Zobacz pełną wersję : Pytanie do fanów audio i video... jakie kino domowe
jacekz40
10-08-2010, 20:48
Witam, może pomożecie mi rozstrzygnąć dylemat jakiej marki wybrać zestaw kina domowego, mam na oku dwa Panasonic i Samsung. Panasonica używałem do tej pory ale pomyślałem, że trza zmienić markę ;). Samsunga mam TV i jestem bardzo zadowolony :-D. Dylemat mały pozostał, bo tak naprawdę w necie nie ma rzetelnych opinii (użytkowników) o nowych modelach tych producentów. Za każdą uwagę w tym temacie będę wdzięczny.
... jakiej marki wybrać zestaw kina domowego, mam na oku dwa Panasonic i Samsung..Ja polecam jakiś z zestawów Yamaha :) możesz brać używki starszego silniejszego zestawu i będziesz zadowolony.
Jacku, a tak konkretniej? Rzuc jakimis numerkami w miare mozliwosci, to sie pogoogla.
Sam stoje przed zakupem sensownego audio do domu a jestem ciemny w temacie niczym kitowy nikkor
miron19j
10-08-2010, 23:18
sam stałem przed takim dylematem jakiś czas temu. Po rozmowie w kilku sklepach i serwisach, definitywnie odpadł Samsung. TV robią świetne, jedne z najlepszych. Ale DVD to szajs, sypie się na potęgę. W efekcie kupiłem Panasonica, trafiłem na promocję "zeszłorocznego modelu". Jestem zadowolony
jacekz40
10-08-2010, 23:25
Jacku, a tak konkretniej? Rzuc jakimis numerkami w miare mozliwosci, to sie pogoogla.
Sam stoje przed zakupem sensownego audio do domu a jestem ciemny w temacie niczym kitowy nikkor
Pięknie powiedziane... jest nas dwóch :grin:
http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/Produkty/Kino+domowe/Zestawy/SC-PT580/overview/5252205/index.html
kontra
http://www.samsung.com/pl/consumer/tv-audio-video/home-theater/home-theater-systems/HT-C553/EDC/index.idx?pagetype=prd_detail&returnurl=
Oczywiście to tzw plastyki, ale tak jak wcześniej pisałem mam Panasonica z tej rodziny i byłem (jestem) zadowolony ale postęp wymusza kolejne zmiany.
Ja polecam jakiś z zestawów Yamaha możesz brać używki starszego silniejszego zestawu i będziesz zadowolony.
Jacek... to ja już dawno wiedziałem, że to najlepsze rozwiązanie, ale tak daleko to aż nie pójdę, po pierwsze nie mam takiego wielkiego salonu :wink: a po drugie nie ten zakres cenowy.
A tak na marginesie (już dawno miałem to napisać) - masz "prawie" taki sam nick jak ja a co śmieszniejsze ... masz takie samo zdjęcie w wodzie jak ja :mrgreen: Jak pierwszy raz spojrzałem na twój awatarek, pomyślałem - "jakiś skubaniec rąbnął mi zdjęcie, ale jak, kiedy gdzie??? Przecież ja swojego nie publikowałem" :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
szymonvader
10-08-2010, 23:25
Onkyo i Yamaha i Denon ale to zależy od $ ja bym się nie ładował w panasonica ( ojciec ma i dźwięk dno...) samsung pewnie nie lepszy. Starsze onkyo i kolumny tannoy w zasadzie załatwią Ci temat;)
Określmy wspomniany budżet: Wzmacniacz+kolumny=2.5k pln;
No chyba, żę Nikon wypuści w końcu 85/1.4 AF-S -- to wtedy budżet wynosi -2.5k pln :-D
miron19j
10-08-2010, 23:32
ja bym się nie ładował w panasonica ( ojciec ma i dźwięk dno...)
jeżeli ma takie kolumny jak z poprzedniego wątku, to się nie dziwię
szymonvader
10-08-2010, 23:36
Przed odsłuchem wydawały się spoko, ale po okazało się, że nawet kolumny kody je zabijają:)
miron19j
10-08-2010, 23:40
Przed odsłuchem wydawały się spoko, ale po okazało się, że nawet kolumny kody je zabijają:)
bo jak ktoś chce z jednego głośnika 16 cm zrobić 250W subwoofer :shock:
albo jeden głośnik 6.5 cm 125W na przód
bo jak ktoś chce z jednego głośnika 16 cm zrobić 250W subwoofer :shock:
albo jeden głośnik 6.5 cm 125W na przód
to wbrew fizyce wręcz :D ale koniec OT... Ja póki co nie mam problemów :) w kinie mam głośniki KCS'a i napędzam je wzmakami QSC :D
ja generalnie wyznaje zasade, ze jezeli nie ma musu, to warto poszukac uzywek. jesli sie nie potrzebuje wejsc hdmi i nie wiadomo czego mozna kupic niektore sprzety paroletnie. przykladowo taki wzmacniacz http://allegro.pl/item1167838504_sony_str_db925_qs_1_klasa_rartas_za ry.html lat temu z 10 kosztowal okolo 2,5 - 3k. i sadze ze dzwiekowo wspolczesne modele do tej kwoty (choc obstawiam ze wyzszej) bedzie tlukl niemilosiernie (niekoniecznie sonego). naped dvd trzeba by poszukac, ale opcje typu odtwarzanie dvxow, jpg raczej w starszych niedostepne, wiec mozna jakis nowy wg potrzeb (nie wiem co polecic, przy uzywkach trzeba staranniej dobierac - naped i optyka bywaja roznej jakosci i sie zuzywaja do tego). kolumny rowniez mozna sie rozejrzec za jakimis uzywkami w zaleznosci od upodoban dzwiekowych i wielkosci pomieszczenia.
(http://allegro.pl/item1167838504_sony_str_db925_qs_1_klasa_rartas_za ry.html)
ja gustuję w czymś takim: http://allegro.pl/item1169641827_harman_kardon_avr_445_dvd_37_gratis .html i polecam
jacekz40
11-08-2010, 10:32
A może pytanie dodatkowe, czy użytkownicy DVD Samsung mogą powiedzieć jak to się sprawuje? Czy czyta wszystkie płyty? Ja z Panasonic nie miałem żadnych problemów czytał wszystko co mu się do gardła wrzuciło.
robin102
11-08-2010, 12:16
Jeśli sprzet do "ogladania" dźwieków przy telewizorku to tylko HK boooo jak się zechce posłuchać audio to nawet wielokanałowym mózgotrzepom ze stajni Harmana też to wychodzi, kulawo, ale jednak nieprównywalnie lepiej niż z każdego japończyka zwłaszcza jesli rozpatrujemy cały zestaw w cenie 2-3 kzł bo tu to tak naprawdę pierwsze lepsze pudło z zestawem w hipermarkecie trzeba zkupić i się cieszyć wysokim basem którego nie czuć tylko słychać i uszy męczy i harmonicznym udającymi górę pasma :)
Oglądać czy słuchać o to jest pytanie na które trzeba sobie odpowiedzieć przy takich zakupach i jak kolega okularach przeciwdeszczowych wyżej radzi elektronika audio schodzi na psy wiec konstrukcje sprzed 5-6 lat nawet tez dolnej półki przetwarzają dźwięk znacznie efektywniej i przyjemniej niż kolorowe błyszczące, świecące nowinki. No chyba, że to sprzęt do dekoracji ma być :)
A może pytanie dodatkowe, czy użytkownicy DVD Samsung mogą powiedzieć jak to się sprawuje? Czy czyta wszystkie płyty?
Tak czyta u mnie już piąty rok bez problemów, ale kosztował wtedy cyrka 1000zł, czy te dzisiejsze za 150zł to to samo nie wiadomo.
coach_lodz
11-08-2010, 13:01
DVD to polecam Pionka, ja mam i czytuje wszycho, oprócz FullHD...
a z kina sie wyleczyłem i zakupiłem stereo
ja gustuję w czymś takim: http://allegro.pl/item1169641827_harman_kardon_avr_445_dvd_37_gratis .html i polecam
Mogłem ten model kupić za 200 funciaków. Stał i stał w sklepie pod domem aż ktoś się nad nim zlitował. Czasem się okazje trafiają. JBLki E20 za 60 funciaków tam wyrwałem :D
A co do tematu to ja też kombinowałem że sobie kiedyś tam kupię jakiś zestawić co to ma wszystko w jednym. Taki "supermarketowy". Skończyło się na ampli Onkyo, podłogowych Celestionach, wspomnianych JBLkach i subie Celestiona. I nie żałuję ani funta.
Nad kinem warto zastanowić się wtedy, gdy jest możliwość prawidłowego rozmieszczenia kolumn. W przeciwnym wypadku mija się to raczej z celem. Przynajmniej wg mnie.
Osobiście mam stereo i do oglądania filmów jak dla mnie spokojnie wystarczy.
O ile układy elektroniczne są coraz tańsze to wzmacniacze, kolumny ceny trzymają. Tak jak obiektywy. Na przyzwoity zestaw amplituner + źródło + zestaw kolumn 5.1 trzeba trochę wydać. I nie oszukujmy się, że zestaw kina za np. 5000zł nie będzie odstawać od stereo za taką kwotę. Oczywiście im wyższy poziom cenowy, tym różnice mniejsze.
Dużo fachowych wiadomości jest na portalu audio.
kiedyś tam stałem przed podobnym problemem, po posłuchaniu padło na denona+wharfedale (tylko dlatego, że kompromis znaczy kino domowe, jeśli miałoby to być jedynie audio albo głównie audio to pewnie by zwyciężyła yamaha+jamo)
Witam, może pomożecie mi rozstrzygnąć dylemat jakiej marki wybrać zestaw kina domowego, mam na oku dwa Panasonic i Samsung.
Idź do sklepu. Obejrzyj, posłuchaj i wybierz to co Ci najbardziej odpowiada. Najważniejsze jest, abyś Ty był zadowolony z zakupu. Co z tego, że Kowalski, Nowak itp. napiszą, że produkt X jest super, skoro Tobie nie będzie odpowiadał. Ty masz być zadowolony, a nie my.
Jak chcesz wybierać "Panasonic i Samsung" to bierz co bardziej do wystroju pokoju pasuje, bo to plastikowe zabawki, co często z jednej taśmy schodzą.
Jak chcesz "zestaw kina domowego" to zanotuj propozycje kolegów i przespaceruj się posłuchać, bo jak tu ktoś wspominał jedni wolą bułki drudzy córkę piekarza.
Prosty przykład jak wybrałem się po kolumny (wychwalone na forach JBL'e) - przesłuchałem je i kilka "renomowanych" i zachwalanych przez "audiofilów" modeli, a wyszedłem z połowę tańszymi Jamo, bo jako jedyne grały.
HARMAN-KARDON
z wyglądu skromny ale ładny i bardzo solidny; brzmieniowo - potęga!!!
wyposażony we wszystko co potrzeba, wygodny funkcjonalny pilot.
zwróć uwagę na funkcję Dolby Volume albo odpowiednik - wszystko co trafia do głośników jest na tym samym poziomie głośności - rewelacja!
Tyle że HK trzeba lubić bo jest twardy w brzmieniu. To nie jest sprzęt dla każdego
też u mnie miało być w miarę tanio i o nie dużych gabarytach (żona miała już dość starego technicsa z tanoy i wooferem wielkości walizki) i padło na sony dav-dz560 po kilkudniowym odsłuchiwaniem różnych plastikowych wynalazków - do dziś działa, mimo, że dzieciaki są w domu ;), a gwarancja się już prawie kończy
Generalnie jeśli ma być budżetowo (to pojęcie względne) czyli amplituner do około 3tyś to yamaha, denon, HK, Cambidge Audio, Marantz i już. Nowe mieszczą się w przedziale 1500-3000, używane do 1000 za wyższe modele do upolowania.