-). O ile będzie na co wymienić, bo moim zdaniem RIM wypuszczając model 9800 to sobie trochę samobója strzelił. A rynek nie wybacza nietrafnych decyzji.
Orkaniusz
12-08-2010, 09:55
Dlaczego 9800 to samobój?
Też nie rozumiem tego stwierdzenia. Dla mnie połączenie dotyku i rewelacyjnej klawiatury z wspaniałymi malusimi przyciskami jest strzałem w 10tkę a nie w kolano. Ja np nigdy nie zdecyduję się dotyk w czystej postaci. Miałem HTC HD i bawię się często iSzajsem żony i zdecydowanie nie lubię pisać na dotykowych ekranach. Ale po menu z chęcią bym sobie pośmigał paluchem. Jest po prostu szybciej. Do pisania maili czy SMS klawiatura w BB to jest to. Mam od ponad roku 8900 i jestem mega zadowolony. Fakt, że potrafi się czasem zawiesić, fakt że przy włączonym BISie bateria jest raczej jednodniowa (o ile telefon nie leży cały dzień na półce tylko się z niego korzysta), fakt że po restarcie włącza się wieki, fakt że w ciągu roku kulkę wymieniałem 3 razy ale co teraz jest bez wad. Ważne żeby te wady dało się znieść i nie przeszkadzały w codziennym użytkowaniu.
Różnego rodzaju softu i modyfikacji też jest od groma
No może trochę przesadziłem, ale ten model to po trosze składak z innych modeli: procesor, wyświetlacz. Ratuje ich trochę nowy system operacyjny. Nie wiem czy to wystarczy w przypadku ostrej konkurencji ze strony "japka" czy smartfonów z androidem. Ale to tylko moje zdanie, może taki rynek nie lubi rewolucji tylko powolną ewolucję.