Zobacz pełną wersję : HDR - coś chyba poszło nie tak.
Chciałem zrobić jakiś fajny nocny HDR serca naszej śląskiej aglomeracji. Jako, że sceneria ma przeogromną rozpiętość tonalną (od błyskających telewizorów po ciemne zakątki), dlatego zdecydowałem się na 9 zdjęć w braketingu ze skokiem 1 ev.
Daje link do zdjęcia ponieważ dalsze jego pomniejszanie (szczególnie do standardów forumowych utraciło by sens).
http://img651.imageshack.us/img651/1645/spodekhdr2poprawiony.jpg
Czy znacie jakieś dobre tutoriale lub książki poruszające zagadnienie takich nocnych HDR-ów, bo chyba nie tak mają wyjść te wszystkie lampy. Jak to ogarnąć drodzy koledzy?
Hm, widzisz tu temat HDR-ow wzbudza ogromne emocje, czy to jest HDR czy nie itp itd. Niestety nie mam zadnych fajnych knig o HDR. Kiedys widzialem ksiazke o HDR ale nie nocnym :(, moze ktos inny bedzie mial cos na ten temat :)
Toturiale do programów na niewiele się zdają, bo każde zdjęcie i tak wymaga indywidualnej obróbki. Najważniejsze jest abyś umiał wykonać zdjęcia źródłowe. Jeżeli to potrafisz, pozostaje Ci własne eksperymentowanie w programach do HDR. Żaden toturial nie zastąpi Ci doświadczenia zdobytego podczas pracy z programem do HDR.
Przepraszam, a co złego jest w tym zdjęciu?
Możnaby ewentualnie mniej wyostrzyć, ale mnie w nim nic nie przeszkadza.
Grzegorz
Zdjęcia źródłowe są ok, jak widać po złożeniu z 9 zdjęć jest ostro. Ze szczegółach w cieniach jestem zadowolony, jedynie co mnie gryzie to te rozbłyski lamp, fleszy diód, telebimów, ale rondo w tej chwili to naprawdę małe Las Vegas nocą. Ciesze się jednak, że komuś się spodobało. Faktycznie ustawienie HDR-a jest bardzo kłopotliwe, lekka zmiana ustawienia daje wręcz diametralne zmiany na obrazie.
fotokornik
10-08-2010, 21:45
dobrze jest; hdr jak najbardziej
Nieskromnie podlinkuję swój własny wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=153858
5 kadrów, 1 ev na każdym.
Photomattix i PS.
Jeśli taki efekt jest dla Ciebie zadowalający (coś takiego próbujesz uzyskać) -- się odezwij, to mogę opowiedzieć "co i jak".
Ok;
W związku z tym, że pojawiło się zainteresowanie i prośba o Know How -- służę:
1. Zdjęcia nocne generalnie warto wykonywać o odpowiedniej porze, zwanej "blue hour". To czas już po zachodzie słońca, jednak do momentu, gdy niebo staje się zupełnie czarne. Dzięki temu można uzyskać cokolwiek z nieba, co nie jest czarną plamą.
2. Ja wykonałem 5 kadrów, z czego każdy z różnicą 1ev. IMO -- to w zupełności wystarcza, 9 to przegięcie. Nawet 3 ze skokiem 2ev często jest ok. Z pomocą przychodzi autobracketing w aparacie :)
3. Podczas naświetlania trzeba pamiętać, by aparat stał stabilnie na statywie, tak, by kadry były identyczne. Warto zadbać o taki sam balans bieli na każdym. AWB bywa nienajlepszym pomysłem.
4. Jeśli w kadrze są bezpośrednie, punktowe źródła światła (latarnie itp.) -- warto mocno domknąć przysłonę, f11, f16. To da efekt "rozgwieżdżenia" tych lampionów zamiast rozmytych, przepalonych plam.
5. Ważne: Przesłona na każdym kadrze musi być taka sama! Różnice w ekspozycji uzyskujemy wyłącznie zmianą czasu! Powód? Głębia ostrości.
Postprocessing:
4. Ja do poskładania HDR'a używam programu Photomattix. Można to też zrobić w Photoshopie.
5. Jak użyć Photomattixa -- pisał nie będę, można znaleźć w sieci. Dobór parametrów w "Tone Mapping" jest bardzo zależny od widzimisię. Ja jestem zwolennikiem "naturalnych" HDRów, bez przeginania w stronę surrealizmu, więc nie szaleję z suwakami: Strenght i Smoothing. Reszta parametrów jest pomijalna - znacznie lepiej zajmie się tym PS w dalszej części. Ja podciągam zwykle Microcontrast dość sporo.
Chodzi o to, by w efekcie pracy Photomattixa uzyskać pozbawiony kontrastu, wyblaknięty, wypłowiały obrazek :-) jednak z wrażeniem sporej rozpiętości tonalnej -- czyli bez przepalonych świateł i z wyrazistymi szczegółami w cieniach, z delikatnymi przejściami tonalnymi.
6. Zapisuję to to jako 16-bitowy tiff i idę z nim do Photoshopa.
7. W PS'ie: Podciągnąć kontrast całości, zdjąć trochę vibrance/saturation (photomattix zwykle dość podbija nasycenie, nienaturalnie). Czasami przepuszczam jeszcze przez Camera Raw i mocno podkręcam Clarity :)
Kolejny krok to krzywe: Według uznania. Ja zwykle pogłębiam cienie całości i wyciągam delikatnie światła, by nie było płasko i nabrało plastyki.
Później obróbka seketywna, z użyciem warstw i masek. Polega ona na metodzie Dodge&Burn (rozjaśnianie/przyciemnianie) częsci obrazka. Tam gdzie uważam za stosowne pogłębiam cienie, gdzieindziej znów tuszuję/rozjaśniam światła.
8. Na koniec stempelek (często trzeba usunąć flary/rozbłyski/duszki itp.), duuuużo ostrzenia (unsharp mask działa bardzo ok) -- przy HDRach zwykle ostrze 3-4 razy mocniej niż "normalne" zdjęcia :)
I to tyle. Udanych prób! :)