PDA

Zobacz pełną wersję : HDR - coś chyba poszło nie tak.

Ram
10-08-2010, 13:13
Chciałem zrobić jakiś fajny nocny HDR serca naszej śląskiej aglomeracji. Jako, że sceneria ma przeogromną rozpiętość tonalną (od błyskających telewizorów po ciemne zakątki), dlatego zdecydowałem się na 9 zdjęć w braketingu ze skokiem 1 ev.
Daje link do zdjęcia ponieważ dalsze jego pomniejszanie (szczególnie do standardów forumowych utraciło by sens).
http://img651.imageshack.us/img651/1645/spodekhdr2poprawiony.jpg
Czy znacie jakieś dobre tutoriale lub książki poruszające zagadnienie takich nocnych HDR-ów, bo chyba nie tak mają wyjść te wszystkie lampy. Jak to ogarnąć drodzy koledzy?

MrLiR
10-08-2010, 15:52
Hm, widzisz tu temat HDR-ow wzbudza ogromne emocje, czy to jest HDR czy nie itp itd. Niestety nie mam zadnych fajnych knig o HDR. Kiedys widzialem ksiazke o HDR ale nie nocnym :(, moze ktos inny bedzie mial cos na ten temat :)

Pebal
10-08-2010, 17:18
Toturiale do programów na niewiele się zdają, bo każde zdjęcie i tak wymaga indywidualnej obróbki. Najważniejsze jest abyś umiał wykonać zdjęcia źródłowe. Jeżeli to potrafisz, pozostaje Ci własne eksperymentowanie w programach do HDR. Żaden toturial nie zastąpi Ci doświadczenia zdobytego podczas pracy z programem do HDR.

Plessis
10-08-2010, 17:21
Przepraszam, a co złego jest w tym zdjęciu?
Możnaby ewentualnie mniej wyostrzyć, ale mnie w nim nic nie przeszkadza.
Grzegorz

Ram
10-08-2010, 19:04
Zdjęcia źródłowe są ok, jak widać po złożeniu z 9 zdjęć jest ostro. Ze szczegółach w cieniach jestem zadowolony, jedynie co mnie gryzie to te rozbłyski lamp, fleszy diód, telebimów, ale rondo w tej chwili to naprawdę małe Las Vegas nocą. Ciesze się jednak, że komuś się spodobało. Faktycznie ustawienie HDR-a jest bardzo kłopotliwe, lekka zmiana ustawienia daje wręcz diametralne zmiany na obrazie.

fotokornik
10-08-2010, 21:45
dobrze jest; hdr jak najbardziej

messer
11-08-2010, 18:50
Nieskromnie podlinkuję swój własny wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=153858

5 kadrów, 1 ev na każdym.
Photomattix i PS.

Jeśli taki efekt jest dla Ciebie zadowalający (coś takiego próbujesz uzyskać) -- się odezwij, to mogę opowiedzieć "co i jak".

messer
11-08-2010, 23:22
Ok;
W związku z tym, że pojawiło się zainteresowanie i prośba o Know How -- służę:

1. Zdjęcia nocne generalnie warto wykonywać o odpowiedniej porze, zwanej "blue hour". To czas już po zachodzie słońca, jednak do momentu, gdy niebo staje się zupełnie czarne. Dzięki temu można uzyskać cokolwiek z nieba, co nie jest czarną plamą.
2. Ja wykonałem 5 kadrów, z czego każdy z różnicą 1ev. IMO -- to w zupełności wystarcza, 9 to przegięcie. Nawet 3 ze skokiem 2ev często jest ok. Z pomocą przychodzi autobracketing w aparacie :)
3. Podczas naświetlania trzeba pamiętać, by aparat stał stabilnie na statywie, tak, by kadry były identyczne. Warto zadbać o taki sam balans bieli na każdym. AWB bywa nienajlepszym pomysłem.
4. Jeśli w kadrze są bezpośrednie, punktowe źródła światła (latarnie itp.) -- warto mocno domknąć przysłonę, f11, f16. To da efekt "rozgwieżdżenia" tych lampionów zamiast rozmytych, przepalonych plam.
5. Ważne: Przesłona na każdym kadrze musi być taka sama! Różnice w ekspozycji uzyskujemy wyłącznie zmianą czasu! Powód? Głębia ostrości.

Postprocessing:

4. Ja do poskładania HDR'a używam programu Photomattix. Można to też zrobić w Photoshopie.
5. Jak użyć Photomattixa -- pisał nie będę, można znaleźć w sieci. Dobór parametrów w "Tone Mapping" jest bardzo zależny od widzimisię. Ja jestem zwolennikiem "naturalnych" HDRów, bez przeginania w stronę surrealizmu, więc nie szaleję z suwakami: Strenght i Smoothing. Reszta parametrów jest pomijalna - znacznie lepiej zajmie się tym PS w dalszej części. Ja podciągam zwykle Microcontrast dość sporo.
Chodzi o to, by w efekcie pracy Photomattixa uzyskać pozbawiony kontrastu, wyblaknięty, wypłowiały obrazek :-) jednak z wrażeniem sporej rozpiętości tonalnej -- czyli bez przepalonych świateł i z wyrazistymi szczegółami w cieniach, z delikatnymi przejściami tonalnymi.
6. Zapisuję to to jako 16-bitowy tiff i idę z nim do Photoshopa.
7. W PS'ie: Podciągnąć kontrast całości, zdjąć trochę vibrance/saturation (photomattix zwykle dość podbija nasycenie, nienaturalnie). Czasami przepuszczam jeszcze przez Camera Raw i mocno podkręcam Clarity :)
Kolejny krok to krzywe: Według uznania. Ja zwykle pogłębiam cienie całości i wyciągam delikatnie światła, by nie było płasko i nabrało plastyki.
Później obróbka seketywna, z użyciem warstw i masek. Polega ona na metodzie Dodge&Burn (rozjaśnianie/przyciemnianie) częsci obrazka. Tam gdzie uważam za stosowne pogłębiam cienie, gdzieindziej znów tuszuję/rozjaśniam światła.
8. Na koniec stempelek (często trzeba usunąć flary/rozbłyski/duszki itp.), duuuużo ostrzenia (unsharp mask działa bardzo ok) -- przy HDRach zwykle ostrze 3-4 razy mocniej niż "normalne" zdjęcia :)

I to tyle. Udanych prób! :)