PDA

Zobacz pełną wersję : Kolejny mototemat;) Volvo S60 '04

conik
10-08-2010, 09:57
Ma ktos (diesel - cenne opinie o roznych pojemnosciach i mocach)
Jezdze teraz V70 '99 i powoli mysle o zmianie
Bede wdzieczny za opinie i info o typowych usterkach, etc
Conik

Czornyj
10-08-2010, 10:15
Mój kolega miał S60 diesel z jedynie słusznym D5 163KM - sprzedał przy przebiegu ok. 80tyś., 0 problemów. Drugi kumpel jeździ XC90 z takim samym D5 i też nie narzeka.

conik
10-08-2010, 11:07
Przebiegi w Volvo to standard bo z zasady to auta nie do zarzniecia przy odpowiedniej higienie...moj ma ok 270 tys;) i prosi tylko o paliwo
Chodzi mi rowniez o opinie na temat typowych usterek... (takich jak np w v70 roleta bagaznika czy ogranicznik drzwi kierowcy ktore po prostu lubia sie popsuc)

Sejsmolog
10-08-2010, 13:59
Mam S60 2004 MY'05 2.4 diesel (130KM) z wgranym OEM 163KM, przebiegiem ok. 280 tyś. Posiadam go od dwóch lat i nie mogę narzekać. Na "dzień dobry" wymieniłem rozrząd z pompą wody (dla spokojności), potem tarcze i klocki. Z usterek to: metalowo-gumowe łączniki stabilizatorów (standardzik na naszych drogach), dolna lub górna poduszka/łapa silnika (nie pamiętam która, taka długa), gumy przy tylnym wahaczu, urwane ucho rury wydechowej (przyspawano, jeżdżę dalej), przepalone wszystkie żarówki obrysowe (tak już kupiłem i nawet nie wiedziałem że obrysówki mam :-D), dolne metalowo-gumowe gniazda sprężyn (drogie cholerstwo). Więcej nie pamiętam. Generalnie wszystko związane z gumami w zawieszeniu (zużycie). Z silnikiem problemów nie miałem, a coś o silnikach napisałem w tym wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=153496&page=4
Miałem też problem z czytnikiem fabrycznej nawigacji ale poznany na forum volvo dobry człowiek go rozwiązał. On też spowodował, że auto stało się żwawsze (163KM) i zaczęło mówić ludzkim głosem a nie jakimś flamandzkim bełkotem (o mało się nie zes... po mrożącym krew w żyłach komunikacie komputera WISSERVLOEISTOF BIJVULLEN połączonym z żółtym trójkątem ostrzegawczym, a chodziło o ... uzupełnienie płynu w spryskiwaczu).
A tak to wymiana oleju, filtrów, odgrzybienie klimy i wio :-D

conik
10-08-2010, 20:05
czyli w zasadzie potwierdzasz dokladnie to co ja mialem z v70 oprocz ulepszania komputera
rozrzad standard...jest szansa ze ten ktorego mam na oku nie ma zamordowanego zawieszenia bo tylkoco z belgii przyjechal
a flamandzka faktyczna straszna jezyka;)

Sejsmolog
10-08-2010, 21:55
Ja rok po kupieniu auta dowiedziałem się na przeglądzie technicznym, że zalecają wymianę tulei wahacza (napisałem wcześniej łączników stabilizatora, nie wiem czy to samo). Auto tez z Belgii, tuleje były oryginalne volvo, nie wiem czy nie czasem od nowości. Wymieniłem na zamienniki, nie pamiętam już jakiej firmy (po montażu mechanik stwierdził, że mogłem kupić Lemforder - mądry Polak po szkodzie). Wytrzymały niecały rok. Teraz znów mam oryginały i ciekawe ile wytrzymają. Jeśli znów po roku gumy się rozwulkanizują kupię tego Lemfordera bo po co przepłacać. Generalnie wszystko składam na karb fatalnych dróg bo co jak co, ale nie jeżdżę jak wariat po dziurach.
Wracając do silnika, olej wymieniałem dwukrotnie na zalecany w instrukcji Castrol SLX 0 W 30. Wchodzi prawie 7 litrów (!). Wstyd się przyznać ale od pomiędzy tymi wymianami (czyli raz na rok) nawet nie sprawdzałem bagnetu. Doszedłem do wniosku, ze gdyby cokolwiek ubywało zapali się w końcu kontrolka. Akurat znów jest czas na wymianę to jak nie zapomnę, powiem mechanikowi, żeby sprawdził przed wymiana jaki jest stan oleju.
Najbardziej boję się o automatyczną skrzynię bo przejechane ponad 280 tyś, a naczytałem się że problemy mogą pojawić się już po 200 tyś. Z tego powodu nie wymieniam oleju (choć zaleca się podobno co 60-80 tyś) żeby - jak określił specjalista od automatów - nowy olej nie rozszczelnił skrzyni. Póki co chodzi nieźle więc nie tykam.

IriV3r
10-08-2010, 22:07
Co do tej skrzyni to taki offtopic dam, że jeśli to jest taka sama skrzynia jak w Audi A6 to co 180 tys trzeba wymienić... więcej nie ma co ryzykować na sprzęcie za parę ładnych tysięcy. Wymiana pod ciśnieniem w autoryzowanym serwisie około 1000zł bo olej musi być wtłaczany pod odpowiednim ciśnieniem i nikt tego raczej z mniejszych warsztatów się nie podejmie. Chyba, że wariat:) ... to tyle z offtopu

Sejsmolog
10-08-2010, 22:21
Nie wiem jaka skrzynia jest w audi A6. Ja mam geartronik 5-cio biegowy firmy AISIN symbol aw55-50/51. Ponoć po 2005r. wraz z modernizacją silników zmienili skrzynie na lepsze. Specjalista od skrzyń orzekł, że bywają przypadki, iż po zmianie dłuuuugo nie wymienianego oleju (a nie wiem czy kiedykolwiek był zmieniany) skrzynie padają. więc nie chcę ryzykować. Może jakiś inny spec z forum się wypowie w tym temacie.

IriV3r
11-08-2010, 10:26
Nie no ja specem zdecydowanie nie jestem, ale też się naczytałem takich rzeczy i mówię po prostu, że jak wymieniasz olej to ten nowy olej musi mieć takie samo ciśnienie czy coś takiego jak ten stary... jakoś tak tłumaczył to ten gość z serwisu

conik
15-08-2010, 08:38
Ostatecznie dojzalem do zmiany samochodu....nadal faworytem jest S60, ale obejzalem sobie dosyc "wypasione" s40 (ASB, 2.4L 170KM) i tak sie zastanawiam moze S40;) ma to ktos? Oczywiscie mowie o wersji po 2004 roku. A i jeszcze przyplatalo mi sie w pole widzenia BMW E46....ale BMW...no sam nie wiem;) Fajny niewielki dosyc dobrze wyposazony wozek kombi....ech....teraz badz madry;)

jarek76
15-08-2010, 16:11
Ja miałem wcześniej 2 volviaki a teraz jeżdżę właśnie E46 w kombi.
Autko jest naprawdę super. Z silników polecam 2,0d 150kM. Pali rozsądnie i nieźle się zbiera.
Jak jesteś zainteresowany kosztami serwisu to tanio nie jest ale tragedii też nie ma :)

wonito
18-08-2010, 08:50
Witka
Ja mam S60 D5 163 km w manualu - chyba juz od 5 lat, właściwie to go właśnie sprzedaje czy juz sprzedałem.
Pamiętam, że po przesiadce z A4 z silnikiem 1,8 benz., przez dwa lata byłem wniebowzięty.
Volvo ma niezłe przyspieszenie, dobrze zestrojone zawieszenie i to spalanie...
W mieście spala 7,2 l a ja mam ciężką nogę i jak mogę to cisnę ;), trasa około 7,5 l -bo po autostradzie większa prędkość. Przebieg 130 tysi do tej pory wymiany klocków, aku, opon, tulei i końcówek zawieszenia no i siadło mi webasto, silnika się nie tykałem - tylko na wymianę oleju.
Tak, więc nic złego o tym samochodzie nie mogę powiedzieć, jest praktycznie bez obsługowy, w mieście świetne wyniki na trasie również (prędkość max. około 230/h)
Jak będziesz potrzebował części - używki w idealnym stanie - daj znać mam świetny kontakt.
PS.
Servisy Volvo raczej omijaj.
Jakoś nie trafiłem na nikogo kto by tam miał pojęcie o samochodach volvo ;)